Stort flertall mener apotekfarmasøyten kan fornye resepter
Andelen som mener det kun er legen som kan fornye resepter, er redusert de siste tre årene. Flere mener farmasøyter bør kunne fornye resepter på enkelte legemidler.
Det viser årets Helsepolitiske barometer som ble lagt frem torsdag 30. mars.
– Når det gjelder enkelte legemidler befolkningen bruker jevnlig, som for eksempel allergimedisin, vil det være trygt og enkelt for pasienten, og effektivt for helsetjenesten, om apotekfarmasøyten kan ta seg av å fornye resepten, sier administrerende direktør i Apotekforeningen Per T. Lund.
Han får støtte i befolkningen. I Kantars ferske undersøkelse, der over 2000 personer har besvart spørsmål om helsesektoren, er det en klar tilbakemelding om at apotekene kan overta noen av disse oppgavene.
I år viser resultatene at 16 prosent mener det kun er legen som må fornye resepten. Stadig færre mener at det kun er legen som bør kunne fornye resepter. Fra 2020 til 2023 ble andelen redusert med 9 prosentpoeng. Andelen som mener det ikke spiller noen rolle om det er legen eller farmasøyten har økt med 6 prosentpoeng i samme tidsrom.
Greit at farmasøyten kan fornye
38 prosent svarer at det ville være fint om man kunne fornyet resepten på apoteket, men at farmasøyten må kommunisere med legen som har forskrevet dem. 24 prosent svarer at det ikke spiller noen rolle om det er farmasøyten eller legen som fornyer slike resepter, mens 17 prosent mener det ville vært en enkel og trygg løsning at farmasøyten kan fornye resepter for de som trenger det.
Slår man sammen disse tallene, er det 79 prosent som synes det er greit at apotekfarmasøyter kan fornye resepter på enkelte legemidler befolkningen bruker jevnlig.
– Bruker du allergilegemidler fast har du sikkert husket på å fornye resepten før du drar på ferie, men skulle du være så uheldig at resepten er brukt opp eller at den har gått ut på dato kan det oppstå problemer, sier Lund.
– Legen er ikke å få tak i på kvelden eller i ferietid. Da kan det være praktisk at farmasøyten kan fornye resepten på apoteket, fortsetter han.
Om undersøkelsen: Undersøkelsen ble gjennomført 12. desember 2022 til 15. januar 2023. 2051 personer har besvart undersøkelsen, som er representativt for befolkningen over 18 år. Estimert feilmargin: +/-2,2 %-poeng. Formålet med undersøkelsen er å kartlegge befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål.
Nøkkelord
Kontakter
Jostein SoldalKommunikasjonssjef
Tel:91 19 86 62jostein.soldal@apotek.noBilder
Om Apotekforeningen
Apotekforeningen er bransjeorganisasjonen for apotekene i Norge og deres eiere.
Alle apotek, både privat eide og de offentlig eide sykehusapotekene, er medlemmer av Apotekforeningen. Alle medlemsgrupper er representert i Apotekforeningens styre.
Apotekforeningen arbeider med apotekfaglig utvikling, næringspolitikk, teknologi og e-helse, samt formidler kunnskap om bransjen. Vi ivaretar også mange praktiske funksjoner for medlemmene våre.
Følg pressemeldinger fra Apotekforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Apotekforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Apotekforeningen
200 000 har gjort det i apotek – det er fortsatt ikke for sent22.11.2024 07:15:00 CET | Pressemelding
Fersk statistikk viser at over 200 000 personer har valgt å ta influensavaksinen i apotek denne høsten. Dette er en økning på ti prosent sammenlignet med i fjor.
Vi bruker allergimedisiner for en milliard kroner2.9.2024 10:44:45 CEST | Pressemelding
Allergi-sommeren har vært omtrent som normalt, når man ser på salget av allergilegemidler hittil i år sammenlignet med de foregående tre årene. Over de siste ti årene har imidlertid bruken økt med over 40 prosent.
En av to pasienter har opplevd legemiddelmangel13.8.2024 07:42:15 CEST | Pressemelding
Oftere enn før opplever folk medisinmangel. 1 av 4 svarer at de i stor grad bekymrer seg for at det ikke skal være mulig å skaffe legemidlene de behøver.
Legemiddelmangel rammer 1 500 pasienter daglig19.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
I år må apotekene starte leteaksjoner etter over en million legemiddelpakninger. I halvparten av tilfellene finner apotekene en løsning. 97 prosent av pasientene får umiddelbart utlevert det som er skrevet på resepten.
Diabetesmedisiner til besvær24.5.2024 07:05:00 CEST | Pressemelding
En ny studie viser at nesten 80 prosent av de med diabetes type 2 opplever problemer knyttet til medisinbruk. Disse problemene blir helt eller delvis løst gjennom samtale med farmasøyt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom