Nå kan distriktskommuner søke om tilskudd fra Husbanken til å skaffe flere boliger

Del

Forsøk med nye boligmodeller og virkemidler som reduserer tapsrisikoen for personer som skal bygge eller kjøpe nybygde boliger i distriktene, er blant tiltakene som blir prioritert.

Bilde av mor og sønn
Husbanken

Mange distriktskommuner har boligmarkeder med lav omsetning av boliger, lite eller ingen nybygging, få egnede utleieboliger til ordinær utleie og ofte mange tomme, men ikke ledige fritidsboliger. Mange steder er markedsverdien på boligene lavere enn byggekostnadene. 

Lav tilgang på egnede boliger kan gjøre det vanskelig å holde på og trekke til seg innbyggere og arbeidskraft. Lav tilgang på aldersvennlige boliger gjør det vanskeligere å oppnå at eldre kan bo lengre trygt hjemme og utsette behovet for omsorgs- og sykeheimsplass. 

– Formålet med tilskudd til boligtiltak i distriktene er å øke tilgangen til flere egnede boliger. For å stimulere til dette kan vi blant annet gi støtte til prosjektledelse, kjøp av ekstern kompetanse, koordinering av interkommunale samarbeid, eller tilskudd til å dokumentere og formidle prosjektet eller prosessen, sier prosjektleder Gry Kongsli fra Husbanken. 

Samarbeid mellom Husbanken og Distriktssenteret 

Husbanken og Distriktssenteret samarbeider om vurdering av søknadene, og vil tilby kompetansestøtte til kommunene som får tilskudd. 

– Det er viktig at kunnskapen som utvikles i prosjektene dokumenteres, formidles og deles på en slik måte at andre kan ha nytte av erfaringene. Husbanken og Distriktssenteret vil legge til rette arenaer for erfaringsdeling, sier Kongsli. 

14 prosjekter fikk tilskudd i 2023 

I underkant av 8,5 millioner kroner ble delt ut i 2023, og blant dem som fikk tilskudd var: 

  • Senja kommune med et prosjekt som skal bidra til at flere bygger nytt hus eller kjøper nybygget leilighet utenfor sentrumsplanområdet. 

  • Skjåk kommune som skal utvikle et prøveboprosjekt. 

  • Lebesby kommune som skal prosjektere minihus i Kjøllefjord, Dyfjord og Lebesby. 

  • Drangedal kommune med et prosjekt som skal kartlegge mulighetene for å skape et aldersvennlig lokalsamfunn på området «Doktormyra». 

Hvem kan søke? 

Kommuner i sentralitetsklasse 5 og 6 kan søke om tilskudd til boligtiltak i distriktskommuner. 

Mer informasjon 

Tilskudd til boligtiltak i distriktene er et av formålene du kan søke om i ordningen kalt tilskudd til boligtiltak. Hvis Husbanken mottar nok kvalifiserte søknader, skal minst 21 millioner av den totale tilsagnsrammen på 37,5 millioner gå til boligtiltak i distriktene. Du finner også mer informasjon på husbanken.no: https://husbanken.no/kommune/lan-og-tilskudd/boligtiltak/ 

Vil du lære mer om ordningen, hvordan du kan søke og høre eksempler fra andre kommuner? Delta på Husbankens søkerkonferanse 29. februar. Du kan melde deg på webinaret her: https://www.husbanken.no/kommune/webinar-tilskudd-til-boligtiltak-290224/ 

Søknadsfrist for tilskuddsordningen: 1. april 2024  

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Husbanken

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Husbanken på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Husbanken

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye