Kongens Danmark: Bli kjent med Danmarks nye monark

Del

Opplev Danmark fra et royalt perspektiv og bli bedre kjent med Danmarks kommende monark Kong Frederik X. Lær om hans liv, lidenskaper og hans plass i ett av verdens eldste monarikier.

Kronprins Frederik X i Royal Run 2023 i København
Kronprins Frederik X i Royal Run 2023 i København Photo by Matthew James

Mens Danmark ivrig venter på kroningen av de nye kongen, markeres også slutten på en 52 år lang dronningstyrt periode. Det gir den perfekte unnskyldningen for å reise tilbake i tid til hvor alt startet.

På museet Kongernes Jelling, kan man fordype seg i livet til Danmarks aller første konge, Gorm den Gamle, som hersket for over et årtusen siden, og la grunnlaget for landets monarki. Her kan man fordype deg i monumentene reist av Gorm, få innsikt i nasjonens transformasjon til kristendommen, og historiene om de danske vikingkrigerne.

Museet ligger nær de UNESCO-verneverdige Jelling-monumentene som gir publikum et glimt inn i den fjerne fortiden da Danmark fikk sin første konge.

https://www.visitdenmark.com/denmark/plan-your-trip/kongernes-jelling-home-viking-kings-gdk608020

Fri i Aarhus: Kronprins Frederik har en spesiell tilknytning til Aarhus, hvor han som sin mor studerte ved Aarhus Universitet. Opprinnelig var intensjonen et kort opphold for å ta noen kurs ved Institutt for statsvitenskap, men Kronprinsen ble så fascinert av byens åpenhet og varme, noe som førte til at han fullførte hele programmet her. I en tale uttrykket han sin kjærlighet til Aarhus: "Jeg følte meg veldig fri i Aarhus. Byen er gjestfri og åpen, og alle ønsket meg velkommen."

I løpet av studieårene ved Aarhus Universitet, bodde han i Kavalerbygningen ved Marselisborg Slot. For de som er nysgjerrige på Kronprinsens tilknytning til Marselisborg, tilbyr Slottshagen et herlig område for besøkende når den kongelige familien ikke er på residensen. Dronning Margrethe tilbringer somrene på slottet, og i fjor feiret hele den kongelige familien jul på Marselisborg.

Bryllup på Fredensborg slott: 30 kilometer nord for København finner du Fredensborg slott.  Fredensborg Slott  er den mest brukte residensen til den danske kongefamilien og et sted for viktige statsbesøk til Danmark.

Kansellihuset på Fredensborg slott ble av Dronningen gjort tilgjengelig for Kronprinsparet rundt tiden for deres bryllup i mai 2004. Mens palassets indre er utilgjengelig, er store deler av slottsområdet åpent for publikum. Midt i palassets bakgård finner du Esrumsjøen, en av Danmarks største innsjøer. Områdets relative tilbaketrukkethet, kombinert med kongefamiliens behov for privatliv, betyr at naturen her forblir uberørt.

Koldinghus er et 750 år gammelt slott som i århundrer har vært et av Danmarks viktigste kongelige slott. I dag er Koldinghus et moderne museum og en verdensklasseattraksjon for både barn og voksne.

Slottet har gjennomgått en prisbelønnet restaurering og tilbyr flotte interaktive utstillinger. For øyeblikket kan man oppleve utstillingen 'FLORA DANICA – Verdens villeste servise.' Flora Danica er serviset som (i en spesiell utgave med deres monogram) ble gitt til det nye kongeparet som offisiell bryllupsgave fra det danske folket.

Lidenskapelig løper: Kronprins Frederik har alltid vært en lidenskapelig løper, noe som ble bekreftet da han startet Royal Run  tilbake i 2018.

Løpet ble opprettet som en del av feiringen av hans 50-årsdag, og fant sted i de fem største byene i Danmark. Løpet har siden blitt en årlig tradisjon og et populært mosjonsløp for danskene. Royal Run 2024 ble allerede utsolgt i desember 2023.

Løpet tilbyr tre forskjellige distanser: 1,6 km, 5 km og 10 km, noe som gjør det tilgjengelig for alle. Vertsbyene endrer seg hvert år, men den kongelige familien deltar fast i ett eller flere av løpene rundt om i landet.

Royal Run 2024 finner sted 20. mai i Brønderslev, Aarhus, Fredericia, Kalundborg, København/Frederiksberg. Alle er invitert til å heie på løperne fra sidelinjen.

Kronprins Frederik, kjent for sin militære dyktighet og omfattende militære utdannelse, viste frem sin dedikasjon og fysiske styrke i den utfordrende Ironman-konkurransen i 2013. Da oppnådde den fremtidige kongen, en bemerkelsesverdig bragd ved å fullføre Ironman Copenhagen, noe som gjorde ham til verdens første kongelige Ironman. Han endte som nummer 650 av 2600 deltakere. 

Årets Ironman København, går av stabelen 18. august, og lover en opplevelsesrik løype gjennom Københavns pittoreske landemerker og historiske steder, med avslutning ved Christiansborg Slott.

Sykler barna i lastesykkel: Ved flere anledninger har kronprinsen og kronprinsessen uttalt at de foretrekker å bringe barna sine til skolen på en lastesykkel.

I 2022 ankom også kronprins Frederik den årlige Royal Run i København på en dansk lastesykkel med sine to sønner, prins Christian og prins Vincent. Noe som viser oss at den danske kongefamilien både er moderne og jordnære, og gjør som de fleste Københavnere, velger sykkelen fremfor bilen. Faktisk eier én av fire familier i København med to barn en lastesykkel.

Utforsk sykkelkulturen i København her: Bicycle-friendly Copenhagen | Wonderful Copenhagen

Rockeprinsen: Ragnarock, Danmarks museum dedikert til rock, pop og ungdomskultur, har en spesiell tilknytning til den kommende kongen av Danmark.

I en minneverdig tale til sin mor, uttrykte den kommende monarken sjarmerende sin musikalske preferanse, og sa: "Du liker klassisk musikk. Jeg liker rock."

Denne åpenhjertige avsløringen fremhever den kongeliges takknemlighet for rockemusikkens livlige og dynamiske verden, og passer sømløst med Ragnarocks etos.

Museet, som ligger i Roskilde, tjener som et bevis på Danmarks rike musikalske arv, noe som gjør det til et passende sted for den kommende kongen å feire sin forkjærlighet for rock. Hans engasjement for denne lidenskapen er tydelig gjennom hans deltakelse på museets store åpning i 2016 og hans jevnlige tilstedeværelse på Danmarks eksepsjonelle musikkfestivaler.

Utover sine kongelige plikter fordyper den fremtidige kongen seg aktivt i landets dynamiske musikkscene, og skaper en harmonisk blanding av tradisjon og samtidskultur i kongehuset.

Ragnarock (visitdenmark.no)

Mary dedikert deltager i Pride-paraden: For å fortelle historien om Kronprins Frederik må vi selvfølgelig også inkludere hans like bemerkelsesverdige ektefelle, Mary. Den unike moderniteten til den danske kongefamilien vises gjennom Marys engasjement og støtte til LGBTQ-samfunnet.

En tydelig demonstrasjon av dette er Marys aktive deltagelse i flere pridearrangementer over hele Danmark. I 2021 påtok hun seg rollen som beskytter for World Pride i København, og ble dermed den første kongelige som hadde en rolle i et større arrangement for LGBTQ-samfunnet. 

Opplev feiringen av mangfold og aksept, og vær vitne til Danmarks engasjement for å fremme en kultur der alle har friheten til å uttrykke sin sanne identitet. Pride avholdes i alle de store byene i Danmark som Aalborg, Aarhus, København, Odense og flere. 

https://www.copenhagenpride.dk/en/ 

Kronprisfamiliens ferieparadis: Skagen er et foretrukket reisemål for den kongelige familien. Den lille, sjarmerende og historisk betydningsfulle byen Skagen, er et fantastisk tilholdssted for kronprinsfamilien (snart kongefamilien). De tilbringer en uke i Skagen nesten hver sommer og bor privat hos venner.

Det er lett å forstå hvorfor  kongefamilien velger å besøke denne byen hvert år. I Skagen finner du et helt magisk landskap helt nord i Danmark. Her kan du oppleve den unike følelsen av å stå med én fot i to ulike hav (Skagerrak og Kattegat), utforske Danmarks største vandrende sanddyne i Råbjerg Mile, fordype deg i historien om Skagenmalerne og beundre den mystiske Den tilsandede kirke

Lengere sør på Jylland finner man Graasten Slot, som er den kongelige familiens mest ikoniske sommerresidenser. Siden 1930-tallet har den kongelige familien tilbrakt somrene i Gråsten, og gjennom kronprinsens barndom sørget hans mormor, dronning Ingrid, for å samle hele familien her. Noe som har gitt utallige barndomsminner for den nye kongen og alle hans fettere.

Slottet har en kirke og en vakker hage, som er åpen for publikum om sommeren. Denne velholdte hagen, med sine flotte farger gir besøkende et unikt glimt inn i Danmarks kongelige arv, og gjør Gråsten Slott til et yndet serverdighet for de som søker en blanding av historie og naturlig skjønnhet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kronprins Frederik X i Royal Run 2023 København
Kronprins Frederik X i Royal Run 2023 København
Last ned bilde
Kronprins Frederik X deltar hvert år i Royal Run
Kronprins Frederik X deltar hvert år i Royal Run
Last ned bilde
Kongehistorie på Kongernes Jelling på Jylland
Kongehistorie på Kongernes Jelling på Jylland
Last ned bilde
Kongehistorie på Kongernes Jelling
Kongehistorie på Kongernes Jelling
Last ned bilde
Bryllup på Fredensborg Slot
Bryllup på Fredensborg Slot
Last ned bilde
Opplev kongehistorie på Kongernes Jelling på Jylland
Opplev kongehistorie på Kongernes Jelling på Jylland
Last ned bilde
Bryllup på Fredensborg slot
Bryllup på Fredensborg slot
Last ned bilde
Marielisborg slot i Aarhus
Marielisborg slot i Aarhus
Last ned bilde
Den kommende konge Frederik X på Ragnarock
Den kommende konge Frederik X på Ragnarock
Last ned bilde
Den kommende kong Frederik X elsker musikk - Ragnarock museum
Den kommende kong Frederik X elsker musikk - Ragnarock museum
Last ned bilde
Koldinghus: Opplev Kronprinsparets bryllups gave til folket gjennom utstilligen:  'FLORA DANICA – Verdens villeste servise.'
Koldinghus: Opplev Kronprinsparets bryllups gave til folket gjennom utstilligen: 'FLORA DANICA – Verdens villeste servise.'
Last ned bilde
Den kommende Kong Frederik X elsker musikk - Ragnarock museum
Den kommende Kong Frederik X elsker musikk - Ragnarock museum
Last ned bilde
Koldinghus: Opplev Kronprinsparets bryllups gave til folket gjennom utstilligen:  'FLORA DANICA – Verdens villeste servise.'
Koldinghus: Opplev Kronprinsparets bryllups gave til folket gjennom utstilligen: 'FLORA DANICA – Verdens villeste servise.'
Last ned bilde
Den kommende Kong Frederik X elsker musikk - Ragnarock
Den kommende Kong Frederik X elsker musikk - Ragnarock
Last ned bilde
Kronprinsparet elsker å feriere i Skagen
Kronprinsparet elsker å feriere i Skagen
Last ned bilde
Kronprinsparet elsker å feriere i Nordjylland
Kronprinsparet elsker å feriere i Nordjylland
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra VisitDenmark Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VisitDenmark Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra VisitDenmark Norge

Dronning Margrethe fortsetter sitt kunstneriske virke14.3.2024 12:10:43 CET | Pressemelding

Denne sommeren markerer den niende gangen Dronning Margrethe tar på seg oppgaven med å designe scenografien og kostymene til en ballettforestilling som settes opp i Tivoli mitt i København. Forestillingen er basert på Hans Christian Andersens fortelling "Kloss Hans", med den anerkjente komponisten og dirigenten Philip Faber. Den prisbelønte koreografen og solisten fra Den Kongelige Danske Ballett, Tobias Praetorius, har ansvaret for koreografien. Balletten har premiere den 22. juni 2024 på Tivolis Pantomimeteater.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye