Fruktfrykten er avblåst
Det er lenge vært en slags frykt for mange å spise frukt. Det ser imidlertid ut som at frykten for karbohydrater har avtatt og de mange fordelene ved å spise frukt har kommet frem i lyset igjen.

I en undersøkelse om matvaner og forbruk fra Norstat gjort på bestilling av Opplysningskontoret fra frukt og grønt (OFG) er det grønnsakene som kommer øverst på listen over hva vi ønsker å spise mer av (79 %), etterfulgt av frukt og bær (1). Ønsket om å ville spise mer frukt og bær har hatt en signifikant økning fra 2017 til 2023 (fra 50 % til 70 %).
Iselin Sagen er ernæringsrådgiver hos OFG og sier at dette er svært godt nytt for folkehelsa.
– Frukten ser ut til å være “friskmeldt”, det var på høy tid. Tendensen startet rundt lavkarbotider, men nå ser det altså ut til at flere vil spise frukt.
Sagen sier det er svært gode grunner til å spise frukt. Både frukt og bær er gode kilder til fiber og vann, kombinasjonen bidrar både til å fylle magen godt, noe som gir en god metthetsfølelse og er gunstig for fordøyelsen.
– Noen typer frukt er gode kilder til vitamin C, andre til betakaroten, vitamin E og folat, og mange er en super kaliumkilde. Frukt inneholder også plantestoffer, mange i form av antioksidanter. Et høyt inntak av fiberrike matvarer som frukt, grønnsaker, bær og fullkorn er assosiert med lavere risiko for tykktarmskreft. Frukt gir også karbohydrater, og er en ypperlig energikilde, kroppen trenger karbohydrater, og frukt passer perfekt som et lite energipåfyll, sier ernæringsrådgiveren som påpeker at personer som trenger å ta hensyn til blodsukkeret av medisinske årsaker må følge anbefalinger fra sin lege.
Perfekt mellommåltid
– Frukt passer utrolig godt som mellommåltid, det krever ingen tilberedning og kan puttes rett i vesken, og er det en frukt jeg ville spist litt ekstra av nå, er det norske epler. Takket være teknologi som gjør at lagringsmuligheter på epler har blitt enda lenger, kan vi fortsatt nyte norske friske og søte epler, selv om kalenderen viser januar, sier ernæringsrådgiveren og avslutter;
–Et eple er lett å ta med seg, stiller søtsuget og gir nyttige næringsstoffer og kostfiber som gir en god metthetsfølelse i en travel hverdag. Mye av de gode stoffene i eplet sitter rett under skallet, så det aller beste er å spise eplet akkurat som det er. Et perfekt mellommåltid på vei hjem fra jobben, før trening eller i løpet av skoledagen.
-
Forbrukerundersøkelse om frukt og grøntforbruk utført av Norstat nov-des 2023, på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du magevondt og forstoppelse i julen17.12.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Mange opplever å bli ekstra «stinne» etter julemåltidene. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) minner om at små justeringer – og litt mer grønt – kan gjøre en stor forskjell for fordøyelsen gjennom høytiden.
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom