Miljødirektoratet

Unngå fluor i skismøring

Del

Miljødirektoratet anbefaler at skigåere unngår bruk av skismøring med fluor. Det beste er å levere fluorsmøring som farlig avfall på avfallsmottak.

Bilde av skismøring med fluor.
Skadelig for helse og miljø: Miljødirektoratet ber skigåere droppe fluor i skismøring. Foto: Audun Heggelund, Miljødirektoratet Foto: Audun Heggelund, Miljødirektoratet

- Fluor gir ekstra god glid under skiene, men stoffene brytes svært sakte ned i miljøet og kan forårsake helseskader, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Fluoren kommer som en følge av at det er tilsatt perfluorerte stoffer (PFASer) i skismøringen. Undersøkelser viser at vi kan oppnå inntil fire prosent bedre glid med fluorsmøring sammenlignet med alternativene. Men slike marginer har mest å si for toppidrettsutøvere, og selv de går nå med fluorfrie alternativer.

Glir rett inn i et problem

Hovedproblemet med fluorstoffene er at de brytes svært sakte ned i miljøet og vil være der i titalls år eller lenger. I miljøet kan de ende i drikkevann for mennesker og dyr eller tas opp i planter som igjen blir spist. Stoffene kan forårsake leverskader og fosterskader, i tillegg til å påvirke immunforsvaret og kolesterolnivå. Det er også mistanke om at stoffene kan være kreftfremkallende.

Velg fluorfritt

Miljødirektoratet anbefaler å unngå all bruk av skismøring med fluor og at fluorsmøring leveres som farlig avfall på avfallsmottak.

- Du kan fortsatt ha god glid under skiene og god samvittighet i løypa! Noe av det viktigste du kan se etter er merking som sier at smøringen er uten fluor, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Skisporten legger om

Allerede i 2019 forsøkte det internasjonale skiforbundet å innføre et forbud mot fluorsmøring i sine arrangement. Forbudet har imidlertid latt vente på seg på grunn av problemer med utviklingen av en metode som kan måle eventuell fluor under skiene før start. Nå er problemene løst, og forbudet gjelder fra inneværende sesong.

Norge var enda tidligere ute da Norges skiforbund innførte praksis om fluorfri smøring for barn og juniorer opptil 16 år allerede i 2018.

Norge vil forby fluorstoffer

Dagens regler hindrer ikke salg av skismøring med fluor i butikkene. Et forslag om et generelt forbud mot fluorstoffer (PFAS), blant annet i skismøring, er for tiden under behandling i EU. Dette forslaget har blitt fremmet gjennom EUs kjemikalieregelverk Reach, med Norge, Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland i førersetet. Norge var også det første landet i verden som forbød det perfluorerte stoffet PFOA.

Forslaget om forbud mot fluorstoffer forventes å være ferdig behandlet i det Europeiske kjemikaliebyrået Echa i løpet av 2026, og det vil deretter sendes til Europakommisjonen for endelig vedtak.

I tillegg til skismøring, vil forbudet omfatte blant annet bruk av PFAS i tekstiler, matemballasje, kosmetikk og ulike industrielle bruksområder. Forslaget er bredt og omfattende, og dette er for å beskytte helse og miljø. Det vil imidlertid være unntak for visse spesifikke bruksområder hvor alternativer ikke finnes.

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Lenker

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye