Dagens fraværsgrense bør bestå
– Vi støtter forslaget om å beholde dagens fraværsgrense på 10 prosent. Samtidig er Lektorlaget skeptiske til å erstatte legeerklæring med egenmelding ved helsefravær, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
I dag kom forslaget til nye fraværsregler for videregående skole. Utdanningsdirektoratet kommer med to alternativer i høringsforslaget. De anbefaler forslaget som innebærer å øke fraværsgrensen til 15 prosent, at alt fravær skal telle og innføring av egenmelding.
Det andre forslaget i høringen er basert på dagens regler med fraværsgrense på 10 prosent, men innebærer også å innføre egenmelding i stedet for krav om legeerklæring ved sykefravær.
–Direktoratet anbefaler å øke fraværsgrensen til 15 prosent. Det er svært høyt, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.
– Nærvær på skolen er en forutsetning for læring, og for å bygge gode fellesskap. For å kunne delta aktivt i opplæringen, slik elevene plikter å gjøre etter ny opplæringslov, må en først være til stede, legger hun til.
Det anbefalte forslaget innebærer også at fravær ikke skal føres på vitnemål og kompetansebevis, og en plikt til oppfølgingssamtale med elever som har nådd en viss prosent fravær i et fag.
–Når fraværet ikke lenger skal føres på vitnemål og kompetansebevis, frykter vi at vi får en situasjon tilsvarende den vi hadde under pandemien, med tomme klasserom særlig på slutten av skoleåret, sier Nyhuus.
–Vi vil også peke på at det er viktig å unngå at arbeidet med fravær ikke blir enda mer tidkrevende enn det er i dag. Å både legge til rette for at elever kan ha høyt fravær og pålegge lærerne ekstra oppfølging av det høye fraværet, er uheldig.
Lektorlaget mener dagens fraværsregler har fungert, og har vært åpen for at det kan være rom for justeringer. Det andre forslaget i høringen er basert på dagens regler, men innebærer også å innføre egenmelding i stedet for krav om legeerklæring ved sykefravær.
– Dagens regler har ført til at flere elever har vært mer til stede på skolen, og til at de har fått bedre karakterer. Vi støtter det andre forslaget om å videreføre dagens fraværsgrense på 10 prosent. Imidlertid er Lektorlaget skeptiske til innføring av egenmelding, sier Nyhuus.
Lektorlaget skal sette seg inn i hele høringsforslaget og vil hente innspill fra egne medlemmer. Høringsfristen er 8. april.
Kontakter
Siri StangKommunikasjonssjef
Tel:99 59 49 51siri.stang@norsklektorlag.noBilder
Om Norsk Lektorlag
Norsk Lektorlag er en fagforening for universitets - og høyskoleutdannede lektorer og andre akademikere med tilsvarende utdannelse. Våre medlemmer har mastergrad eller hovedfag. De fleste jobber med undervisning, kulturformidling, personalledelse eller veilednings- og informasjonsarbeid.
Følg pressemeldinger fra Norsk Lektorlag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Lektorlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Lektorlag
Etterlyser flere grep i fraværsreglene21.11.2024 12:57:02 CET | Pressemelding
Fraværsgrensen på 10 prosent består, med noen endringer. – Det er bra at vi beholder noe som har fungert. Lektorlaget imidlertid noen grep som kunne gjort reglene enda bedre, for eksempel å skille mellom elever under og over 18 år når det gjelder egenmeldinger, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
Regjeringen prioriterer ikke skolen7.10.2024 15:00:43 CEST | Pressemelding
I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det et fornyet kompetanseutviklingssystem, men ingen nye kompetansekrav for undervisning. - Dette styrker ikke rekrutteringen av kvalifiserte lærere, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
Regjeringen tar ikke tak i de grunnleggende problemene13.9.2024 13:35:33 CEST | Pressemelding
Uten nok tid, ressurser eller kvalifiserte lærere, blir det ikke mer praktisk læring i skolen.
Færre vil bli lektorer: Lektorkompetansen må verdsettes høyere25.7.2024 13:01:22 CEST | Pressemelding
Lektorlaget mener at sterk faglig autonomi, og lønn som reflekterer både utdanning og ansvar, vil bidra til å snu den negative søketrenden til lektor- og lærerutdanningene.
Lektorlaget reddet lektortittelen6.6.2024 13:20:56 CEST | Pressemelding
Lektorlaget har fått gjennomslag for å bevare lektortittelen. – Vi er veldig glade for at vi har blitt lyttet til i denne viktige saken, sier Helle Christin Nyhuus, leder av Lektorlaget.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom