Stortinget

Stortingspresidenten til Frankrike

Del

Stortingspresident Masud Gharahkhani vil delta på Forsvarets 80-årsmarkering av tidligere stortingspresident Per Hysing-Dahls flyoperasjoner under andre verdenskrig i franske Blois tirsdag 13. februar. Dagen etter har han møter i det franske parlamentet. 

Stortingspresident Masud Gharahkhani er i Frankrike 13. og 14. februar.
Stortingspresident Masud Gharahkhani er i Frankrike 13. og 14. februar. Foto: Stortinget

− Det er viktig for meg å være til stede fordi Per Hysing-Dahl utviste et mot og et engasjement for våre felles europeiske verdier, som solidaritet og frihet. Verdier det er helt avgjørende at vi også står sammen om i dag, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

Hedrer motstandsmann og stortingspresident 

På oppdrag fra det britiske luftforsvaret, fløy Per Hysing-Dahl agenter og franske motstandsmenn på flukt fra Gestapo inn og ut av Frankrike. I 1944 ble Hysing-Dahls fly skutt ned over Den engelske kanal. Han klarte å nødlande og berget to av de tre agentene han hadde med seg. For sitt mot fikk han Krigskorset med sverd. Etter krigen ble Hysing-Dahl politiker for Høyre, og mellom 1981 og 1985 var han stortingspresident.

− Akkurat som den gang er det i dag viktig med politisk og militært samarbeid over landegrensene. Kampen for frihet og demokrati er dessverre like aktuell, sier Gharahkhani.

Markeringen finner sted i regi av helikopterstyrken under Forsvarets spesialstyrker, i samarbeid med ambassaden i Paris og lokale myndigheter i Frankrike.

Videre til møter med kolleger i Paris

Etter markeringen reiser stortingspresidenten videre til Paris for møter med presidenten i den franske nasjonalforsamlingen, Yaël Braun-Pivet og Senatets president, Gérard Larcher.

− Forholdet mellom Norge og Frankrike og mellom våre parlamenter er utmerket. Våre land er nære allierte og tett knyttet sammen av felles verdier. Besøket gir anledning til å styrke kontakten ytterligere, sier Masud Gharahkhani.

Kontakter

Pressevakt(Vennligst ring, ikke send sms.)

Pressevakten for presidentskap, direktør og øvrig administrativ ledelse er bemannet på telefon mandag–fredag kl. 07.30–20.00 og lørdag–søndag kl. 11.00–20.00. E-post leses hverdager 07.30–16.30.

Tel:+47 920 10 681presse@stortinget.no

Bilder

Stortingspresident Masud Gharahkhani er i Frankrike 13. og 14. februar.
Stortingspresident Masud Gharahkhani er i Frankrike 13. og 14. februar.
Last ned bilde

Om oss

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg pressemeldinger fra Stortinget

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye