Enova-støtte til teknologitest ved Hydros Sunndal-verk
Hydro skal teste ut plasmateknologi ved støyping av aluminium. De får 39,6 millioner kroner i Enova-støtte til et pilotprosjekt som kan gi vesentlig lavere punktutslipp i sektoren både nasjonalt og globalt.

Den norske aluminiumsprodusenten Hydro vil redusere industrielle punktutslipp gjennom en høytemperert oppvarming med plasmabrenner som har elektrisitet som hovedkilde. Teknologien kan dermed erstatte fossile energibærere som i dag blir brukt for smelting av aluminium i dagens støperi- og resirkuleringsanlegg. Den el-drevne plasmabrenneren skaper en lysbue som presser varme inn i støpeovnen.
Pilotprosjektet i seg selv vil redusere klimautslippene ved verket med over 500 tonn CO2 i året, men det globale potensialet for utslippsreduksjon i støperier og resirkuleringsanlegg for aluminium er på 11 millioner tonn CO2.
Hydro skal gjennomføre testen ved sitt referansesenter på Sunndalsøra, et forsknings- og testsenter for aluminiumslegeringer, støperi- og materialkvalitet.
– Vi leverer aluminium til de mest krevende kundene i Europa basert på fornybar energi og med 75 prosent lavere CO2-fotavtrykk enn det globale gjennomsnittet. Samtidig forventer de at vi fjerner de siste klimautslippene som fortsatt kommer fra våre produksjonsprosesser. Plasmaprosjektet er enda et skritt på veien for å løse den utfordringen, sier Eivind Kallevik, konserndirektør for Hydro Aluminium.
Prosjektet er en del av Hydro sitt avkarboniseringsprogram, og selskapet jobber med flere alternative teknologiløp innenfor dette området, hydrogenbrenner og biogass er eksempler på andre alternative teknologiløp.
– Enova jobber tett med industrivirksomheter som vil bidra til nødvendig klimaomstilling. Hydros plasmaprosjekt i Sunndal vil potensielt kunne bidra til utslippskutt fra aluminiumindustrien både i Norge og i andre land, og er ett av tiltakene som kan bringe oss over i lavutslippssamfunnet, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.
Potensial utenfor Norge
Hydro kommer til å samarbeide tett med leverandøren av plasmasystemet for å bygge piloten og optimalisere plasmateknologien for smelteovnen. Hydro har også jobbet tett med Sintef innenfor utvikling og muliggjøring av plasmabrennere i Hydros prosesser. Planlagt oppstart for prosjektet er estimert til første kvartal 2024
Hvis plasmateknologien viser seg å ha tilstrekkelig lav risiko og er teknisk og økonomisk konkurransedyktig, så er det et godt spredningspotensial for teknologien ut over Norges grenser.
-Produksjon av aluminium er kilde til betydelige utslipp i Norge og verden. Når vi skal omstille samfunnet, må vi utvikle bedre løsninger for produksjon av materialene vi trenger. Enovas støtte til Hydros pilotprosjekt ved aluminiumsverket i Sunndal bidrar til å utvikle en mer klimavennlig produksjon av et viktig materiale. Regjeringen har siden den tiltrådte i 2021 styrket bevilgningen til Enova med 150 prosent, noe som gir mulighet til mange flere prosjekter som dette, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (AP).
Kontakter
Nils Kristian NakstadAdministrerende direktør
Tel:+47 906 04 334nils.kristian.nakstad@enova.noStåle KvernrødSeniorrådgiver
Tel:+47 908 42 932stale.kvernrod@enova.noArne Morten Lundhaug JohnsenFung. pressesjef
Tel:+47 916 85 896arne.johnsen@enova.noBilder

Om oss
Livskraftig forandring
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har nesten 100 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
– Viktige steg mot utslippsfrie skip30.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemelding
Enova støtter nå nye prosjekter som tar i bruk hydrogen og ammoniakk som drivstoff i skip. I tillegg gis det støtte til etablering av anlegg for lagring av ammoniakk.
Rekordhøy interesse for elektriske lastebiler26.6.2025 12:22:50 CEST | Pressemelding
Enova tildelte i juni støtte til 116 elektriske lastebiler, den største enkeltutdelingen så langt. Totalt har Enova støttet over 400 elektriske lastebiler hittil i 2025.
Verdens største elektriske containerskip13.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Enova gir rundt 362 millioner kroner i støtte til sju elektriske fartøy og fire ladeanlegg. Blant prosjektene er det som kan bli verdens største batterielektriske containerskip, et gjennombrudd for utslippsfri skipsfart.
Derfor er det smart å handle for fremtiden nå5.6.2025 09:13:33 CEST | Debattinnlegg
Legg ned Enova og kutt tolv milliarder i skatt, skriver Kjell Erik Eilertsen i Industri og Næringspartiet (INP). Hvis vi gjør som han foreslår, kan det bli svært dyrt for oss alle når sluttregningen kommer. Og industrien her hjemme vil trolig stå i fare for å bli avviklet eller flagget ut.
Milliardstøtte fra EU til norske hydrogensatsinger20.5.2025 12:32:05 CEST | Pressemelding
Tirsdag ble det klart at flere norske selskaper får støtte gjennom EUs hydrogenauksjon. Det kan styrke den norske satsingen på fornybart hydrogen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom