NRK

Valgprosjektet 2023 hedret med Kringkastingssjefens språkpris

Del

Valgprosjektet 2023 ble i dag tildelt Kringkastingssjefens språkpris.

Valgprosjektet 2023 får kunstverket «Sámi Liisa» av kunstneren Máret Ánne Sara. På bildet: Språkkontakt, journalist for NRK Rogaland og medlem av språkstyret Mari Rollag Evensen, leder for språkstyret i NRK og regionredaktør for NRK Nord Nina Birgitte Einem, språksjef i NRK Karoline Riise Kristiansen, innholdskoordinator i valgprosjektet Geir Bjarte Hjetland, delprosjektleder Valgomat m.m Håvard Grønli (på veggen), prosjektleder valgprosjektet Laurie MacGregor og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.
Valgprosjektet 2023 får kunstverket «Sámi Liisa» av kunstneren Máret Ánne Sara. På bildet: Språkkontakt, journalist for NRK Rogaland og medlem av språkstyret Mari Rollag Evensen, leder for språkstyret i NRK og regionredaktør for NRK Nord Nina Birgitte Einem, språksjef i NRK Karoline Riise Kristiansen, innholdskoordinator i valgprosjektet Geir Bjarte Hjetland, delprosjektleder Valgomat m.m Håvard Grønli (på veggen), prosjektleder valgprosjektet Laurie MacGregor og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen. Marit Holmquist Fenne NRK

«Juryen er imponert over valgprosjektet 2023s metode og mener den er viktig for at flere kan delta i demokratiet og bruke sin stemme – på eget språk», konkluderer juryen i begrunnelsen sin.

Prosjektgruppa for valget 2023 var en bredt sammensatt gruppe med medlemmer fra hele NRK.

– Valgdekning ligger tett inntil hjertet av allmennkringkasteroppdraget. Når NRK lager valginnhold er det viktig at flest mulig av publikum tar del i det. Språk er avgjørende for at demokratiet vårt fungerer: Alle har en stemme, men en forutsetning for at flest mulig deltar, er at NRKs dekning når og blir forstått av alle – uansett bakgrunn. Derfor satte vi høye språkambisjoner for NRKs valgdekning i 2023. Ambisjoner som vi til dels nådde - og det vi ikke helt fikk til, skriver vi opp på en liste til 2025, sier Laurie MacGregor, prosjektleder for NRKs valgdekning.

Språk er makt
Juryen innleder begrunnelsen slik: 

«Å kunne bruke sitt eget språk i det samfunnet vi bor i, handler om tilgang til demokrati og deltakelse for hver enkelt av oss. Og for at språket skal kunne nå alle, må det være klart, korrekt og tilpasset mottakerne. For språk er makt, det kan både ekskludere og inkludere.

Videre sier juryen blant annet at «Valgprosjektet 2023 inkluderte NRKs store språkoppdrag på en enkel og naturlig måte, fra start. Valgomaten og Lokalvalgguiden skapte historie. For alle de 357 kommunene var tekstene skrevet på minst to språk. For 11 kommuner var tekstene på nordsamisk. Prosjektet «framelsket» klarspråk og et forståelig språk for alle, på alle plattformer, ikke minst på nett».

Det var over 30 nominasjoner til prisen og ingen lett avgjørelse å kåre en vinner, ifølge juryen.

Juryen består av språkdirektør i Språkrådet Åse Wetås, leder for språkstyret i NRK og regionredaktør for NRK Nord Nina Birgitte Einem, språkkontakt, journalist for NRK Rogaland og medlem av språkstyret Mari Rollag Evensen og språksjef i NRK Karoline Riise Kristiansen.

Kontakter

Om NRK

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.

Følg pressemeldinger fra NRK

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye