Kan ha funnet Rogalands første markedsplass fra vikingtiden
På Utstein Gard på Klosterøy kan arkeologene ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger (UiS) ha funnet Rogalands første markedsplass fra vikingtiden.
Klosterøy er kjent for å være svært rik på kulturminner. Her finner vi blant annet Norges best bevarte middelalderkloster. Arkeologene var derfor ikke overrasket da nye georadarundersøkelser som ble gjennomført i september 2023 gav gode resultater. Funn av flere strukturer som kan tolkes som grophus, samt tre brygge- eller naustfundamenter, gjør at arkeologene tror de er på sporet av en markedsplass.
Tolkningene støttes ytterligere av de mange metalldetektorfunnene som er gjort på Utstein i form av mynter og vektlodd. Slike funn er ofte knyttet til handel. Dersom det stemmer også i dette tilfellet, og tolkningene viser seg å være rett, er dette et funn som er unikt i Rogaland. Funnene er gjort i det fredede kulturmiljøet på Utstein Gard, som er i privat eie.
Typisk skandinavisk
Grophus er et hus hvor gulvet er gravd ned under bakkenivå. Slike hus ble brukt flere steder i Europa, men var spesielt vanlig i Skandinavia og på Island.
– I gropene kan man ofte finne restene etter en gulvflate. Det kan også være stolpehull, etter den bærende konstruksjonen, samt ildsted. Byggemåten gjør dem kjølige om sommeren og varme om vinteren. En vanlig tolkning av grophus er at dette er verksted knyttet til håndverk, sier arkeolog Kristoffer Hillesland på Arkeologisk museum ved UiS.
I tillegg har de blant annet funnet mulige spor etter nyoppdagede gravrøyser, kokegroper, dyrkingslag (lag med jord som har oppstått som en følge av jordbruk) og bosetningsspor.
Stort forskningsprosjekt
Undersøkelsene ble foretatt i forbindelse med forskningsprosjektet «Maktens havn». Førsteamanuensis Håkon Reiersen på Arkeologisk museum ved UiS er en av lederne for dette forskningsprosjektet. Han har i mange år sett på områdene rundt Utstein kloster som en veldig interessant plass for georadarundersøkelser.
– Vi har fått inn mange metallsøkerfunn fra Utstein de siste årene, inkludert gjenstander knyttet til handel som vektlodd og mynter. Noe av det vi ville undersøke med georadar, var om det kunne finnes ytterligere spor etter handelsvirksomhet. Jeg er derfor ikke overrasket over at resultatene nå peker mot at Utstein virkelig var en handelsplass i vikingtiden og tidlig middelalder, sier Reiersen.
Godt samarbeid med grunneiere
Undersøkelsene ble utført i samarbeid med grunneierne på Utstein Gard, Inger Lise og Anders Schanche Rettedal. De overtok den historiske gården i 2012, og driver i dag bærekraftig matproduksjon og formidlingsvirksomhet i det fredede kulturmiljøet på Utstein. Grunneierne ser med stor interesse på de arkeologiske funnene på garden.
– Vi synes det er spennende at det ble gjort funn på vår gård. Vi vet vi bor i et historisk interessant område. Det har vært gårdsdrift her på Utstein i hvert fall siden vikingtiden. Vi har stor interesse og respekt for den historien som vi er en del av, sier Anders Schanche Rettedal.
Hvordan ser grophusene ut?
I georadardataen har arkeologene funnet flere nedgravinger som er klart menneskeskapt. De fremstår som store groper og ligner i størrelse og form på grophus fra vikingtiden som er funnet andre plasser i Norge, som Kaupang i Tønsberg og Bjørkum i Lærdal.
– I løpet av de siste årene har vi sett flotte bilder i nyhetene av store vikingskip og gravhauger som er påvist med georadar, sier arkeolog Hillesland om dataen de hentet inn ved undersøkelsene på Utstein.
– I dette tilfellet er ikke bildene like spektakulære, men resultatene er minst like interessante, fortsetter han.
Sannsynlig markedsplass
Disse gropene, de tre brygge- eller naustfundamentene og flere omkringliggende kokegroper, styrker arkeologenes teori om at det dreier seg om en markedsplass. Ser man resultatene sammen med øvrige kulturminner, gravrøyser og metalldetektorfunn på øya, er arkeologene sannsynligvis på sporet av en markedsplass som fagfolk lenge har trodd fantes på Utstein.
Tolkningene ble utarbeidet av georadargruppen på Arkeologisk museum ved UiS, i samarbeid med Erich Nau fra Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU).
Videre undersøkelser
– Selv om mye peker i retning av at dette er en markedsplass, kan vi ikke være 100 prosent sikre før vi gjennomfører videre undersøkelser på området for å verifisere funnene. Georadar har vist seg å være et nyttig verktøy for oss, men det kan ikke helt erstatte tradisjonelle utgravningsmetoder, sier arkeolog Grethe Moéll Pedersen på Arkeologisk museum ved UiS.
– Det er foreløpig ingen konkrete planer om ytterligere undersøkelser, men dersom vi får finansiering til dette, vil det på sikt være mulig å sette i gang et forskningsprosjekt i området, gitt at grunneiere er positive til det. Blant annet fordi kunnskapspotensialet vi ser er enormt, sier avdelingsleder ved fornminneavdelingen på Arkeologisk museum ved UiS, Krister Scheie Eilertsen.
Forvalterne av Utstein kloster, som er en del av Museum Stavanger, var også svært positive til prosjektet.
Inviterer publikum
Arkeologene Kristoffer Hillesland og Grethe Moéll Pedersen har vært med på å gjennomføre disse georadarundersøkelsene. De skal holde et foredrag om funnene på Utstein Kloster 3. mars, 2024. I den anledning inviteres publikum som ønsker å vite mer om prosjektet.
Nøkkelord
Kontakter
Krister Scheie EilertsenAvdelingsleder for fornminneArkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger
Tel:988 26 959krister.eilertsen@uis.noAndreas VikørenKommunikasjonsrådgiverArkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger
Tel:922 73 201andreas.vikoren@uis.noInger Lise og Anders Schanche RettedalGrunneiereUtstein Gard
Tel:970 81 415post@klostergarden.noBilder
Lenker
Om oss
Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Digitalt bibliotek med barnebøker blir tilgjengelig for alle20.11.2024 15:39:48 CET | Pressemelding
Forskningsprosjektet «Sprell» ved Universitetet i Stavanger er nå ferdigstilt. Et resultat av prosjektet er at flere av bøkene som er utprøvd digitalt, nå kan benyttes fritt.
Steffens-forelesningen 2024: – Kampen for dyrevern er også kampen for menneskenes verdighet14.11.2024 14:29:08 CET | Pressemelding
Gjennom å utnytte dyr, og gjøre dem usynlige ved å ikke ta deres lidelse inn over oss, mister vi noe av vår menneskelighet. Det mener filosof Alice Crary som 21. november holder årets Steffens-forelesning «All justice is animal justice» ved Universitetet i Stavanger.
Nå skal lesegleden opp i SFO!31.10.2024 08:45:58 CET | Pressemelding
Gjennom lesesatsingen Tid for lesing lanserer Nasjonalt lesesenter, UiS nå en unik satsing mot SFO og AKS. Materiellet retter seg mot barn og SFO-ansatte, og vil inspirere til lek, leseglede og inkludering.
Skal forske på hva som hemmer og fremmer selvregulering blant førsteklassinger3.10.2024 15:18:07 CEST | Pressemelding
Forskningsprosjektet «SELFICON– Self-regulation in Context» skal undersøke kontekstuelle faktorer som påvirker førsteklassingers selvregulering. Nå har prosjektet fått 12 millioner kroner fra Norges forskningsråd.
Setter elevers leseferdigheter på dagsorden for skoleledere i Nord-Norge3.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Dersom norske skoler skal lykkes med å igjen få opp leseferdighetene til barn og unge, er det et felles krafttak som skal til. Nå reiser Nasjonalt lesesenter på turné i Nord-Norge for å nå ut til skoleledere og skolesjefer i landsdelen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom