Hva skyldes dette "kaosværet" i Sør-Norge?

Del

Fra kaldt vær og mye snøfall til plussgrader og regn. Det er polarvirvelen som styrer været hos oss, men hvordan påvirkes den av den globale oppvarmingen?

Illustrasjonen viser hvordan jetstrømmen påvirkes når polarvirvelen svekkes.
Polarvirvelen er en stor luftsirkulasjon som ligger rundt polområdene. Denne sirkulasjonen holder vanligvis den kalde luften i polarområdene isolert fra varmere luftmasser lenger sør. Men noen ganger kan polarvirvelen bli svekket, og få den kalde lufta til å bevege seg sørover. Meteorologisk institutt

– Det mest sannsynlige er at polarvirvelen blir påvirket av en forsterket drivhuseffekt og global oppvarming. For å si det sånn, jeg forventer at alle naturlige fenomen og variasjoner vil bli påvirket når kloden blir varmere, sier klimaforsker Rasmus Benestad.

Etter uker med lave temperaturer over hele landet og store mengder snøfall både i øst og vest – har vi nå dager foran oss med høyere temperaturer og regn. I hvert fall i Sør-Norge.

Også i USA har arktisk kulde og mye snø vært utfordrende for mange, mens temperaturene nå ser ut til å stige med 30–40 grader de neste dagene, melder The Washington Post

Hva skyldes disse brå overgangene?

– Det kalde været enkelte steder på den nordlige halvkule kan forklares med et værfenomen kalt “polarvirvelen”. Polarvirvelen er en stor luftsirkulasjon som ligger rundt polområdene. Denne sirkulasjonen holder vanligvis den kalde luften i polarområdene isolert fra varmere luftmasser lenger sør, forklarer Benestad.

Men noen ganger kan polarvirvelen bli svekket, og få den kalde lufta til å bevege seg sørover. Dette fører til at kalde luftmasser fra polområdene når ned til lavere breddegrader, inkludert områder på den nordlige halvkule. Når dette skjer, kan temperaturene falle dramatisk og forårsake kaldt vær i regioner som vanligvis opplever mildere klima.

En svekket polarvirvel kan skyldes klimaendringer 

Svekkelsen av polarvirvelen kan skyldes komplekse atmosfæriske og havrelaterte faktorer. Her er noen av hovedårsakene til svekkelse av polarvirvelen:

Smelting av is i Arktis

Global oppvarming fører til økt smelting av is på land og i sjø i Arktis. Dette reduserer isens utstrekning og tykkelse, og den reduserte utstrekningen av sjøis kan påvirke atmosfærens sirkulasjonsmønstre.

Temperaturforskjeller

Polarvirvelen styrkes vanligvis av temperaturforskjellene mellom kalde arktiske luftmasser og varmere luft lengre sør. Hvis disse temperaturforskjellene reduseres, vil det svekke polarvirvelen. Nær overflaten har vi sett en reduksjon i temperaturforskjellene, men ikke nødvendigvis høyere opp i atmosfæren.

Jordens topografi

Topografiske egenskaper, som fjellkjeder, kan påvirke atmosfærens sirkulasjon ved å skape spesielle bølger i atmosfæren. Noen ganger kan slike topografiske forhold bidra til å svekke polarvirvelen.

Havstrømmer

Endringer i havstrømmer kan også spille en rolle i svekkelsen av polarvirvelen. Varmere havtemperaturer kan påvirke atmosfærens sirkulasjonsmønstre og bidra til endringer i polarvirvelen.

Atmosfæriske mønstre 

Lange bølger i atmosfæren, kjent som Rossby-bølger og tyngdebølger, spiller en rolle i atmosfærens sirkulasjon. Endringer i disse bølgene kan påvirke polarvirvelens styrke.

Det er viktig å merke seg at det pågår forskning på dette, og at samspillet mellom ulike faktorer er komplekst. Polarvirvelens styrke og dynamikk er et viktig tema innen klimaforskning, spesielt med tanke på hvordan klimaendringer kan påvirke værforholdene på den nordlige halvkule. Den er også årsaken til at sesongvarsling er så vanskelig for våre breddegrader. Og selv om noen områder kan oppleve kaldt vær på grunn av svekkelsen av polarvirvelen, kan andre områder oppleve varmere vær på grunn av andre atmosfæriske forhold.

Klimaendringer påvirker det globale klimasystemet

Endringer i værforholdene, inkludert ekstreme kuldeperioder, kan være knyttet til menneskeskapte klimaendringer. Klimaendringer påvirker det globale klimasystemet, og enkelte områder kan oppleve økte ekstreme værhendelser som følge av denne påvirkningen.

Mens det generelle mønsteret er at gjennomsnittstemperaturen stiger på global skala, slik som i 2023, kan klimaendringene også påvirke atmosfærens sirkulasjonsmønstre som i korte perioder kan medføre lave temperaturer og bitter kulde. Enkelte studier antyder at det kan være en sammenheng mellom smeltingen av is i Arktis og en svekkelse av polarvirvelen, som igjen kan føre til at kald luft strømmer sørover. Og motsatt.

– Men også stratosfæren ser ut til å spille en rolle, slik som et tidligere forskningsprosjekt (SPAR), koordinert av Meteorologisk institutt, antyder, sier Benestad.

Naturlige svingninger endrer karakter

Vær og klima er komplekse systemer, og det kan være flere faktorer som påvirker klimaet i en bestemt region. Det forskes på sammenhengen mellom klimaendringer og spesifikke værhendelser, som ekstrem kulde, og det vil alltid være variasjoner fra år til år på grunn av naturlige klimasvingninger. 

– Men de naturlige klimasvingningene vil også endre karakter når kloden blir varmere, og et spørsmål er om ulike værsituasjoner blir mer vedvarende fordi jetstrømmen blir liggende lenger i en bestemt tilstand enn før.

Kuldetendenser

Klimaforsker Karianne Ødemark har deltatt i en studie gjennom World Weather attribution der de har sett på kuldeperioden som var tidligere i måneden i Norge, Finland og Sverige. Resultatene blir publisert onsdag 31. januar.

– Gjennom denne studien ser vi på hvor kaldt et tilsvarende værsystem ville vært i førindustriell tid og hvor ofte vi kan forvente slike kuldeperioder i fremtiden sammenlignet med tidligere, sier Ødemark.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Portrettfoto av Karianne Ødemark tatt ute ved Meteorologsik institutt, en kald og klar januardag i 2024.
Karianne Ødemark er klimaforsker ved Meteorologisk institutt. Foto: Kathrine Lindsay, MET
Last ned bilde
Portrettfoto av Rasmus Benestad, tatt ute om sommeren. Et dust, grønt tre i bakgrunnen.
Rasmus Benestad er klimaforsker ved Meteorologsik institutt.
Last ned bilde
To jordkloder viser polarvirvelen før og etter at den har blitt svekket, og hvordan jetstrømmen påvirkes av dette.
Polarvirvelen er en stor luftsirkulasjon som ligger rundt polområdene. Denne sirkulasjonen holder vanligvis den kalde luften i polarområdene isolert fra varmere luftmasser lenger sør. Men noen ganger kan polarvirvelen bli svekket, og få den kalde lufta til å bevege seg sørover.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye