Unio

Pensjonsmeldingen: Unio-forslag får støtte i Stortinget

Del

- Det er bra at stortingsflertallet foreslår en skjermingsordning mot levealdersjustering i alderspensjonen til de som har vært uføre, sier Unio-leder Ragnhild Lied. Forslaget var ett av flere Unio foreslo i stortingshøringen om regjeringens pensjonsmelding nylig.

Glad for gjennomslag i Stortinget: - Vi ser fram til å være med på å utforme regelverket for en sliterordning i Folketrygden, og vi forutsetter at arbeidet involverer alle arbeidslivets parter på lik linje, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
Glad for gjennomslag i Stortinget: - Vi ser fram til å være med på å utforme regelverket for en sliterordning i Folketrygden, og vi forutsetter at arbeidet involverer alle arbeidslivets parter på lik linje, sier Unio-leder Ragnhild Lied. Helene Moe Slinning / Unio

Det er et bredt flertall bak den nye pensjonsavtalen på Stortinget. Enigheten innebærer blant annet økte aldersgrenser med økende levealder, nye regler for regulering av minsteytelsene og et nytt slitertillegg i Folketrygden.

Slitertillegg for de som må gå av tidlig

Den sosiale bærekraften i pensjonssystemet bedres når de som må gå tidlig ikke utsettes for den kraftige avkortingen som pensjonsreformen opprinnelig la opp til.

Unio foreslo et tildligpensjonstillegg (slitertillegg) i Folketrygden allerede før LO og NHO fikk sin ordning på plass i privat sektor for noen år siden. Det er viktig av flere grunner: 

Helse og inkluderende arbeidsmiljø er ikke likt fordelt. Mange av Unios yrkesgrupper går av tidlig, som barnehageansatte. Disse vil bli hardt rammet av levealdersjusteringen når denne får fullt gjennomslag i offentlig sektor fra 2025.

- Et slitertillegg i folketrygden på 0,25 G for de som må gå av ved 62 år vil dempe avkortingen noe. Det kan utgjøre nesten 2.500 kroner ekstra utbetalt i måneden for mange, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

- Nå ser vi fram til å være med på å utforme regelverket for en sliterordning i Folketrygden, og vi forutsetter at et slikt arbeid gjøres på en måte som involverer alle arbeidslivets parter på lik linje, sier Lied.

Skjermingstillegg i alderspensjon for uføre

Unio foreslo også et skjermingstillegg i alderspensjonen for uføre for de årskullene som er omfattet av overgangsreglene i Folketrygden (1954 -1962). 

Det siste årskullet som hadde den opprinnelige skjermingsordningen mot levealdersjustering av alderspensjonen i folketrygden for uføre, var 1954-kullet.

Regjeringens forslag i pensjonsmeldingen ga ingen videre skjerming, noe som innebar at 1953-kullet kunne få en reduksjon i alderspensjonen på hele 14.000 kroner.

- Vi foreslo en skjermingsregel som ville gi en jevn utvikling i alderspensjonen for overgangskullene 1954-1962. Det er bra at det står et bredt flertall bak den nye skjermingsordningen som nå foreslås for disse årskullene, sier Unio-leder Lied.

G er grunnbeløpet i Folketrygden. Det er nå 118.620 kroner.

Kontakter

Kontaktperson for Pensjonsmeldingen i Unio:

Spesialrådgiver Erik Orskaug

Mobil. 909 20 775

Epost: eo@unio.no

Bilder

Den sosiale bærekraften i pensjonssystemet bedres når de som må gå tidlig ikke utsettes for den kraftige avkortingen som pensjonsreformen opprinnelig la opp til, mener spesialrådgiver Erik Orskaug i Unio
Den sosiale bærekraften i pensjonssystemet bedres når de som må gå tidlig ikke utsettes for den kraftige avkortingen som pensjonsreformen opprinnelig la opp til, mener spesialrådgiver Erik Orskaug i Unio
Helene Moe Slinning / Unio
Last ned bilde
- Det er bra at stortingsflertallet foreslår en skjermingsordning mot levealdersjustering i alderspensjonen til de som har vært uføre, sier spesialrådgiver Erik Orskaug i Unio
- Det er bra at stortingsflertallet foreslår en skjermingsordning mot levealdersjustering i alderspensjonen til de som har vært uføre, sier spesialrådgiver Erik Orskaug i Unio
Helene Moe Slinning / Unio
Last ned bilde
- -	Helse og inkluderende arbeidsmiljø er ikke likt fordelt. Mange av våre yrkesgrupper går av tidlig, som barnehageansatte. De vil bli hardt rammet av levealdersjusteringen når denne får fullt gjennomslag i offentlig sektor fra 2025, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
- - Helse og inkluderende arbeidsmiljø er ikke likt fordelt. Mange av våre yrkesgrupper går av tidlig, som barnehageansatte. De vil bli hardt rammet av levealdersjusteringen når denne får fullt gjennomslag i offentlig sektor fra 2025, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
Foto: Unio /Helene Moe Slinning
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Unio er med 400.000 medlemmer i 14 forbund Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning.

Vi er partipolitisk uavhengig. Unio vil være hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser. 

Vi arbeider for høyere verdsetting og anerkjennelse av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.

En del av økningen i antall medlemmer kan være et resultat av at arbeidslivet, og særlig offentlig sektor, har hatt et økende behov for ansatte med høyere utdanning, og at organisasjonsgraden i offentlig sektor er høy.

Samtidig kan medlemsøkningen tyde på at flere ser verdien av en hovedorganisasjon som kjemper for høyere anerkjennelse og større verdsetting av høyere utdanning. 

Behovet for ansatte med høyere utdanning er stort. De bidrar til å sikre kvalitet i offentlige tjenester, forskning i verdensklasse og trygghet og tillit i samfunnet.

Ragnhild Lied er Unios leder.

Vi har 14 forbund med medlemmer som er på jobb for Norge hver dag.

https://www.unio.no/forbund/ 

Følg pressemeldinger fra Unio

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Unio

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye