Kilden kjønnsforskning.no

Disse sakene ble mest lest i Kildens nyhetsmagasin i 2023

Del

Omsorg, vold, foreldreskap, konflikt og seksuelle overgrep er blant sakene som har engasjert mest i Kildens nyhetsmagasin i 2023. Men det gjorde også artikler om ishockey, Hannah Arendt og kvinner i fengsel.

Kommersialiseringen av fotball på 1990-tallet bidro til å utvide rommet for maskulinitetsformer blant spillerne. For ishockey kan det se ut til å være motsatt, tror forskere. Foto: Andreas Wass
Kommersialiseringen av fotball på 1990-tallet bidro til å utvide rommet for maskulinitetsformer blant spillerne. For ishockey kan det se ut til å være motsatt, tror forskere. Foto: Andreas Wass Foto: Andreas Wass Wikimedia Commons

Skrevet av Hanne Skogvang Stork/Kilden kjønnsforskning.no

1. Når kroppen «forteller» om seksuelle overgrep

Kroppslig adferd hos barn kan gi viktig informasjon om seksuelle overgrep, mener forsker. 

2. Når vold i nære relasjoner blir foreldrekonflikt

I voldelige relasjoner prøver gjerne hjelpeapparatet å få til et brudd. Men er det barn i bildet, er det ikke sikkert volden slutter der, sier forsker Anja Bredal. Hun mener barnevernet må få bedre kompetanse på vold.  

3. Når DNA-test viser at pappa ikke er far

– Slik lovverket er i dag, finnes det ingen grense for hvor lenge foreldre kan tilbakeholde opplysninger om biologisk foreldreskap, advarer jussprofessor. 

4. Profittjag i ishockeykulturen kan forsterke machoadferd 

Svenske ishockeyspillere var mer macho på Instagram enn norske. Det kan skyldes at ishockey er en nasjonalsport i Sverige, noe som innebærer mer profesjonalisering og kommersialisering, mener forskere.

5. Kvinner i fengsel får det stadig verre

Soningsforholdene til kvinnelige innsatte i norske fengsler er helseskadelige, viser ny forskning. 

6. Faller utenfor hvis man ikke drikker

Typisk norsk? En kvinne ble spurt på jobbintervju om hijaben hindret henne i å delta på julebord. En ny artikkel ser nærmere på hvilken rolle alkohol spiller i tilhørighet og utenforskap blant unge voksne med krysskulturell oppvekst.

7. Vanskelig å bevise «sovevoldtekt»

«Våknet du ikke da han kledde av deg?» «Hadde du sovet lenge?» «Hvem sin seng var det?» Slike spørsmål kan rettes mot ofre i voldtektsaker for å vurdere om de var bevisstløse nok, forteller forsker bak artikkel om sovevoldtekt. 

8. Hannah Arendt er fortsatt aktuell

For Arendt handlet politikk om å behandle alle spørsmål ved hjelp av overbevisende ord, ikke med tvang eller makt.

Nøkkelord

Lenker

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye