Av-og-til

Utbredt å kombinere alkohol og fyrverkeri

Del

I en fersk undersøkelse svarer 42% at de enten selv har vært beruset og skutt opp fyrverkeri, eller at de har sett andre gjøre dette i løpet av de tre siste årene. 

Unsplash, @designecologist.

«Dette viser at det dessverre er altfor vanlig å drikke alkohol og skyte opp fyrverkeri. Alkohol gjør blant annet at du reagerer saktere og at du blir mer risikovillig. Dette er ingen god kombinasjon med fyrverkeri», sier generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til Ragnhild Kaski. 

Norsk fyrverkeriforeningen har utarbeidet en liste over tips for forsvarlig fyrverkeribruk. Å ikke drikke alkohol er ofte det viktigste rådet, sier Rikard Spets, talsperson i Norsk fyrverkeriforening:

«De fleste bruker fyrverkeri på en trygg måte, men tallene viser at det dessverre er mange som ikke har fått med seg at alkohol og fyrverkeri ikke hører sammen», sier Spets.

Undersøkelsen viser store kjønnsforskjeller Kun 1% av kvinnene sier de selv har skutt opp fyrverkeri beruset, mens 11% av menn svarer det samme. Det er også vanligere blant de yngre.

«Ta ansvar i fellesskap. Bli gjerne enige på forhånd hvem som skal ha ansvar for rakettene, og ikke la den fulleste på festen skyte opp fyrverkeri», oppfordrer Kaski.

Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Av-og-til, med 1227 respondenter i aldersgruppen 18 til 91 år. 

Tenk tilbake på nyttårsaften de siste 3 årene: Har du vært vitne til at berusede personer har skutt opp fyrverkeri på nyttårsaften?

  Kjønn
Total Mann Kvinne
Antall intervju 1227 582 645
Ja, har selv gjort det 6 % 11 % 1 %
Ja, har sett andre gjøre det 38 % 40 % 37 %
Nei, har verken gjort selv eller sett andre gjøre det 53 % 49 % 57 %
Usikker 5 % 5 % 5 %
Ja (samlet) 42 % 46 % 37 %

 

Kontakter

Om oss

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye