Jørn Lier Horst er vinner av finsk ærespris

Del

Jørn Lier Horst har vunnet nok en pris for sitt forfatterskap. Denne gang kommer hederen fra Finland.

Jørn Lier Horst er vinner av det finske Whodunnit Society sin årlige ærespris for krimlitteratur 2024. Dermed følger han i fotsporene til Henning Mankell, Keigo Higashino, P.D. James og Åsa Larsson, som alle er tidligere vinnere av denne høythengende prisen.

– Det er både gledelig og ærefullt å motta en slik hyllest fra finske krimvenner, sier Horst. 

Tydelig og gjenkjennelig

Juryen fremhever både de populære William Wisting-bøkene, og detektiv-seriene for de yngre i sin begrunnelse:

«På grunn av hans politibakgrunn har Wisting-bøkene en realistisk skildring av politietterforskninger. Horst kombinerer fortid og nåtid på en forbilledlig måte. Hans stil er klar og gjenkjennelig, med filosofiske refleksjoner over ondskapens natur, og et raskt bevegende plott som trekker leseren inn. Karakterene er lette å bli knyttet til og bry seg om.»

Videre utdyper juryen:

«Vi ønsker å benytte anledningen til å rette oppmerksomheten mot Horsts andre side som forfatter og takke ham for dette også. Horst har skrevet dusinvis av detektivhistorier for barn og unge, som også har blitt oversatt til finsk. Barnedetektiv-serien Detektivbyrå nr. 2 og ungdomsdetektivserien CLUE er svært populære, for eksempel på barneavdelingene i finske biblioteker.»

Eventyrlig suksess

Jørn Lier Horst (f.1970) er en av Nordens mest suksessrike krimforfattere. Bøkene hans har solgt i over ti millioner eksemplarer, og er utgitt i mer enn 40 land. Flere av bøkene er også filmatisert for kino og TV. 

Horst har bakgrunn som politietterforsker og er i dag fast ekspertkommentator i TV-programmet Åsted Norge. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker. Mest kjent er han for bøkene om politietterforsker William Wisting. Sammen med Thomas Enger skriver han thrillerserien om Alexander Blix og Emma Ramm. Han står også bak Norges bestselgende barnebokserie om Detektivbyrå nr. 2. I tillegg har han forfattet suksess-serien CLUE.

For sitt forfatterskap har Horst mottatt en rekke priser, deriblant Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen, The Martin Beck-Award og The Petrona Award. Han har også blitt hedret med den gjeve Teskjekjerringprisen for sitt bidrag til leselyst og leseglede blant norske barn gjennom bøkene om Detektivbyrå nr. 2. I 2022 ble Tiril, Oliver og Åtto kåret til tidenes barnebokkarakterer av bransjenettstedet Bok 365. Nylig ble Horst kåret til «Årets forfatter» av Aftenposten Juniors lesere.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bjørnar Øvrebø
Foto: Bjørnar Øvrebø
Last ned bilde
Foto: Salomonsson Agency
Foto: Salomonsson Agency
Last ned bilde
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye