Geir Selbæk med i ny podkast: - Vi må tenke nytt om eldre og alderdommen
– Hvordan er det å bli gammel i Norge - handler det om demens, dårlig helse og tunge dager? Eller kan vi se frem til gode, aktive og meningsfylte stunder? Dette er bakteppet når professor og forskningssjef Geir Selbæk er med som fast bidragsyter i Aldring og helse-podden.
I den nye podkasten vil Selbæk og programleder Petter Hveem blant annet utfordre de vanlige oppfatningene og stereotypiene om eldre.
– Vår misjon er å gi folk kunnskap, inspirasjon og håp for livets senere kapitler. Kanskje knuser vi også noen myter om de eldre, sier Selbæk.
Aktuelle temaer, toppforskere og ikke minst eldre selv
Geir Selbæk har selv levd en god stund. Nå vil han dele av både dyptgående fagkunnskap og livserfaring i en månedlig podkast.
– Vi skal ha intervjuer, reportasjer og analyser i spennet fra toppforskere til dem som selv er midt i alderdommen. Vi skal utforske alt fra hva sunn aldring er til nye medisiner for eldre med demens, fortsetter han.
Er demensgåten løst?
I første episode tar podkasten opp det brennaktuelle spørsmålet, som mange er spente på for tiden. Er nøkkelen til å bekjempe demens endelig innen rekkevidde?
– Vi ser nærmere på de siste store vitenskapelige gjennombruddene innen behandling med medisiner og mulighetene for tidlig diagnose av demens. Har vi nå funnet løsningen på demensgåten?
Har Rolling Stones lurt alderdommen?
Videre går praten om hvordan medlemmene i Rolling Stones kan leve så lenge som de faktisk gjør. Vokalist Mick Jagger har fylt 80, og har personlig trener. Men hva med gitarist Keith Richards, selve inkarnasjonen på «sex, drug and rock ´n roll»? Han fylte 80 år den 18. desember.
Finnes det Blå soner i Norge?
– Og så starter vi praten om verdens såkalte Blå soner, steder i verden der folk lever lengst. Vi utforsker Netflix-serien om temaet, og hemmelighetene bak et langt og sunt liv. Kanskje kan vi finne noen Blå soner her i landet, som vi kan ha med i senere episoder?
Aldring og helse-podden kommer ut hver andre onsdag i måneden, og finnes på alle podkast-plattformer. Du finner den også her, https://www.aldringoghelse.no/aldring/aldring-og-helse-podden/
Nøkkelord
Kontakter
Petter HveemRedaktør, web/sosiale medier
Tel:+47 908 28 361petter.hveem@aldringoghelse.noGeir SelbækForskningssjef
Tel:+47-958 83 535geir.selbaek@aldringoghelse.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Alzheimer-medisin godkjent i Storbritannina, men det offentlige vil ikke betale22.8.2024 13:39:52 CEST | Pressemelding
Legemiddeltilsynet i Storbritannia godkjente torsdag Alzheimer-medisinen lecanemab (Leqembi) til bruk for pasienter i et tidlig stadium av sykdommen.
Lancet-kommisjon med nye funn om demens: Ved å følge 13 anbefalinger, så kan nesten halvparten av alle demenstilfeller forhindres eller utsettes1.8.2024 09:02:00 CEST | Pressemelding
– Vi kan forebygge eller forsinke nesten halvparten av demenstilfellene ved å håndtere 14 risikofaktorer fra barndommen av og gjennom livet. Dette inkluderer to nye risikofaktorer, høyt kolesterol og synstap, sier forskningssjef Geir Selbæk i Nasjonalt senter for Aldring og helse.
En ny europeisk studie avdekker viktig kunnskap om demens hos personer med Downs syndrom25.3.2024 10:17:50 CET | Pressemelding
Personer med Downs syndrom har økt risiko for tidlig demens, men en stor, ny europeisk studie tyder på at demensutvikling kan utsettes ved oppfølging og behandling av problemer knyttet til søvn og psykisk helse gjennom livet.
Dårlig hørsel blant de viktigste risikofaktorene for demens hos eldre4.12.2023 09:09:44 CET | Pressemelding
En banebrytende studie har avdekket at redusert hørsel er blant de risikofaktorene, som man kan gjøre noe med, som øker risikoen for å utvikle demens mest. – Det er 36 prosent større sannsynlighet for å få demens blant dem med svekket hørsel enn dem med normal hørsel, sier forsker Christian Myrstad ved Aldring og helse.
Andelen ensomme blant eldre over 70 år i Norge har gått ned, men antallet vil øke framover29.8.2023 15:13:24 CEST | Pressemelding
Andelen eldre i alderen 70 år og over i Norge, som opplever mild til alvorlig grad av ensomhet har gått ned siden midten av 1980-tallet. Likevel vil antallet øke frem mot 2050 fordi vi blir flere eldre i befolkningen, viser en ny norsk studie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom