Forsvaret

Gjør klar for en historisk militærøvelse

Del

Nå skal 20 000 soldater fra Norden og NATO øve på å forsvare det nordlige Norge, Sverige og Finland. Vi inviterer media til å delta på historiens første Nordic Response.

Med utvidelsen av verdens største militærallianse, utvider vi også den norske vinterøvelsen Cold Response til Nordic Response. Til sammen skal 20 000 soldater fra 13 land trene på å forsvare det nordlige Norden på land, hav og i luften. I Norge finner øvelsen hovedsakelig sted i Troms og Vest-Finnmark samt havområdene utenfor.

– Med Finland og snart Sverige med i NATO, er øvelsen en arena for nordisk integrering og samarbeid på forsvarsfronten. Dette er med på å gjøre oss bedre, og Norden tryggere, sier viseadmiral Rune Andersen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) som leder gjennomføringen av øvelsen.

Øvelsen skjer 3.–14. mars, men det vil bli noe aktivitet før og etter. Underveis i øvelsen legger det norske, svenske og finske forsvaret opp til en rekke eventer for media. Også allierte styrker vil invitere pressen til å dekke øvelsen.

Vil merkes i nord

Med en så stor militærøvelse vil folk i Troms og Finnmark merke at Forsvaret og NATO er til stede disse to ukene. Det kan tidvis bli noe støy, og det kan bli noen forsinkelser på veiene. Det blir også restriksjoner på lufttrafikk og bruk av droner. 

Forsvaret har satt ned store ressurser på å redusere effekten på miljø, dyreliv, terreng og reindrift. I tillegg jobber vi tett med arrangørene av Finnmarksløpet som starter 8. mars.

– Vi gjør alt vi kan for å redusere belastningen på veinett, natur, reindrift og annen aktivitet. Vi takker lokalbefolkningen for tålmodigheten, og håper på forståelse for at denne øvelsen er viktig for norsk sikkerhet, sier Andersen og legger til:

– I dagens sikkerhetssituasjon er det viktigere enn noen gang å øve på å forsvare våre egne områder og trene på å motta allierte soldater og materiell. Og ikke minst er det viktig å samhandle og operere sammen med styrker fra NATO og partnerland.

Viktig læring for NATO

Av deltakerne er cirka halvparten på land, og de blir de mest synlige under øvelsen. Resten av deltakerne vil befinne seg på et av de over 50 fartøyene eller over 110 luftfartøyene som er med på storøvelsen.

Øvelsen er integrert i den rekordstore NATO-øvelsen Steadfast Defender som pågår utover vinteren og våren. Snart overføres NATO-kommandoen over Norden fra hovedkvarteret i Brunssum i Nederland, til Joint Force Command Norfolk i USA. Dermed blir Nordic Response på mange måter en generalprøve for NATO-kommandoen i Norfolk.

Les mer om øvelsen og se alle medieeventer i lenkene under.

Kontakter

Bilder

Lenker

Nordic Response 2024

  • Kva: Norsk og nordisk militær vinterøving. Øvinga bygger på den tradisjonsrike norske vinterøvinga Cold Response, og ho er ein del av den rekordstore NATO-øvinga Steadfast Defender som finn stad vinteren og våren 2024.
  • Kven: 20 000 soldatar frå 13 nasjonar tar del i Nordic Response. Halvparten av dei øver på land, medan resten øver på sjøen og i lufta. Rundt 50 fartøy og over 110 fly og luftfartøy deltar.
  • Når: Hovuddelen av øvinga skjer 3. til 14. mars 2024, men det blir ein del aktivitet og transport før og etter dette.
  • Kvar: Øvinga finn stad i det nordlege Noreg, Sverige og Finland – inkludert luftrommet over og i havområda utanfor Nord-Noreg. I Noreg skjer det meste av aktiviteten i Troms og Vest-Finnmark.
  • Kvifor: Øvinga skal teste NATOs og Nordens evne til å beskytte og forsvare eigne område. Dette omfattar òg evna til å ta imot og handtere allierte forsterkingar.
  • Les meir om øvinga på forsvaret.no

Følg pressemeldinger fra Forsvaret

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvaret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forsvaret

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye