CARE

CARE: – Norge viser lederskap med UNRWA-støtte

Del

Onsdag kom nyheten om at norske myndigheter øker støtten til FN-organisasjonen UNRWA med 275 millioner kroner. – Her går Norge foran med et godt eksempel, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. Ylva Berge/CARE Norge CARE Norge

Onsdag kom nyheten om at norske myndigheter øker støtten til FN-organisasjonen UNRWA med 275 millioner kroner.  

– Her går Norge foran med et godt eksempel, som bringer håp. UNRWA har en ekstremt stor og viktig jobb å gjøre for å redde flest mulig liv i Gaza nå, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.  

Flere av UNRWAs største givere har besluttet å holde igjen pengestøtten til UNRWA, etter at Israel anklaget tolv av UNRWAs ansatte for å ha deltatt i angrepet mot Israel 7. oktober som blant annet Hamas sto bak. Beslutningen vil få dramatiske konsekvenser for den humanitære responsen som går til 2,2 millioner palestinere på Gazastripen. 

– Anklagene mot de tolv ansatte er alvorlige, og må etterforskes grundig. Men etterforskningen og eventuelle straffereaksjoner må ikke komme i veien for det kritiske, livsviktige nødhjelpsarbeidet UNRWA gjør for palestinere i Gaza og i hele regionen, sier Georgsen. 

UNRWA ble opprettet for å ta vare på palestinere etter krigen som i 1948 ledet til at staten Israel ble opprettet. Svært mange palestinere i Gaza og andre deler av regionen, var også før krigen som nå pågår, avhengige av nødhjelp for å overleve.  

– Det har fortsatt ikke kommet noen politisk løsning på utgangspunktet som ledet til at UNRWA ble opprettet - nemlig at det palestinske folk ble flyktninger. Da blir det helt feil å kutte støtte til UNRWA, sier Georgsen. 

CARE har jobbet i palestinske områder side om side med UNRWA siden 1948, og ser hvor viktig organisasjonens arbeid er ikke minst for å redde liv i katastrofen som nå utspiller seg for folk i Gaza. 

– CARE  eller andre nødhjelpsorganisasjoner kan ikke fylle UNRWAs rolle i den humanitære responsen på Gazastripen. I krisen som pågår nå vil mange slite med å opprettholde innsatsen uten UNRWAs partnerskap og støtte. Vi berømmer Norge for å ha handlet raskt, og økt støtten til UNRWA på et kritisk tidspunkt, sier Georgsen.  

I en kronikk i New York times tidligere denne uken, er utenriksminister Espen Bart Eide tydelig hvor viktig UNWRA er.  

– At Norge er tydelige på i ord og handling i sin støtte til UNRWA, kan legge press på andre land til å opprettholde støtten. Det er viktig. Dersom anklagene mot de tolv UNRWA-ansatte viser seg å være riktige, er det selvsagt uakseptabelt. Eventuelle skyldige må stå til ansvar for det de har gjort, men dette kan og må skje uten ytterligere lidelse for Gazas sivilbefolkning, sier Georgsen. 

Nøkkelord

Kontakter

Om CARE i Gaza

CARE International har hatt kontorer på Gaza og Vestbredden siden 1948. Før konflikten som nå finner sted, støtter vi om lag 200.000 Palestinere i Gaza. Vi fortsetter å gi støtte til om lag 300.000 mennesker på Vestbredden, hvor vi har prosjekter knyttet til landbruk, kvinnelig lederskap og helse. I helse-prosjektene fokuserer vi spesielt på kjønnsbasert vold, seksuell og reproduktiv helse, og barns mentale helse.  

Siden konflikten eskalerte har CAREs team i Gaza distribuert hygienekits, tepper og madrasser, og drikkevann til opp til 91.000 internt fordrevne. CARE har også nådd ut til 30.000 mennesker med medisiner og helsetjenester. 

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye