NAF: Pass på vekta til vinterferie-bilen

Del

Hvor mye og tung bagasje du har i bilen gir store utslag på bremselengde og kjøreegenskaper viser tester NAF har gjort. – Det er store forskjeller på bilens egenskaper om du laster den for tungt. Derfor er det viktig å passe på vekta før du drar på vinterferietur, sier rådgiver i NAF Jan Harry Svendsen.

Mange biler er overlastet før bagasjerommet er fullt. Det er store forskjeller på hvordan en bil som er lastet opp til nyttelast og hvordan en bil som er overlastet reagerer.
Mange biler er overlastet før bagasjerommet er fullt. Det er store forskjeller på hvordan en bil som er lastet opp til nyttelast og hvordan en bil som er overlastet reagerer. NAF

NAF har kjørt bremsetester og tester i sving med en bil lastet med ulike mengder bagasje. I sving ble testen gjennomført i 60 kilometer i timen og det var ingen problemer med å holde svingen når bilen var tom, mens den både ble mer uforutsigbar og mistet veigrepet ved samme hastighet når den var lastet over vektgrensen. 

I bremsetesten ble bilen bremset ned fra typisk landeveishastighet, nemlig 80 kilometer i timen. 

- I bremsetesten hadde bilen med overlast fortsatt 22 kilometer i timen der bilen med bare fører stod stille. Det utgjør en kollisjonsenergi på 4,7 tonn, sier Jan Harry Svendsen. - Overlaster du bilen vil ikke førerstøttesystemene lengre fungerer slik de skal. Det betyr i klartekst at systemer som antisladd mister mye av effekten de ellers har, sier NAF-rådgiveren. 

Men også når bilen var lastet opp til grensen for nyttelast endret den karakter og hadde større problemer med å klare svingen. 

- Mange biler er overlastet før bagasjerommet er fullt. Det er store forskjeller på hvordan en bil som er lastet opp til nyttelast og hvordan en bil som er overlastet reagerer, forklarer Svendsen. 

Sjekk grensen for last 

Alle biler har det som kalles nyttelast. Det er den vekten du har lov til å ha med i bilen, og nyttelasten inkluderer passasjerer og bagasje. Tillatt nyttelast finner du ved å ta den maksimalt tillatte totalvekten på bilen og trekke fra egenvekten til bilen. For å finne ut hvor mye bagasje du kan ha med må du også trekke fra vekten av passasjerer, takboks, takstativ og annet løsøre. 

Elbiler har lavere nyttelast enn bensin- og dieselbiler, og med fire voksne i bilen er det ikke mye å gå på før man på en rekke elbiler når grensen for hvor mye vekt du kan ha i bilen. Da er det fort gjort å pakke med for mye bagasje og kjøre med en overlastet bil på vinterferie-turen. Det er ikke bra for trafikksikkerheten.

- NAFs råd til alle som skal på vinterferie med bil, er å være varsomme så man ikke pakker bilen for full og at du har kontroll på vekten. Å laste en bil ut over hva den er godkjent for utgjør en trafikkfare og kan i ytterste konsekvens føre til en ulykke, avslutter NAF-rådgiveren.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.youtube.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye