Nordmenn dropper dietter
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
Ingen tilhengere for Carnivore-dietten
I en fersk undersøkelse om matvaner gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) svarte kun 1 av 10 at de uttrykker interesse for å følge en diett (1). Selv ikke den virale Carnivore-dietten får noen tilhengere. Men mange ønsker å endre matvaner, hele 2 av 3.
– Nordmenn ser ut til å foretrekke en tilnærming som ikke begrenser matinntaket unødvendig, det ser ut til at fokuset har flyttet seg mer mot det man bør spise mer av, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG.
Tall fra undersøkelsen viser at andelen som ønsker å spise mer av noe har økt fra 20 % til 26 % fra 2017 til 2023. Og de som ønsker å spise mindre av noe har sunket fra 34% til 26 %. Grønnsaker er på toppen av det vi ønsker å spise mer av er, rett foran fisk og frukt. Vi ser spesielt en økning på ønsket om å ville spise mer frukt og bær fra 2017 til 2013 med en økning på 20 %.
Ingenting som ikke kan spises
– Det er sjelden dietter holder i lengden og jo lengre nei-mat listen er, jo vanskeligere blir dietten å følge. Det er ingenting i kostholdet vårt som ikke kan spises, alt handler om mengde. Det kan virke som det er flere som er opptatt å spise mer av det som er bra fremfor å kutte ut en rekke matvarer, sier Sagen og fortsetter;
– Dette er svært positivt. Spiser du mer av det som gjør godt for kroppen blir det automatisk mindre plass til det vi ikke bør spise så mye av. Da er det håp for at MerAv-budskapet har nådd frem, mener Sagen som forteller at MerAv-budskapet er en del av innsatsområde 4 i avtalen “Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold” og at det er frukt og grønt, grove kornprodukter og sjømat som fremsnakkes som matvarer som befolkningen burde spise mer av, nærmere sagt er målet å øke forbruket med 20 % innen utgangen av 2025.
Forskjell på ord og handling
Hva vi sier og hva vi gjør er derimot to helt forskjellige ting, og det er bra at intensjonen er der. Men rapporten Utviklingen i Norsk kosthold viser at forbruket går feil vei, både når det gjelder både frukt og grønt, sjømat og grove kornprodukter (2).
– Dette understreker gapet mellom intensjoner og faktiske handlinger. Vi vil – men får ikke til, sier ernæringsrådgiveren og viser til undersøkelsen fra Norstat, der hele 55 % svarte at det er vanskeligere å følge Helsedirektoratets kostråd mye på grunn av høye kostnader.
1. Landsrepresentativt undersøkelse 18 år og eldre, Norstat november 2023. På oppdrag fra OFG.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen19.12.2024 09:03:39 CET | Pressemelding
Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.
Klementiner eller mandariner? Slik vet du forskjell16.12.2024 08:05:15 CET | Pressemelding
Klementiner og mandariner forveksles ofte, men det finnes klare forskjeller. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt gir innsikt i hva som gjør disse små sitrusfruktene unike, og hvorfor klementiner har blitt en julefavoritt.
Ikke slipp taket: Ungdom trenger hjelp13.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe, som utføres årlig av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at barn under 13 år spiser mer frukt og grønnsaker enn før. Men når barna blir ungdommer spiser de mindre.
Kvinner spiser 30 % mer frukt og grønt enn menn29.11.2024 07:34:53 CET | Pressemelding
Undersøkelsen “5 a Day Europe”, som utføres årlig av Opplysningskontoret for Frukt og grønt (OFG) viser at kvinner spiser betydelig mer frukt og grønnsaker enn menn.* I snitt spiser kvinner 3,7 porsjoner om dagen, mens menn bare spiser 2,9 porsjoner – dette utgjør en forskjell på hele 30 %.
Nordmenn spiser mer frukt og grønt – men ligger fortsatt bak britene27.11.2024 09:27:04 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe* som gjennomføres på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser for 2024 en positiv utvikling i nordmenns frukt- og grøntinntak, men likevel er vi et godt stykke bak mange andre land i Europa, særlig sammenlignet med britene, som spiser aller mest. Grøntløftet pekes på som en del av løsningen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom