Nordmenn dropper dietter
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.

Ingen tilhengere for Carnivore-dietten
I en fersk undersøkelse om matvaner gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) svarte kun 1 av 10 at de uttrykker interesse for å følge en diett (1). Selv ikke den virale Carnivore-dietten får noen tilhengere. Men mange ønsker å endre matvaner, hele 2 av 3.
– Nordmenn ser ut til å foretrekke en tilnærming som ikke begrenser matinntaket unødvendig, det ser ut til at fokuset har flyttet seg mer mot det man bør spise mer av, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG.
Tall fra undersøkelsen viser at andelen som ønsker å spise mer av noe har økt fra 20 % til 26 % fra 2017 til 2023. Og de som ønsker å spise mindre av noe har sunket fra 34% til 26 %. Grønnsaker er på toppen av det vi ønsker å spise mer av er, rett foran fisk og frukt. Vi ser spesielt en økning på ønsket om å ville spise mer frukt og bær fra 2017 til 2013 med en økning på 20 %.
Ingenting som ikke kan spises
– Det er sjelden dietter holder i lengden og jo lengre nei-mat listen er, jo vanskeligere blir dietten å følge. Det er ingenting i kostholdet vårt som ikke kan spises, alt handler om mengde. Det kan virke som det er flere som er opptatt å spise mer av det som er bra fremfor å kutte ut en rekke matvarer, sier Sagen og fortsetter;
– Dette er svært positivt. Spiser du mer av det som gjør godt for kroppen blir det automatisk mindre plass til det vi ikke bør spise så mye av. Da er det håp for at MerAv-budskapet har nådd frem, mener Sagen som forteller at MerAv-budskapet er en del av innsatsområde 4 i avtalen “Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold” og at det er frukt og grønt, grove kornprodukter og sjømat som fremsnakkes som matvarer som befolkningen burde spise mer av, nærmere sagt er målet å øke forbruket med 20 % innen utgangen av 2025.
Forskjell på ord og handling
Hva vi sier og hva vi gjør er derimot to helt forskjellige ting, og det er bra at intensjonen er der. Men rapporten Utviklingen i Norsk kosthold viser at forbruket går feil vei, både når det gjelder både frukt og grønt, sjømat og grove kornprodukter (2).
– Dette understreker gapet mellom intensjoner og faktiske handlinger. Vi vil – men får ikke til, sier ernæringsrådgiveren og viser til undersøkelsen fra Norstat, der hele 55 % svarte at det er vanskeligere å følge Helsedirektoratets kostråd mye på grunn av høye kostnader.
1. Landsrepresentativt undersøkelse 18 år og eldre, Norstat november 2023. På oppdrag fra OFG.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom