Stortinget

Stortinget åpner dørene for å feire 750 år gammel lov

Del

I år er det 750 år siden Norges første riksdekkende lov ble innført. Vi har en lang og stolt lovhistorie her i landet. Det skal Stortinget feire, sier stortingspresident Masud Gharahkhani. Nå inviteres alle inn på Stortinget.

Den 2. februar kan du se og oppleve stortingssalen på egenhånd. Bildet er fra Oslo kulturnatt i fjor høst.
Den 2. februar kan du se og oppleve stortingssalen på egenhånd. Bildet er fra Oslo kulturnatt i fjor høst. Foto: Stortinget

Den 2. februar mellom 17:00 og 21:00 åpner Stortinget dørene for å feire Magnus Lagabøtes landslov, som er 750 år i år. Alle er invitert inn.

Stortinget er folkets hus, og egentlig skulle vi jo ønske at dørene kunne stå på vidt gap for folk hver dag. Det får vi dessverre ikke til. Men da er det ekstra stas å kunne åpne dørene ved noen helt spesielle anledninger, sier stortingspresidenten.

Første riksdekkende lov

Vi håper folk vil sette av en fredag kveld til å feire en stolt og spennende del av norsk historie. I Norge skriver vi Grunnloven med stor G og feirer nasjonaldagen på grunnlovsdagen vår. Norge har verdens nest eldste grunnlov som fortsatt er i bruk. Men jeg tror ikke mange er klar over at vi også var pionerer før 1814. Allerede i 1274 innførte kong Magnus den første riksdekkende loven i Europa som faktisk ble bukt.

Landsloven var i bruk i over 400 år. Den ble begynnelsen på et samfunn der vi har omsorgsplikt for de svakeste, og der både menn og kvinner har rett til å bestemme over eget liv.

null

Åpent for store og små

Gharahkhani håper både barn og voksne vil ta turen til Stortinget 2. februar for å feire loven. Det blir blant annet buttons- og kroneverksted. I tillegg kommer en improteatergruppe fra Det andre teateret og spiller ut scener fra landsloven. Professor i rettshistorie Jørn Øyrehagen Sunde skal holde foredrag, og det blir foredrag om kunsten på Stortinget.

Også er dette en god anledning til å kunne utforske innsiden av Stortinget, og se blant annet stortingssalen. Jeg kjenner alltid på en ydmykhet når jeg går inn i den salen, og jeg håper folk kan kjenne på det samme når de besøker Stortinget, sier Gharahkhani.

Flere muligheter

Dagen i forveien, torsdag 1. februar klokken 13:00, åpner stortingspresidenten en plakatutstilling om loven som skal stå på Eidsvolls plass foran Stortinget. Også dette arrangementet er åpent for publikum.

Kontakter

Om oss

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg pressemeldinger fra Stortinget

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye