Ny veileder for brannteknisk prosjektering
Veilederen gir råd om analytisk brannteknisk prosjektering av trekonstruksjoner i bygg der preaksepterte ytelser i veiledningen til de norske byggereglene (TEK17) ikke kan benyttes.
Det er forskningssenteret FRIC, som ledes av RISE Fire Research med NTNU og SINTEF som forskningspartnere, som har utarbeidet veilederen.
– Veilederen vil bidra til å heve kompetansen hos brannrådgivere, og dermed øke kvaliteten på de branntekniske analysene. Den kan også gi en mer enhetlig praksis blant rådgiverne. Konstruktører kan også finne nyttig informasjon her, sier seniorforsker Kathinka Leikanger Friquin i SINTEF.
Beskriver metodikk og datagrunnlag
Veilederen beskriver metodikk som kan benyttes i brannprosjekteringen, og gir oversikt over datagrunnlag som kan være relevant og nyttig. Metodene som beskrives er gitt i NS 3901 Krav til risikovurdering av brann i byggverk og SN-INSTA/TS 950 Analytisk brannteknisk prosjektering – Komparativ metode for verifikasjon av brannsikkerhet i byggverk.
Målgruppen er rådgivende ingeniører som utfører analytisk brannteknisk prosjektering av bygninger med trekonstruksjoner som plasseres i brannklasse 3 i henhold til veiledningen til forskrift om tekniske krav til byggverk fra 2017.
– Veilederen er ikke ment å være en lærebok, men gir anbefalinger om hvilke metoder, verktøy og data som bør benyttes, med referanser til litteratur som beskriver disse detaljert, understreker Leikanger Friquin.
– Den kan også være nyttig ved analytisk brannprosjektering av bygninger i brannklasse 1 og 2 med fravik fra preaksepterte ytelser.
Det forutsettes at brukerne har inngående kunnskap om metodene og erfaring med analytisk brannprosjektering.
Også relevant for konstruktører
Hovedfokus er knyttet til bærekonstruksjonen, men forhold knyttet til rømning, redning og brannspredning er også nevnt. Hovedkapitlene beskriver valg av analysemodell, aktuelle analysemetoder, brannscenario og beregninger av brannenergi.
Veilederen gir også viktig informasjon til konstruktørene (RIB) som dimensjonerer konstruksjoner for ulykkessituasjon brann.
Dokumentet er utarbeidet i samarbeid mellom Multiconsult, Rambøll, Asplan Viak, Treindustrien, RISE og SINTEF.
Kontakter
Kathinka Leikanger FriquinForsker
Tel:481 51 158kathinka.friquin@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder
Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Massivtre, solceller og grønne tak på Norsk bygningsfysikkdag25.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
Du vil få presentert høyaktuelle bygningsfysiske temaer knyttet til tak og fasader, blant annet klargjøring av bygg for solceller, fuktsikre grønne tak og erfaringer med massivtre.
Bli med på å utvikle morgendagens skoler!23.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
Skolene våre må i større grad stimulere elevenes trivsel, motivasjon og lærelyst. På dette seminaret i universitetsbyen Tromsø diskuterer vi veien framover.
Fra flyplass til miljøby20.9.2024 10:28:06 CEST | Pressemelding
Fornebu går foran når byene våre skal bli klimanøytrale. Pilotprosjekter viser hvordan en slik omstilling kan gjennomføres i praksis.
Slik skal vi utvikle bygg og områder uten klimautslipp17.9.2024 11:35:24 CEST | Pressemelding
Planleggere, utbyggere, rådgivere og andre interesserte inviteres når den nyeste kunnskapen om nullutslippsområder presenteres på Fornebu 27. september.
SINTEF og Ei Solutions forenkler risikostyring i bygg med kunstig intelligens17.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
En chatbot utviklet av SINTEF skal integreres i Ei Solutions sitt verktøy for håndtering av klima- og bærekraftrisiko.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom