Bruker like mye antibiotika som før pandemien
Bruken av antibiotika øker igjen. Hittil i år er bruken vesentlig høyere enn i de to pandemi-årene vi har bak oss. Men den er noe lavere enn den var i 2019.
Det viser tall Apotekforeningen har innhentet fra Farmaloggs legemiddelstatistikk.
Statistikken viser at antall døgndoser pr 1000 personer er 13 prosent høyere enn i fjor, men syv prosent lavere enn i 2019. Utviklingen er mer negativ hvis man ser på bruken kun i 3. kvartal. Da er bruken i år omtrent lik som den var i 2019, og høyere enn i 2018.
– Etter mange år med en gledelig reduksjon i bruken av antibiotika frem til 2018, har de siste årene vist en mer usikker utvikling. I 2019 økt bruken noe fra året før, mens det i koronaårene -20 og -21 var en markant reduksjon. Den nedgangen skyldes mest sannsynlig mindre bakteriesmitte på grunn smitteverntiltakene og bedre hygiene. I år, når vi er tilbake til mer normal smitte og få har vært utsatt for smittet de siste årene, har vi sett en ganske kraftig økning i bruken av antibiotika igjen, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.
Hun er bekymret for at helsetjenesten ikke klarer å videreføre den positive trenden fra årene 2012 til 2018.
Bruken må holdes lavest mulig
– Antibiotika er fantastiske legemidler som redder liv. Men vi er avhengig av å holde bruken på et lavest mulig nivå for å unngå at resistensutviklingen skal bli et alvorlig helseproblem også i Norge, slik vi ser i mange europeiske land. Det er svært viktig at retningslinjene for bruk følges, og at den enkelte av oss gjør det vi kan for å unngå infeksjoner. Det viktigste forebyggende tiltaket er vaksinasjon, sier Andresen.
Regjeringens handlingsplan mot antibiotikaresistens hadde som mål å redusere antibiotikabruken hos mennesker med 30 prosent fra 2012 til 2021. Dette målet ble nådd, men nå er altså bruken på vei opp igjen.
– Målet om 30 prosent reduksjon var i ferd med å nås før pandemien, men det var nok pandemien som gjorde at vi kom helt i mål. Antibiotikabruken utenfor sykehus sank betydelig i pandemiperioden, sannsynligvis fordi smitteverntiltakene medførte mindre smitte og høyere terskel for å oppsøke lege. Derfor var det forventet at bruken kom til å stige noe etter pandemien, så det er ikke overraskende at de nye tallene fra Apotekforeningen for 3. kvartal 2022 viser en økning, sier Sigurd Høye. Han er leder for Antibiotikasenteret for primærmedisin og førsteamanuensis ved UiO.
Han mener økningen i bruk av antibiotika tydeliggjør at det er viktig med vedvarende tiltak for riktigst mulig bruk av antibiotika, både overfor befolkningen og helsepersonell.
Haster med vaksinasjonsprogram for voksne
– Hittil i år er vi nede på 27 prosent reduksjon sammenlignet med 2012. Og sammenligner vi 3. kvartal i år med samme perioden i 2012, er bruken bare redusert med 17 prosent. Tallene viser at helsetjenesten fortsatt må ha et veldig bevisst forhold til antibiotikabehandling. For å unngå økning i infeksjonssykdommer og antibiotikabruk som en konsekvens, haster det med å få et voksenvaksinasjonsprogram på plass, mener Hanne Andresen.
Lever ubrukt antibiotika til apoteket
18. november er det verdens antibiotikadag, som markeres med en ukes returkampanje i alle apotekene i Norge. Den årlige returkampanjen er et samarbeid mellom Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP) og apotekene. Kunder som har resept på antibiotika blir oppfordret til å returnere medisinrestene til apoteket.
Nøkkelord
Kontakter
Jostein SoldalKommunikasjonssjef
Tel:91 19 86 62jostein.soldal@apotek.noBilder
Om Apotekforeningen
Apotekforeningen er bransjeorganisasjonen for apotekene i Norge og deres eiere.
Alle apotek, både privat eide og de offentlig eide sykehusapotekene, er medlemmer av Apotekforeningen. Alle medlemsgrupper er representert i Apotekforeningens styre.
Apotekforeningen arbeider med apotekfaglig utvikling, næringspolitikk, teknologi og e-helse, samt formidler kunnskap om bransjen. Vi ivaretar også mange praktiske funksjoner for medlemmene våre.
Følg pressemeldinger fra Apotekforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Apotekforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Apotekforeningen
Nå haster det med å ta influensavaksinen10.1.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
FHI forventer at hovedtyngden av sesongens influensautbrudd blir i februar og utover i mars. Det er fortsatt ikke for sent å ta vaksinen. – Stikk innom et apotek i nærheten og få satt den, oppfordrer Hanne Andresen i Apotekforeningen.
Flere nordmenn opplever allergiplager i julen23.12.2024 09:58:56 CET | Pressemelding
Salget av allergimedisiner uten resept øker med 10 prosent hvert år i perioden oktober til desember. Når det gjelder legemidler på hvit resept er økningen enda høyere. Det kan tyde på at flere nordmenn opplever symptomer på allergi rundt juletider.
200 000 har gjort det i apotek – det er fortsatt ikke for sent22.11.2024 07:15:00 CET | Pressemelding
Fersk statistikk viser at over 200 000 personer har valgt å ta influensavaksinen i apotek denne høsten. Dette er en økning på ti prosent sammenlignet med i fjor.
Vi bruker allergimedisiner for en milliard kroner2.9.2024 10:44:45 CEST | Pressemelding
Allergi-sommeren har vært omtrent som normalt, når man ser på salget av allergilegemidler hittil i år sammenlignet med de foregående tre årene. Over de siste ti årene har imidlertid bruken økt med over 40 prosent.
En av to pasienter har opplevd legemiddelmangel13.8.2024 07:42:15 CEST | Pressemelding
Oftere enn før opplever folk medisinmangel. 1 av 4 svarer at de i stor grad bekymrer seg for at det ikke skal være mulig å skaffe legemidlene de behøver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom