Poteten er friskmeldt!
Potet var en viktig energikilde for oss i gamle dager, men oppfattelsen har blitt utfordret i nyere tid.

Det startet med Fedon Lindberg og senere kom lavkarbobølgen. Budskapet var at en ikke burde spise for mye potet. Resultatet kunne bli vektøkning og dårligere helse.
– Myten om at man legger på seg av potet stammer fra flere misoppfatninger. Poteten inneholder færre kalorier enn både hvit ris og pasta, og som påpekt i de nye nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) er det studier som viser at vi holder vi oss lengre mett når vi spiser potet sammenlignet med hvit ris og pasta, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) (1).
Nytt velfortjent rykte
Omdømmet til potetene har heldigvis vært inne i en positiv trend de siste årene. Undersøkelsen som er gjennomført annet hvert år av Norstat på vegne av OFG viser at fra 2017 til 2023 har det stadig blitt en økning i andelen som mener poteter ikke fører til at man legger på seg. I 2023 var det 57 % som var enig i utsagnet: «man blir ikke fet av å spise ferske poteter» (2). I 2017 var andelen kun 47 % (3) Utviklingen viser altså at de fleste nordmenn har «friskmeldt» poteten. Undersøkelsen viser også at den viktigste drivkraften for å spise fersk potet er at den oppfattes som en naturlig del av et moderne kosthold og en moderne livsstil.
– Poteter spises sjeldent alene, det er derfor sammensetningen av hele måltidet som må tas med i vurderingen når vi snakker om påvirkning på blodsukkeret. Sammen med gode proteinkilder og grønnsaker får du et komplett og blodsukkervennlig måltid. Poteten har med andre ord ikke like stor innvirkning på blodsukkeret som tidligere myter har hevdet, forteller ernæringsrådgiveren og fortsetter;
– Det er gledelig å se at oppfattelsen av potet har endret seg. Potet er en fantastisk råvare, den kan bidra som vitamin C-kilde i kostholdet vårt, har godt med fiber og har også mye kalium, som bidrar til et normalt blodtrykk. I tillegg er den rimelig og vi har potensiale til å være helt selvforsynt med norske poteter, sier Sagen og legger til at norskandelen lå på 78 % i 2022 (4). Poteten fremmes som et bærekraftig valg i NNR.
-
Landsrepresentativt undersøkelse 18 år og eldre, Norstat november 2023.
-
Landsrepresentativt undersøkelse 18 år og eldre, Norstat november 2017.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom