Verden vil til Nord-Norge

Del

Nord-Norge opplever en eventyrlig vekst i utlandstrafikk, med en imponerende økning i antall passasjerer og etableringen av nye direkteruter. Spesielt i Troms og Finnmark er veksten desidert mest synlig, med tall som vitner om en kraftig økende interesse for regionen. Avinor, sammen med lokale reiselivsaktører og flyselskapene, har spilt en avgjørende rolle i utviklingen av disse rutene.

Nordlys over Sakrisøy, Lofoten
Nordlys over Sakrisøy, Lofoten Envato Elements Envato Elements

– At stadig flere oppdager Nord-Norge som er spennende reisemål, er svært gledelig. Her har flere gode krefter i hele regionen jobbet for å skape gode reiselivsprodukter og opplevelser for alle som kommer. Gjennom samarbeidet mellom de lokale reiselivsaktørene, Avinor og flyselskapene, har det kommet flere direkteruter til Tromsø, Bodø, Evenes og Alta fra flere byer i Europa. Det er rett og slett en opptur for reiselivsnæringen i hele regionen, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. 

Tromsø som vinterdestinasjon
Tromsø lufthavn Langnes har vært midtpunktet for den formidable veksten i utlandstrafikk til Nord-Norge. Månedlige tall viser en betydelig økning i antall passasjerer til/fra utlandet spesielt om vinteren. For eksempel har antall passasjerer i november og desember 2023 økt med utrolige 74 prosent og 82 prosent sammenlignet med samme måneder i 2019. Dette er en sterk indikasjon på den økende populariteten til Troms og Finnmark og Nord-Norge som en internasjonal destinasjon. 

En historisk oppblomstring for Nord-Norge 
I tillegg til de økende trafikktallene til Tromsø lufthavn, Langnes, har det også blitt åpnet nye direkteruter til andre lufthavner i Nord-Norge, som Harstad/Narvik lufthavn, Evenes og Alta lufthavn. Konsernsjef Abraham Foss kommenterer oppturen og fremhever lagarbeidet som ligger bak denne suksessen: 
– Den formidable veksten i utlandstrafikk til Nord-Norge er et resultat av et tett samarbeid mellom Avinor, lokale reiselivsaktører og flyselskapene. Og ikke minst at reiselivsnæringen har klart å lage tilbud og tjenester som gjør det attraktivt for utenlandske turister.  Vi er stolte over å ha bidratt til å løfte frem Nord-Norge som en attraktiv destinasjon for internasjonale reisende. Denne utviklingen har åpnet opp for fantastiske muligheter for regionen, og vi ser frem til å fortsette å styrke tilgjengeligheten og reiselivsnæringen i Nord-Norge. 

– Vilt, vakkert og spennende  
Aase Marthe Horrigmo, direktør for reiseliv i Innovasjon Norge, deler sin entusiasme for den økende interessen for Nord-Norge:  

– Nord-Norge, spesielt Troms og Finnmark og Lofoten, har lenge vært på radaren hos utenlandske turister. Vi er glade for at interessen øker og at flere og flere får øynene opp også for andre byer og steder i Nord-Norge. Nord-Norge har utrolig mye vilt, vakkert og spennende å by på – uansett om man vil få pulsen opp, drives av et adrenalin-rush, vil oppleve kunst, kultur og historie, eller ønsker seg stillhet, fred og ro. 

Horrigmo fremhever også de unike attraksjonene i Nord-Norge, som nordlyset, Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2024, sjømat i verdensklasse, fjelltopper med spektakulær utsikt, hvalsafari og muligheten til å oppleve midnattssolen. Hun understreker betydningen av økt tilgjengelighet og fremhever den nye direkteruten fra Frankfurt til Alta som en spennende mulighet for å tiltrekke seg internasjonale turister. 

Tirsdag 16. januar ble det annonsert en ny direkterute mellom Alta og Frankfurt med Lufthansa som åpner i desember 2024. Dette er den første dedikerte ruten for utlandsturisme inn til Alta, noe som åpner opp for et helt nytt reiselivseventyr for hele Finnmark.  

– Opprettelse av denne direkteruta med Discover Airlines er en stor milepæl for reiselivsnæringen i Altaregionen, og for hele lokalsamfunnet, fastslår reiselivssjef i Visit Alta Katja Pettersen. – Tilgjengelighet har alltid vært en stor utfordring og et hinder for ytterligere utvikling i vår næring, men denne nye ruten er en “gamechanger”. Discover Airlines bringer Europa nærmere Alta og Alta nærmere den store verden, jubler reiselivssjefen. 

Tabell: Oversikt over nye og eksisterende direkteruter fra utlandet til Nord-Norge 

Rute (Fra-Til) 

Flyselskap 

Oppstart 

Helsinki - Bodø 

Finnair 

Mai 2023 

Paris CDG - Evenes 

Air France 

Juni 2024 

Frankfurt - Evenes 

Discover Airlines 

Mai 2024 

Palma de Mallorca - Evenes 

Norwegian 

Mai 2024 

Amsterdam - Tromsø 

Transavia 

Desember 2023 

Stockholm - Tromsø 

SAS 

Berlin - Tromsø 

Eurowings 

Desember 2023 

Berlin - Tromsø 

Norwegian 

Januar 2024 

Milano Bergamo - Tromsø 

Norwegian 

Januar 2024 

Paris CDG - Tromsø 

Air France 

Desember 2022 

Paris CDG - Tromsø 

Norwegian 

Januar 2024 

København - Tromsø 

Norwegian 

Oktober 2023 

København - Tromsø 

SAS 

Dusseldorf - Tromsø 

Eurowings 

Desember 2021 

Frankfurt - Tromsø 

Lufthansa 

Gdansk - Tromsø 

Wizz Air 

Hamburg - Tromsø 

Eurowings 

Desember 2023 

Helsinki - Tromsø 

Finnair 

London Gatwick - Tromsø 

Norwegian 

London Luton - Tromsø 

Wizz Air 

München - Tromsø 

Lufthansa 

Rovaniemi - Tromsø 

Finnair 

Desember 2023 

Wien - Tromsø 

Austrian 

Desember 2022 

Zürich - Tromsø 

Edelweiss Air 

Zürich - Evenes 

Edelweiss Air 

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt Avinor: +47 918 15 614, presse@avinor.no
Visit Alta: Katja Pettersen, +47 916 25 408, katja@visitalta.no
Innovasjon Norge: Siri-Ann Roska, +47 97 79 45 11, siri-ann.roska@innovasjonnorge.no

Bilder

Passasjerutvikling Tromsø lufthavn TOS 2018-2014
Passasjerutvikling Tromsø lufthavn TOS 2018-2014
Last ned bilde

Dokumenter

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av el-fly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 2.800 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og kommersiell virksomhet på flyplassene.

- Avinors offentlige journal

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

Fjerde kvartal 2023: Reduserte inntekter grunnet endret reisemønster12.2.2024 14:20:00 CET | Pressemelding

- Avinors hovedutfordring er reduserte inntekter som skyldes endringer i reisemønster etter pandemien. Det er langt færre forretningsreisende enn før og nordmenns reiseaktivitet innenlands har flatet ut. Lavere trafikkvolum, manglende justering av lufthavnavgiftene, samt reduserte inntekter per passasjer, mye grunnet redusert tax-free-kvote, utfordrer Avinormodellen, sier konsernsjef Abraham Foss i Avinor.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye