CARE

100 dager med mørke og ødeleggelse i Gaza

Del

Etter 100 dager med krig på Gazastripen, er CARE er svært bekymret for situasjonen for gravide kvinner og unge mødre. – Vi hører om kvinner som ikke overlever fødselen, forteller Hiba Tibi, nestleder for CARE Midtøsten og Nord-Afrika.

– Angrepene mot Gazastripen har ført til enorme ødeleggelser og tap av sivile liv som er vanskelig å forestille seg. I tillegg til alle som har dødd av bomber og luftangrep, er en mulig sultkatastrofe på trappene. Sivile mangler mat, vann og helsehjelp. Det er vanskelig å forestille seg hvordan der er å vente barn under slike forhold, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. 

I løpet av de siste hundre dagene har om lag 17.000 kvinner født på Gazastripen, under forferdelige forhold. Mange steder finnes det ingen leger, jordmødre eller sykepleiere som kan hjelpe kvinner når de føder. Det finnes heller ikke smertestillende eller narkose, sier Hiba Tibi, fungerende nestleder for CARE Midtøsten og Nord Afrika.  

– Kommer jeg til å overleve fødselen? Kommer barnet mitt til å overleve? Hva kommer til å skje med mine andre barn? Dette er spørsmål gravide kvinner og unge mødre i Gaza stiller seg. De har levd i denne krigen i hundre dager. Og fortsatt er det ingen ende i sikte, legger Tibi til. 

Tallene for mødre- og spedbarnsdødelighet har ikke vært oppdatert siden krigen startet 7. oktober. Likevel anslås det at 40 % av graviditetene på Gazastripen nå er høyrisikosvangerskap. Samtidig er kun 15 av 36 sykehus på Gazastripen i drift. Alle disse er overfylte. Dermed tvinges kvinner stadig oftere til å føde i overfylte og skitne tilfluktsrom, uten medisinsk støtte. 

– Gravide kvinner forteller oss at de er livredde for at krigen, med stadige angrep, underernæring og sykdommer, skal føre til komplikasjoner for dem eller barnet. De frykter at sjokk og traumer kommer til å gjøre at de føder for tidlig. De vet at de ikke får hjelp hvis noe går galt. Det fysiske og psykiske stresset som tusenvis av gravide kvinner opplever nå, er grusomt. Det kommer til å fortsette å påvirke en hel generasjon mødre og deres barn, sier Hiba Tibi, og fortsetter: 

– Våre ansatte og partnerorganisasjoner forteller oss at det er flere kvinner som ikke overlever fødsel. Premature babyer dør, eller må leve med utviklingshemminger hele livet, ettersom de ikke får den medisinske hjelpen de trenger. Gleden over å få et barn er nå overskygget av frykt og desperasjon, gitt alle farene mødre og deres nyfødte babyer blir stilt overfor, sier Hiba Tibi.  

Under- og feilernæring, mangel på rent vann, og dårlige sanitære forhold er nok en risiko for livene til kvinner og barn. De er tvunget til å drikke vann som ikke er rent, noe som fører til at dehydrering og vannbårne sykdommer blir stadig større trusler for sivilbefolkningen. Det gjelder særlig sårbare mennesker, som gravide kvinner, unge mødre og små barn.  

CARE ber nok en gang om en umiddelbar våpenhvile, at gislene må slippes fri, og at palestinere på Gazastripen igjen skal få tilgang til helsetjenester, mat og vann. 

– Én av fire husholdninger på Gazastripen er nå truet av sult. Det internasjonale samfunnet må handle raskt for å unngå en enda mer alvorlig humanitær katastrofe, sier Kaj-Martin Georgsen. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Last ned bilde

Om CARE i Gaza

CARE International har hatt kontorer på Gaza og Vestbredden siden 1948. Før konflikten som nå finner sted, støtter vi om lag 200.000 Palestinere i Gaza. Vi fortsetter å gi støtte til om lag 300.000 mennesker på Vestbredden, hvor vi har prosjekter knyttet til landbruk, kvinnelig lederskap og helse. I helse-prosjektene fokuserer vi spesielt på kjønnsbasert vold, seksuell og reproduktiv helse, og barns mentale helse.  

Siden konflikten eskalerte har CAREs team i Gaza distribuert hygienekits, tepper og madrasser, og drikkevann til opp til 91.000 internt fordrevne. CARE har også nådd ut til 30.000 mennesker med medisiner og helsetjenester. 

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye