Statens vegvesen

Vanskelig føreforhold de neste dagene – utsett kjøreturen om du kan

Del

Snøfokk i fjellet flere steder i landet gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og stengte veger. Det er i tillegg meldt snøbyger og vind som gir økt snøskredfare, og regn som kan fryse på bakken og gi glatte veger.

Riksveg 7 Hardangervidda: Kolonnekø (Webkamera: Statens vegvesen)
Riksveg 7 Hardangervidda: Kolonnekø (Webkamera: Statens vegvesen)

I store deler landet kan det bli vanskelig føreforhold de nærmeste dagene så vurder om du kan utsette kjøreturen til vær- og føreforholdene har bedret seg.

– Følg med på værvarslene der du skal kjøre og sjekk trafikkmeldingene på vegvesen.no/trafikk så du er forberedt, oppfordrer beredskapsrådgiver Tommy Steinnes i Statens vegvesen.

Snø, vind, snøskredfare og regn som fyser på bakken

Det er meldt snøvær i nesten hele landet de kommende dagene. I tillegg blir det en del vind. Det betyr snøfokk på fjellovergangene, som kan føre til kolonnekjøring og stengte veger. Ellers gir kombinasjonen snø og vind snøskredfare flere steder, særlig i Nordland og på Vestlandet.

I Nordland er det spesielt fylkesvegene i kyst- og fjordstrøkene som kan være utsatt for snøskred.  Ellers blir det generelt vanskelige kjøreforhold også lenger inn i landet, for eksempel på fjelloverganger som E6 Saltfjellet og fylkesveg 813 Beiarfjellet. Her kan det bli kolonnekjøring eller stengt på kort varsel. Prognosene tilsier imidlertid at været skal roe seg på torsdag og se bedre ut inn mot nyttårshelga.

I deler av Rogaland og Vestland har Meteorologisk institutt utstedt oransje farevarsel for svært kraftige vindkast onsdag. Her kan ferjer bli innstilt og bruer bli stengt. Vinden fører i tillegg til betydelig snøskredfare i fjellet fra onsdag kveld, og veger kan bli stengt til skredfaren ventes å avta torsdag.

I Agder og sørvest i Rogaland er det ventet perioder med snø, med mulighet for mye snø lokalt. I ytre strøk vil det være perioder med sludd eller regn med fare for at regnet fryser på bakken og gir glatte veger.

– Statens vegvesens entreprenører forbereder seg på været som kommer og vil være ute med sine mannskaper, men mye nedbør og snøfokk gjøre at det kan være vanskelig å holde standarden, sier Tommy Steinnes.

Kjør etter forholdene og vær forberedt

Statens vegvesen ber altså folk vurdere om de kan utsette kjøreturen til vær- og føreforholdene blir bedre , men må du ut og kjøre, så beregn ekstra tid, bruk riktige dekk og kjør etter forholdene.

Skal du over en fjellovergang, så sørg for å ha fulladet batteri eller nok drivstoff på tanken.

– Ta med varme klær og vintersko, og så er det lurt å ha med mat og varmt drikke. Det kan hende du må vente i kolonnekø. Ha gjerne med lykt, slepetau og snøspade også som er lett tilgjengelig, oppfordrer Steinnes i Statens vegvesen.

Oppdaterte trafikkmeldinger finner du på vegvesen.no/trafikk.

Kontakter

Pressevakt Transport og samfunn

* Trafikksikkerhet og ulykkesstatistikk
* Trafikktall
* Fotobokser/fartskontroll
* Skilt
* Bompenger
* Trafikkstyring og beredskap
* Teknologi
* Klima og miljø
* Plansaker
* Nasjonale turistveger (Pressekontakt: 91104480)
* Norsk vegmuseum (Pressekontakt: 61285250)

Tel:953 00 727pressetos@vegvesen.no

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye