Oppretter to nye studieprogrammer innen radioaktivitet
Ved NMBU opprettes det to nye studieprogrammer innen nukleære fag med oppstart høsten 2024.
Ved NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet blir det nå opprettet to nye studieprogrammer, et bachelor- og et masterprogram innen radioaktivitet og miljø (3 + 2 år), begge med oppstart høsten 2024. De to nye programmene skal være med på å sikre Norges kompetansebehov i fremtiden.
I Statsbudsjettet er det bevilget penger til 20 studieplasser innen nukleære fag til NMBU.
Programmene er:
- Bachelor i radioaktivitet og miljø
- Master i nukleær- og miljøvitenskap / Master of Science in Nuclear and Environmental Sciences (gis på engelsk)
(trykk på linkene for å lese mer om studieprogrammene i studiehåndboka)
Sikre Norges kompetanse
– NMBU har gjennom mange år bygget opp et sterkt og internasjonalt fagmiljø innen radiokjemi og miljøkjemi og kan tilby forskningsbasert undervisning på dette området, forteller prorektor for utdanning, Elise Norberg.
Studieprogrammene skal bidra til å sikre nåværende og fremtidige behov for nukleær kompetanse innen norsk offentlig sektor og næringsliv. Norge har bergarter som inneholder naturlig forekommende radionuklider. Radioaktivitet er også et viktig verktøy innen forskning, industri og sykehus.
– Her er det kunnskaps- og kompetansehull som må fylles i årene fremover, sier hun.
– Norge vil trenge både forskere og fagpersoner.
Samarbeid om senter
– Disse kandidatene skal ha en helhetlig forståelse av kilder til og spredning av radioaktivitet og hvordan radionuklider kan påvirke miljøet, organismer og mennesker, og hvordan strålevern og beredskap fungerer, forteller Lindis Skipperud, professor i kjernekjemi og miljøkjemi ved NMBU.
– Det finnes per i dag ingen tilsvarende studier innen radiokjemi og radioaktivitet i miljøet ved andre utdanningsinstitusjoner i Norge, fortsetter hun.
Undervisningen vil dra nytte av kompetanse og samarbeid med det nyopprettede Norsk nukleært forskningssenter (NNRC), som NMBU er partner i.
UiO ble også tildelt 20 studieplasser, og her er det nukleære studiet rettet mot kjernefysikk, mens programmene ved NMBU er orientert mot radiokjemi og radioaktivitet i miljøet.
Fra anvendt vitenskap til beredskap
Studentene skal få de grunnleggende ferdighetene som kreves for å starte en vellykket karriere innen atom- og miljøsektoren.
Kunnskapen fra bachelorstudiet vil være anvendelig på mange områder, fra beskyttelse av miljøet til atomberedskap. Med masterstudiet vil kandidatene få det som kreves for videre karriere både nasjonalt og internasjonalt innen forskning, forvaltning og næringsliv der det kreves nukleær kompetanse.
Den tilegnede kunnskapen i mastergraden vil være anvendelig på mange områder av anvendt vitenskap, fra beskyttelse av helse og miljø til kjernefysisk beredskap og dekommisjonering av kjernefysiske installasjoner.
Nøkkelord
Kontakter
Lindis SkipperudProfessorFakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA)
Fagområder: Kjernekjemi, miljøkjemi og radioøkologi
Cathrine GlosliKommunikasjonsrådgiverFakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Tel:95701602Tel:95701602cathrine.glosli@nmbu.noBilder
Om oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Tropiske skogspattedyr skyr fullmånen16.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemelding
Ny forskning viser at halvparten av pattedyrartene i tropiske skoger tilpasser atferden sin etter månens faser. Funnene viser hvordan lysforhold potensielt kan påvirke vernetiltak.
Har laget verdens første oversikt over tarmbakterier hos laks14.10.2024 18:18:13 CEST | Pressemelding
For at lakseoppdrett skal bli mer bærekraftig og laksen sunnere, kan vi bytte ut sjømatbasert laksefôr med andre typer fôr. Men hvordan hjelper tarmbakteriene laksen med å fordøye fôret og ta opp næringsstoffer? Kan laksen bli vegetarianer? Det vil norske forskere finne ut av.
Ny doktorgrad: Tror langvarig lav-FODMAP-diett kan være lite gunstig for tarmhelsen7.10.2024 14:26:30 CEST | Pressemelding
En ny doktorgrad fra NMBU har undersøkt hvordan ulike faktorer påvirker tarmhelsen vår. Stipendiat Anne Mari Herfindal har sett på hvordan FODMAP-karbohydrater påvirker bakteriefloraen i tarmen hos mennesker med mage-/tarmproblemer. I tillegg har hun undersøkt hvordan tarmens enzymer påvirker bakteriefloraen i mus.
Trangt budsjett med noen lyspunkter7.10.2024 13:35:02 CEST | Pressemelding
I et tamt statsbudsjett for forskning og høyere utdanning, er det likevel lyspunkter, sier rektor Siri Fjellheim ved NMBU. –10 flere veterinære studieplasser er et steg i riktig retning. Det er et voksende behov for flere veterinærer for å sikre mattrygghet, dyrehelse og dyrevelferd, sier hun.
Norske forskere bak nytt funn om bakterier og klimagasser7.10.2024 10:29:46 CEST | Pressemelding
Under bakken lever det bakterier som oppfører seg stikk motsatt av det forskerne hadde trodd. NMBU-forskerne Louise Sennett og Åsa Frostegård har oppdaget noe helt nytt om bakterier og klimagasser.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom