Nytt tareanlegg på Trøndelagskysten satt i drift - skal fjerne CO2 fra atmosfæren
Et nytt tareanlegg er nå etablert i Frohavet utenfor Frøya på Trøndelagskysten. Prosjektet startet i 2022, i sommer ble konsesjon gitt fra fylket og nå er de første kimplantene satt ut. Sjøanlegget skal blant annet brukes til å teste hvordan storskala taredyrking kan bli en kostnadseffektiv løsning for karbonfjerning.

Det er stor interesse rundt å finne gode og bærekraftige løsninger for karbonfangst og -lagring. Forskere og næringslivet samarbeider nå i et treårig pilotprosjekt for å undersøke om taredyrking kan fungere som en havbasert løsning for karbonfjerning. Hvis man lykkes, kan dette være et viktig bidrag til å nå klimamålene og samtidig gi Norge en ny blågrønn industri.
Prosjektet kan bidra til verifiserte negative utslipp
Pilotprosjektet JIP Seaweed Carbon Solutions disponerer 50 millioner kroner. Partnerne i prosjektet er SINTEF, DNV, Equinor, Aker BP, Wintershall Dea og Ocean Rainforest.
DNVs forskning viser at vi trenger både en dramatisk økning av fornybar energi, i tillegg til teknologier for karbonfangst og -fjerning for å nå Paris-målene. Biokull laget av tare kan potensielt være en av disse," sier Ellen Skarsgård, , Head of Sustainability Development and Climate i DNV.
– I dette prosjektet vil DNV bidra i utviklingen av en forskningsbasert metodikk for karbonfangst og -lagring ved hjelp av taredyrking. Vi skal også vurdere potensialet for CO₂-fjerning og påvirkningen på havmiljøet rundt, sier Skarsgård.
Mange klimatiltak handler om å redusere utslipp, mens formålet med dette prosjektet er å forske på hvordan historiske utslipp kan samles inn fra atmosfæren ved hjelp av havets regnskog. I tillegg skal forskerne undersøke hvordan man deretter lagrer karbonet
– For å få fjernet CO₂-molekylene fra naturens karbonkretsløp, skal vi senærmere på mulighetene for å omdanne tare til biokull gjennom kjemiske prosesser, og deretter bruke biokullet til jordforbedring på land, sier seniorforsker Jorunn Skjermo i SINTEF Ocean.
Første mål er å utvikle og demonstrere dyrkingsteknologier og lagringsløsninger
Dyrkningsanlegget, som dekker 200 dektar, er nå klargjort for utplantning av tarekimplantene som skal vokse seg store under de gunstige forholdene på Trøndelagskysten i åtte til ti måneder. Tareanlegget gir forskerne muligheten til å teste blant annet innovative teknologier for akvakultur, både for utplanting og observasjon, samt høstingsteknologi. Den første høstingen vil finne sted sommeren 2024. Forskerne anslår at tareavlingen vil være omtrent 150 tonn i den første sesongen.
– 150 tonn biomasse har kapasitet til å fange 15 tonn CO2. Det høres kanskje ikke mye ut, men i første omgang fokuserer vi på å utvikle og demonstrere metoder for å dyrke taren og lagre karbonet effektivt, sier Skjermo.
– Deretter kommer oppskaleringen. Vi tror at karbonfangst fra tare kan bli svært viktig for lagring av CO2, og det haster med å komme i gang, sier Jorunn Skjermo.
– Vi er veldig fornøyde med å ha fått konsesjon, og er glade for at samarbeidet med lokale myndigheter og Norges Fiskarlag har resultert i en god plassering av anlegget. Tareanlegget gir oss mulighet til å designe, bygge, drive og evaluere storskala tareproduksjon offshore, sier Jorunn Skjermo.
Fakta om tareanlegget:
Tareanlegget ligger i Frohavet utenfor Frøya på Trøndelagskysten. Anlegget er en del av Norsk taresenter som finansieres av Norges forskningsråd. Anlegget vil benyttes av flere store tareforskningsprosjekt. SINTEF Ocean fikk konsesjon til å etablere anlegget sommeren 2023. Området er på 200 dektar, og anlegget består av 55 000 meter tau som taren vokser på.
Nøkkelord
Kontakter
Jorunn Skjermojorunn.skjermo@sintef.noSINTEF Ocean
Seniorforsker
Bilder




Lenker
Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom