Norsk Gjeldsinformasjon AS

Forbruksgjelden økte med 9,5 mrd. i fjor

Del

Til tross for en reduksjon på 1,0 mrd. i desember økte forbruksgjelden med 9,5 mrd. i fjor. I 2023 økte nedbetalingslån med 6,7 mrd. og kredittkortgjelden med 2,8 mrd.

Kredittkort
- nedbetalingslån har økt jevnt utover i 2023 og er den viktigste forklaringen til veksten i forbrukgjelden i 2023, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon. Foto: Shutterstock

Forbruksgjelden siste måned

1. januar var den totale forbruksgjelden i Norge på 160,4 mrd. som er en reduksjon på 1,0 mrd. (0,6%) sist måned. I samme periode falt bruk av kredittkort med 1,3 mrd. (1,8%). Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling (ikke rentebærende) ble redusert med 1,4 mrd. (4,7%) og utgjør 28,5 mrd. Den rentebærende kredittkortgjelden er uforandret og utgjør 42,2 mrd. Nedbetalingslån økte med 0,4 mrd. (0,5%) til 88,7 mrd.

- det er positivt å se at julehandelen ikke medførte en ytterligere økning i forbruksgjelden, og at den rentebærende kredittkortgjelden er uforandret siden forrige måned. Høyere priser og rentekostnader har nok bidratt til en noe mer forsiktig bruk av kredittkort, sier daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon Svein Ove Karstensen. 

Nedbetalingslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall, utgjør den rentebærende forbruksgjelden. Den samlede rentebærende gjelden økte med 0,4 mrd. (0,3%) til 130,9 mrd. pga. økningen i forbrukslån.

Betalingskort utgjør 0,9 mrd. og falt med 10% fra forrige måned. 

Forbruksgjelden siste 12 måneder

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 9,5 mrd. (6,3%). Nedbetalingslån har økt med 6,7 mrd. (8,2%) og kredittkortgjeld har økt med 2,8 mrd. (4,1%). Betalingskort er uforandret sammenlignet med samme periode i fjor. 

Den rentebærende kredittkortgjelden er redusert med 2,5 mrd. (-5,6%), samtidig som den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 5,2 mrd. (22,3%). Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 4,2 mrd. (3,3%) siste tolv måneder. 

– nedbetalingslån er den viktigste årsaken til den markante veksten i forbruksgjelden i 2023. Til tross for økningen i kredittkortgjelden er det positivt å se at den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert, siden denne har høyest rente, sier Karstensen. 

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Lenker

Om Norsk Gjeldsinformasjon

Norsk Gjeldsinformasjon AS har etablert en nasjonal infrastruktur for innhenting og utlevering av usikret gjeld til finansforetak, forbrukere og myndigheter. Selskapet har konsesjon fra Barne- og familiedepartementet og er eid av de største finansforetakene i Norge. Innhenting og formidling av gjeldsinformasjon er regulert i  gjeldsinformasjonsloven. Selskapet har vært i produksjon siden 1. juli 2019. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Gjeldsinformasjon AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye