ABB

Resultater ABB 2023 - 4. kvartal og hele året

Del

Solid avslutning på et rekordår

Björn Rosengren, CEO
Björn Rosengren, CEO

Fjerde kvartal 2023

 • Ordrer 7,6 milliarder dollar, 0%; sammenlignbart1 0%
 • Inntekter 8,2 milliarder dollar, +5%; sammenlignbart +6%
 • Driftsinntekter 1,116 millioner dollar; margin 13,5%
 • Operasjonell EBITA1 1,333 millioner dollar; margin1 16.3%
 • Resultat per aksje (EPS) 0,50 dollar, -18%2
 • Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter 1,897 millioner dollar; +176%

Hele året 2023

 • Ordrer 33,8 milliarder dollar, -1%; sammenlignbart1 +3%
 • Inntekter 32,2 milliarder dollar, +9%; sammenlignbart +14%
 • Driftsinntekter 4,871 millioner dollar; margin 15.1%
 • Operasjonell EBITA1 5,427 millioner dollar; margin1 16,9%
 • Resultat per aksje (EPS) 2,02 dollar, +55%2
 • Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter 4,290 millioner dollar; +233%
 • Utbytteforslag på 0,87 CHF per aksje

“Vårt sterke utfall for 2023 er et resultat av både vår ledende markedsposisjon innen elektrifisering og automasjon, samt at ABB har en mer fleksibel og effektivt måte å jobbe på. Med våre oppgraderte økonomiske mål og bærekraftsmål ser vi fremover med selvtillit.”

Björn Rosengren, CEO

Konsernsjefens sammendrag

Fjerde kvartal 2023 var en solid avslutning på et fantastisk år. Vi forbedret driftsresultatet og leverte en veldig sterk kontantstrøm sammenlignet med året før. Vi økte den årlige avkastningen på sysselsatt kapital (ROCE) med 460 basispunkter1 til 21,1 prosent, og vi utnyttet vår sterke balanse ved nylig å signere syv små tilleggsoppkjøp, hvor flertallet legger til ytterligere integrert programvare og AI-funksjoner til våre kundetilbud. Vi leverte i tråd med vår veiledning, og jeg er fornøyd med den solide avslutningen på året.

Sammenlignbar ordreinngang holdt seg stabil fra år til år, med økninger i tre av fire forretningsområder. De fleste kundesegmentene forbedret seg eller holdt seg stabile og en nedgang i etterspørselen ble notert hovedsakelig i boligbyggingssektoren og diskret automatisering, med sistnevnte dempet av normalisering av ordremønstre og en nedgang i robotmarkedet. I tråd med det historiske mønsteret for et fjerde kvartal var «book-to-bill» forholdet under én, på 0,93, ettersom inntektene har en tendens til å støttes av systemleveranser ved slutten av året.

Inntektene var 8 245 millioner dollar og økte med 5 prosent (6 prosent sammenlignbart), støttet av både høyere volumer og bidrag fra tidligere gjennomførte prisøkninger. Takket være vårt kontinuerlige fokus på å forbedre kvaliteten på inntektene, ble bruttomarginen forbedret med 50 basispunkter til 34,5 prosent, noe som bidro til en forbedring i den operasjonelle EBITA-marginen med 150 basispunkter til 16,3 prosent. Bidraget fra hovedsakelig prisutviklingen og innflytelsen fra økte volumer oppveide klart virkningen fra fremfor alt høyere lønnskostnader. Dette er den høyeste marginen i fjerde kvartal på flere år. Som forventet ble det historiske mønsteret gjentatt med en sekvensielt mer dempet margin i løpet av fjerde kvartal.

I løpet av kvartalet genererte vi kontantstrøm fra driften på 1,9 milliarder dollar. Dette bidro til fri kontantstrøm på 3,7 milliarder dollar for hele året, som var enda sterkere enn vi opprinnelig forventet.

Etter min mening er det sterke resultatet i 2023 et bevis på at ABB har blitt et mer effektivt og smidig selskap, men også på hvordan etterspørselen etter våre tilbud drar nytte av vår ledende posisjon i markeder som akselererer energiomstillingen mot elektrifisering og økt automatisering og digitalisering . Vi føler oss trygge på fremtidige resultater, noe som førte til at vi hevet våre økonomiske mål og bærekraftsmål på kapitalmarkedsdagen i november. Kort sagt, vi sikter mot høyere vekst og høyere avkastning samtidig som vi muliggjør en verden med nettonullutslipp.

Når vi ser mot 2024, skaper den geopolitiske situasjonen usikkerhet, men vi forventer nok et år med gode resultater. Vi forventer en positiv «book-to-bill» og inntekter støttet av gjennomføringen av deler av ordrereserven på 21,6 milliarder dollar. I den prosjekt- og systemrelaterte virksomheten forventer vi fortsatt høy kundeaktivitet, men vi står overfor høye sammenligningstall fra året før da det kom inn store ordrer på et meget høyt nivå. Totalt sett bør ordreveksten sammenlignet med året før ha sterkere momentum i siste del av året når sammenligningstallene letter. Vi forventer at sammenlignbare inntekter så vel som operasjonell EBITA-margin vil forbedres, og kontantstrømmen bør dra nytte av fortsatt sterke driftsresultater og vårt fortsatte fokus på effektiv netto arbeidskapital.

Tatt i betraktning forbedrede resultater, robust kontantstrøm og en solid balanse, foreslår styret et ordinært utbytte på CHF 0,87 per aksje, opp fra CHF 0,84 året før. Vi planlegger også å fortsette å bruke tilbakekjøp av aksjer som et verktøy for å returnere overskytende kontanter til aksjonærene også i løpet av 2024.

Utsikter

I første kvartal 2024 forventer vi en lav til middels ensifret sammenlignbar inntektsvekt og at operasjonell EBITA-margin vil forbli stabil eller øke litt sammenlignet med året før.

For hele 2024 forventer vi en positiv «book-to-bill», en vekst på ca. 5 prosent i sammenlignbare inntekter, og at den operasjonelle EBITA-marginen vil forbedre seg noe fra 2023-nivået på 16,9 prosent.

Les original tekst ved å klikke her

Kontakter

Lenker

ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs mer enn 105 000 ansatte bygger på over 140 år med ekspertise, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

ABB først i verden med vannkjølt IE5 SynRM motor som setter en ny standard for energieffektivisering og høy effekt8.2.2024 10:54:20 CET | Pressemelding

Nytt vannkjølt design kombinerer ultra-premium virkningsgrad med høy ytelse IE5 SynRM vannkjølte motorer er ideelle for applikasjoner der høy effekt og kompakt størrelse er en kritisk faktor IE5 virkningsgrad og høy pålitelighet optimaliserer de totale levetids-kostnadene (TCO) ved lavere energiforbruk og reduserte drifts- og vedlikeholdskostnader

DNV-studie bekrefter energieffektivitetsgevinster for LNG-skip med ABB og MANs DFE+ fremdriftsløsning6.2.2024 10:46:10 CET | Pressemelding

Nytt Dual Fuel, Electric+ (DFE+) konsept fra ABB og MAN Energy Solutions anerkjennes av DNV som et mer energieffektivt alternativ til dagens konvensjonelle design for flytende naturgass (LNG) skip DFE+-løsningen kan hjelpe LNG-skip med å øke energieffektiviteten med opptil 7,5 prosent, noe som muliggjør reduksjon av utslipp ​ Den modulære og fleksible løsningen øker lastekapasiteten med 5 prosent​

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye