Informasjonskontoret for farge og interiør

Unngå krympesprekker – mal panelet nå

Del

Nordmenn vet ikke at februar er den beste måneden å male panel. Da er den relative luftfuktigheten på sitt laveste – noe som er avhengig for best mulige resultat.

Mann peker på panel med krympesprekk
KRYMPESPREKKEN: Sjenerende sprekker som oppstår når panelet trekker seg sammen, og malingen ikke følger etter. Kristian Owren

Treverk er et hygroskopisk materiale. Det betyr at det sveller og krymper gjennom året. Når luftfuktigheten er høy, som den er om sommer og høst, trekker treverket til seg denne fuktigheten og sveller, mest av alt i bredden. Når luftfuktigheten er lav, avgir gulvet denne fuktigheten, og tørker ut.

Det er derfor man nå ser sprekker i både parkett og panel rundt omkring i landet – februar er nemlig måneden der treverket ikke har mer fuktighet å avgi, og er særdeles tørt etter flere måneder med fyring. Dette kan man bruke strategisk, for eksempel når det kommer til å male panel.

Panelet flytter på seg

Treverket beveger seg hele året, men malingen er langt mindre fleksibel. Det som oppstår når panelet krymper er at det kan dannes såkalte krympesprekker. Her vil du enten se den forrige malingen, eller rett ned på bart treverk. Hvor godt krympesprekkene synes er avhengig av fargeforskjellen mellom den nye malingen, og treverket under.

– På hver side av et panelbord som er 12 cm bredt kan du i februar få krympesprekker på opptil 1,5 millimeter, dersom du har malt det i august, sier teknisk rådgiver i IFI, Chera Westman. IFI – informasjonskontoret for farge og interiør, er interesseorganisasjonen for malingsbransjen i Norge.

– Årets to-tre første måneder er den perfekte tid for å male treverk innendørs, understreker hun.

Teknisk avdeling med klar anbefaling

Det er ikke bare Westman som mener dette.

– Det som er ideelt er om man kan male panel i februar, alternativt overgangen februar til mars. Årsaken er at luften er på sitt tørreste på denne tiden av året. Da slipper man å få krympesprekker som ofte oppstår på malte paneler, sier Rune Nygaard, malermester og distriktssjef hos Alcro.

Maler og teknisk sjef hos Nordsjö, Per Myhre, er enig med Nygaard.

– Mal når panelet er som tørrest for å unngå synlige sprekker. Panelet vil fortsatt svelle og krympe i takt med sesongene, men siden det er malt på sitt tørreste vil krympesprekkene ikke bli like skjemmende, sier Myhre.

Sett av en helg

Når det kommer til valg av maling er det viktig å velge riktig type maling: Vanlig veggmaling vil fungere dårlig, så velg en som er beregnet på tre og panel.

– Til panel i tak og på vegg er det vanlig å bruke mellom 5 og 15 glans. En fin effekt kan være å bruke en maling i samme farge, men i en høyere glans, når du maler lister, vinduer, dører og andre detaljer i rommet, sier Myhre.

Anbefalingen er å allerede nå i starten av februar gjøre seg opp en tanke om hvilken farge man ønsker, og finne en helg man har tid til å sette i gang. Har man handlet inn det man trenger av verktøy i forkant, slipper man å hindres av åpningstidene på nærmeste fargehandel eller byggevarehus om man plutselig ser et hull i kalenderen og lysten kommer over deg.

Nøkkelord

Kontakter

Chera WestmanDesksjef/informasjonskonsulentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør

Tel:404 31 080chera@ifi.no

Bilder

Panel med krympesprekker
TRE PÅ RAD: Her ser vi et panel der alle panelbordene bortover har fått krympesprekker, og vi kan se rett ned på bart treverk.
Last ned bilde
Grønt soverom
BARE Å SETTE IGANG: Enten du ønsker et grønt soverom og ikke har det, eller har et grønt soverom og ikke ønsker det, så er det nå du bør male for best mulige resultat.
Last ned bilde
Mann peker på krympesrekk
KRYMPESPREKK: Slik ser den ut, og den oppstår når panelet krymper, og malingen ikke følger etter.
Last ned bilde

Lenker

Om Informasjonskontoret for farge og interiør

IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye