CARE

Krisene som ble glemt i 2023

Del

I dag la utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen CARE frem sin rapport om krisene som fikk minst oppmerksomhet i 2023. I år, som i fjor, er alle landene på listen i Afrika.

Torsdag 11. januar lanserer CARE International sin rapport om de mest underrapporterte krisene i 2023. Fembarnsmoren Febby er fra Zambia, og som småskala bonde merker hun klimaendringer på kroppen. Zambia er land nummer tre på CARE sin liste.
Torsdag 11. januar lanserer CARE International sin rapport om de mest underrapporterte krisene i 2023. Fembarnsmoren Febby er fra Zambia, og som småskala bonde merker hun klimaendringer på kroppen. Zambia er land nummer tre på CARE sin liste. Peter Caton CARE

I samarbeid med medieovervåkningsbyrået Meltwater, har CARE International gjennomgått mer enn fem millioner nettartikler på engelsk, fransk, spansk, tysk og arabisk, og utarbeidet en rapport som løfter frem de ti mest underrapporterte krisene i 2023.

I år, som i fjor, er alle de ti mest underrapporterte krisene på det afrikanske kontinentet.  

– Internasjonale medier har hatt bred dekning av jordskjelvet i Tyrkia og Syria, krigen i Ukraina, og krigen på Gazastripen. Det er bra. Samtidig ser vi at noen kriser overskygger andre. Denne rapporten er et forsøk på å løfte frem en rekke andre, humanitære kriser, som påvirker millioner av mennesker hver eneste dag, og som dessverre går i glemmeboka, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. 

Alle de glemte krisene er i Afrika  

For andre år på rad topper Angola listen over verdens mest underrapporterte kriser. Mer enn syv millioner mennesker i landet trenger nødhjelp som følge av den langvarige borgerkrigen, tørke og flom.  

I perioden som er undersøkt ble det kun publisert 1,049 nettartikler om krisen i Angola internasjonalt. Til sammenlikning ble det publisert 273.279 artikler om Barbie-filmen, og nesten en kvart million artikler om den nye iPhone 15. 

– Medias oppmerksomhet rettes ofte dit det skjer noe spektakulært, som jordskjelv, kupp eller bomber. Men lidelsene er like store, og rammer ofte enda flere mennesker, i landene på CARE sin liste. De får imidlertid ikke oppmerksomhet i medier som favoriserer hendelser foran langvarige kriser, sier Georgsen. 

Zambia er nummer to på CAREs liste over glemte kriser. Landet er svært utsatt for konsekvenser av klimaendringene, og 1,35 millioner mennesker i landet er rammet av sult. Fra januar til september i fjor ble det internasjonalt publisert 1371 artikler internasjonalt om situasjonen i landet.  

I Burundi, som er det tredje landet på listen, er 5,6 millioner barn rammet av kronisk feilernæring. Inflasjonen i landet har gjort at prisen på matvarer har økt med nesten 40 prosent. Dette ble det publisert 3,939 artikler om.

Norge må ta ansvar  

– Krisene folk nesten ikke hører om, har enorme konsekvenser for millioner av mennesker. Ifølge FN vil nesten 300 millioner mennesker verden over ha behov for humanitær hjelp i 2024. Nesten halvparten av disse lever i Afrika, sier Georgsen. 

Mange kriser, som for eksempel sult og klimaendringer, er i stor grad er menneskeskapte. Konflikter, økonomiske sjokk, ekstremvær, fattigdom og ulikhet er nøkkeldrivere som det er mulig å gjøre noe med, sier Georgsen.  

– Men både politiske bevilgninger og enkeltmenneskers giverglede avhenger av at man får høre om det som skjer. I fjor ble bare en tredjedel av nødhjelpbehovet globalt finansiert. Det er definitivt ikke nok, fortsetter han. 

Georgsen mener Norge, som et av verdens rikeste land, må ta sin del av ansvaret på større alvor.  

– Norge har en viktig stemme og oppgave. Det er svært urovekkende at Norge ikke vil nå målet om at 1 % av BNI skal gå til bistand i 2024. Det sender dårlige signaler globalt. Samtidig vet vi at autoritære regimer er på fremmarsj. Det strammere tider i mange medieredaksjoner, også i Norge. Det lover i sum dårlig for medienes rom for å dekke det store bildet, sier Georgsen, som peker på at det også er et politisk ansvar å sikre gode rammevilkår for frie medier.   

Her er de ti krisene som fikk minst oppmerksomhet internasjonalt i 2023:  

  1. Angola – 7,3 millioner mennesker trenger nødhjelp 
  2. Zambia – 1,35 millioner mennesker har for lite mat 
  3. Burundi – 5,6 millioner barn lider av kronisk feilernæring 
  4. Senegal – 1,4 millioner mennesker lever med matusikkerhet 
  5. Mauritania – én av fire lever i fattigdom 
  6. Den sentralafrikanske republikk – har den 6. høyeste barnedødeligheten i verden 
  7. Kamerun – Én av seks har behov for nødhjelp 
  8. Burkina Faso – 8,8 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen 
  9. Uganda – mødredødeligheten er på 284 per 100,000 fødsel 
  10. Zimbabwe – nesten 8 millioner mennesker lever i ekstrem fattigdom  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Last ned bilde

Dokumenter

Om CARE

CARE er en utviklings- og nødhjelpsorganisasjon som kjemper for særlig jenter og kvinners rettigheter og for at alle skal leve verdige liv. CARE bidrar også med livsviktig nødhjelp når katastrofer og akutte situasjoner rammer.

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye