Elvia

Legger til rette for solkraft i Innlandet

Del

Det er kapasitet til omtrent 200 MW produksjon fra nye solkraftverk i dagens nett og med igangsatte nettforsterkningstiltak i Innlandet. Elvia og Statnett samarbeider tett for å finne løsninger for å tilby ytterligere nettkapasitet til mer kraftproduksjon i regionen fremover.   

-Solkraft vil kunne gi et viktig bidrag til energisituasjonen, derfor er vi glad for å bekrefte at flere solkraftverk kan realiseres i årene som kommer, sier Gunnar Løvås, konserndirektør i Statnett.  

- Ved å samarbeide tett med både produsenter og forbrukere, utnytte ny teknologi og drifte strømnettet vårt hardere, er vår ambisjon å øke kapasiteten i det eksisterende strømnettet med 20 prosent. Dette arbeidet vil også kunne gi ytterligere nettkapasitet til fornybar kraftproduksjon, sier Anne Sagstuen Nysæther, administrerende direktør i Elvia.   

Kraftbalanse i regionen  

Den siste tiden har ulike rapporter og kartlegging av strømbehovet bekreftet at Innlandet trenger mer kraftproduksjon som produserer i perioder med høyt forbruk. I tiden som kommer vil det ha stor betydning å se på løsninger der produksjon og forbruk av strøm tilpasses og samlokaliseres. Det vil kunne åpne for ytterligere tilknytning til nettet av både produksjon og forbruk. Statnett og Elvia har felles ambisjon om å legge til rette for en koordinert, rasjonell og effektiv måte å knytte til mer produksjon.  

- Elvia skal tilrettelegge for og tilknytte så mye fornybar kraftproduksjon på Innlandet som mulig, samtidig som vi sikrer en stabil og sikker kraftforsyning til eksisterende kunder, sier Anne Sagstuen Nysæther. 

For å kunne tilknytte et økt volum fra fornybar kraftproduksjon til nettet, må det gjennomføres tiltak i eksisterende strømnett hos både Statnett og Elvia. Hvilke tiltak som er nødvendige avhenger av hvilke solkraftverk som blir realisert.

-Vi vil fremover finne ut hvor mye kapasitet som blir tilgjengelig på ulike tidspunkt. Både automatisering av systemdriften og produksjonens evne til å være fleksibel, vil ha betydning for hva det blir mulig å knytte til og med hvilke vilkår, sier Statnetts Løvås. 

Fakta om strøm fra solkraftverk:  

Mesteparten av den nye produksjonen som er planlagt på Innlandet er solkraftverk. Disse anleggene produserer mest kraft i sommerhalvåret når forbruket er lavt og produksjonen fra regionens vannkraftverk er høy. Med dagens teknologi er det ikke mulig å lagre kraften lokalt over lengre tid på en samfunnsøkonomisk riktig måte. Så lenge produksjonen fra solkraft ikke brukes i regionen på det tidspunktet den produseres, må produksjonen eksporteres ut av regionen. Dette utløser behov for mer kapasitet og tiltak i strømnettet som for eksempel nye ledninger ut av regionen.  

For ytterligere informasjon kontakt; Statnetts pressevakt tlf 23 90 40 00

Kontakter

Om Elvia

Elvia er ansvarlig for Norges største nettområde som dekker totalt ca. 50 000 km2. Det tilsvarer et område som er litt større enn Danmark – 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Det vil si at vi alltid er på jobb for å sikre at alle våre kunder har strøm, og at vi rykker ut for å reparere dersom det skulle oppstå en feil på en komponent i strømnettet.

Fremtiden er fornybar, og Elvia har en sentral rolle i elektrifiseringen av samfunnet. Med over 850 ansatte er vi godt rigget for fremtiden og elektrifisering av nordmenns hverdag. Gjennom å sikre effektiv tilgang på strøm legger vi til rette for det grønne skiftet, for bærekraft og langsiktige valg.

Følg pressemeldinger fra Elvia

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Elvia på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elvia

Elvia øker nettleien for å dekke inn økte kostnader1.9.2023 09:00:00 CEST | Pressemelding

Elvia øker nettleien med virkning fra 1. oktober. Bakgrunnen er høyere renter, økte driftskostnader og høyere priser på materiell til å bygge ut, fornye og vedlikeholde strømnettet. For en privatkunde med et årsforbruk på 14 000 kWh vil økningen utgjøre 10 prosent eller 66 kroner per måned. For en enebolig med et årsforbruk på 25 000 kWh vil økningen utgjøre 112 kroner per måned. Hvordan fastsettes nettleien? Nettselskapene i Norge er tildelt ansvaret for å eie, bygge og drifte nettet innenfor sitt geografiske område. Selskapene er derfor strengt regulert av myndighetene ved RME, reguleringsmyndigheten for energi. Nettselskapet fastsetter prisen på nettleie, mens RME kontrollerer at det ikke hentes inn høyere nettleie enn det selskapet har lov til å kreve. -Nettleien skal dekke utgiftene et nettselskap har og estimatene baseres på kostnader fra tidligere år. Elvia har som mål at nettleien skal være så nøyaktig som mulig. Derfor vil våre kunder oppleve at vi justerer nettleien hyppigere

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye