Fugleinfluensa påvist i et kommersielt fjørfehold i Rogaland
Det ble 18. februar påvist høypatogen fugleinfluensa i et fjørfeanlegg i Lund kommune i Rogaland. Risiko for smitte til mennesker vurderes av Folkehelseinstituttet som svært lav. Generelt er det også minimal risiko for at menneske kan bli smittet via produkter som kjøtt, egg og fjær.

I anlegget avles foreldredyr til slaktekylling, og dyreholdet består av 18 000 fjørfe som holdes i to separate bygninger. Det er så langt bare påvist fugleinfluensa hos fjørfe i en av bygningene.
- For å hindre at smitten sprer seg, kommer Mattilsynet til å avlive alle fjørfe i bygningen hvor det er påvist smitte den 19. februar. I denne bygningen er det ca. 9000 fjørfe som er 13 uker gamle. Fjørfe i den andre bygningen er båndlagt og disse vil bli prøvetatt så fort som mulig, sier Inge Erlend Næsset, direktør for regelverk og kontroll i Mattilsynet.
Innført smittevernstiltak
- Fugleinfluensa fører som regel til alvorlig sykdom og død hos smittede fugler. Sykdommen er svært smittsom mellom fugler.
I tillegg til å båndlegge det aktuelle dyreholdet, har Mattilsynet innført strenge tiltak og restriksjoner for alle som har fugler i det aktuelle området. Disse tiltakene er innført for å hindre videre smitte.
- Alle som driver med fjørfe og alle som har fugler i fangenskap i dette området må nå sette seg grundig inn i hvilke regler som gjelder. Nye tiltak kan komme på kort varsel, sier Næsset.
Det er opprettet en vernesone (3-kilometerssone) og en observasjonssone (10-kilometerssone). Sonene omfatter Lund kommune og deler av Egersund kommune. E39 går gjennom begge sonene.
I sonene er det blant annet forbudt å flytte fugler og egg. Alle tamme fugler og rugeegg må holdes innendørs, ev. ute under tett tak med skjerming på sidene og alle som har fugler må iverksette smitteverntiltak for å hindre at smitten spres.
Mattilsynet vil oppdatere veiledning på våre nettsider til alle som driver med fjørfe og alle som har fugler i fangenskap i dette området.
- Fjørfeprodusenter og andre som har fugler i fangenskap må også straks ta kontakt med Mattilsynet dersom de har mistanke om fugleinfluensa, sier Næsset.
Mattilsynet samarbeider med Veterinærinstituttet, Folkehelseinstituttet, Landsbruksdirektoratet, Statsforvalter og kommunene i området, en samlet næring, privatpraktiserende veterinærer og en rekke andre aktører.
- Vi vurderer fortløpende hvilke tiltak som er nødvendig for å hindre smittespredning, avslutter Næsset.
Les mer: Fugleinfluensa | Mattilsynet
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom