NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Kraftig regn og vind - slik sikrer du deg

Del

Det er sendt ut gult farevarsel for flom på Sør- og Østlandet fredag, som følge av mye regn og smeltevann. I Oslo oppfordres folk til å kjøre forsiktig.

Visepresident i NITO og kommuneingeniør Kjetil Lein.
Visepresident i NITO og kommuneingeniør Kjetil Lein. Jens Haugen

Et godt vedlikeholdt hus sikrer deg mot skader og bevarer verdien på eiendommen din. Men hva skal du egentlig gjøre for å ta vare på boligen? Hva kan du gjøre selv, og hva bør du få eksperter til å hjelpe deg med?

Kjetil Lein, kommuneingeniør og visepresident i NITO, Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer, mener at forebygging og riktig vedlikehold er nøkkelen til å beskytte boligen din mot skader, spesielt i forbindelse med fare for flom og naturkatastrofer.

- Du kan gjøre mer enn du kanskje er klar over, men arbeid som krever faglig ekspertise, bør overlates til profesjonelle håndverkere. Hyppige inspeksjoner lønner seg. Du bør  gjøre det til en god vane å inspisere hele boligen minst én gang i måneden, sier han.

Her er noen tips for hva du kan gjøre for å beskytte hjemmet ditt:

 • Sjekk rør og drenering
  Ta en skikkelig rørsjekk og kontroller dreneringen rundt huset. Er den ødelagt, må den skiftes eller repareres. En rørinspeksjon vil avdekke eventuelle skader og viser om røtter etc. har ødelagt eller trengt inn i dreneringen. Gamle betongrør kan ha forvitret og gamle jernrør kan ha rustet i stykker. En god drenering, senker grunnvannsnivået. Derfor er det viktig at den er utført riktig og ligger dyp nok.
 • Isoler og beskytt grunnmuren
  Puss ødelagt mur og evt. påfør beskyttende membran, isoler og/eller legg på grunnmurspapp (knotteplast). Benytt trykkbrytende og drenerende masse inn mot muren (pukk og duk). Unngå å legge blomsterbed helt inntil muren. Moderne isolasjon har to funksjoner: Isolasjon, men den beskytter også murveggen mot klima og skiftende værforhold.
 • Få overflatevann bort fra huset
  Hindre at overflatevann renner inn mot huset. Terrenget skal helle bort fra bygningen: Sørg for at det er fall fra huset. Det betyr at vannet skal renne bort fra huset. En tommelfingerregel er at helningen skal være minst 15 cm, regnet fra husveggen og tre meter ut. Dersom det er vanskelig å få "fall" bort fra huset, kan man lage en ledegrøft eller drensgrøft.

Få hjelp av fagfolk – kontakt en rørlegger

 • Unngå tilbakeslag
  Utfordringer med tilbakeslag fra avløpsrør eller lignende kan løses ved å montere "tilbakeslagssikring" som for eksempel "tilbakeslagsventil" (membranventil, flottørventil, klaffeventil).
 • Bruk stengbare gulvsluk
  Hindre vanninntrenging fra sluk ved å montere stengbare gulvsluk (flere alternativer).
 • Benytt pumpe
  Pumpe regnes som den sikreste måten for å unngå at avløpsvann (kloakk) trenger inn i huset/kjelleren. Pumpe er kostbart og krever en del oppfølging og vedlikehold samt strømtilknytning. Pumpe kan også monteres for å håndtere overvann i trappenedløp, innkjørsel, nedkjørsel til garasje eller lignende.
 • Installer vannsensor
  Det er mulig å installere vannsensor med alarm, en såkalt vannalarm/vanndetektor.

Når skaden har skjedd – hva gjør jeg?

Kjetil Lein sier at om situasjonen er akutt må du skaffe deg hjelp så snart som mulig.

 • Ambulanse/politi/brannvesen
  Om liv og helse står i fare – ring nødetatene: Brann 110, politi 112, helse 113.
 • Rørlegger
  I tillegg til det rørtekniske, hjelper de deg også med å skaffe slamtømmefirma om det er nødvendig.
 • Brannvesen
  Kan hjelpe deg med lensepumper og sugeutstyr for å fjerne vann.
 • Kommunen ved vann- og avløpsenheten
  Disse kan hjelpe med vannstenging, har lokalkunnskap om rørsystemene og vet hva slags type vann- og avløpssystem boligen er tilknyttet.
 • Forsikringsselskap
  Meld skade så tidlig som mulig. De kan bistå med dine rettigheter, hva forsikringen dekker og hva du har krav på av hjelp, for eksempel til avfuktning og tørking av boligen.

Kontakter

Om NITO

NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 100.000 medlemmer.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye