Mattilsynet

God mathygiene i julestria

Del

God mat og drikke er en viktig del av julehøytiden. Her er noen tips fra Mattilsynet om tilberedning og oppbevaring av julematen.

Illustrasjonsfoto: Libby Penner, Unsplash
Illustrasjonsfoto: Libby Penner, Unsplash

-De vanligste årsakene til matforgiftning er utilstrekkelig oppvarming, for sein nedkjøling av mat, lagring av mat ved for høy kjøletemperatur, eller slurv med renholdet og kjøkkenhygienen, sier seniorrådgiver Catherine Svindland i Mattilsynet.

Smittekilder kan være alt fra skitne hender til rått kjøtt, rakfisk og frukt og grønnsaker. Fjærkre kan inneholde campylobacter- bakterien. De som bruker kjøkkenkluten til å tørke en kjøkkenbenk der julekalkunen har stått, kan, uten å være klar over det, gi hele familien tarmbetennelse og diaré i romjula.

En god julelunsj eller middag skal vare lenge, men når varme retter blir stående framme for lenge kan maten gi grobunn for bakterier. Så første råd er å sørge for at varm mat serveres gjennomvarm – aller helst så det ryker av den.

-Bakterier trives og blir flere i temperaturer mellom 20 og 40 grader, men de klarer seg ikke når maten blir varmet opp til 70 grader eller mer. Husk også at restemat som skal spises dagen etter eller senere, også blir varmet opp skikkelig før ny servering, sier Svindland.

Husk rask avkjøling av matretter

Kjøl ned varmmaten raskt ved å sette gryten i kaldt vann og røre rundt eller ved å fordele maten i mindre beholdere. Det kan vokse mange bakterier i maten dersom du lar den kjøle seg ned sakte i gryten.

Kalde retter som røkt laks og skinke skal ikke stå varmt for lenge

Sett fram mindre mengder kalde retter og etterfyll etter hvert så ikke maten blir stående for lenge fremme. Listeria kan vokse raskt dersom for eksempel røkt eller gravet laks, skinke, myke oster eller oppskåret melon blir stående lenge i romtemperatur.

 Retter med mye salt som spekeskinke, sukker som syltetøy eller eddik som sild på glass tåler å stå lengre fremme.

Sett maten i kjøleskapet med en gang etter siste servering.

Skal du arrangere en større julefrokost, må mye av maten mest trolig tilberedes dagen før. Dersom du lager leverpostei, koker skinke eller lager riskrem, må maten settes rett inn i kjøleskapet etter at den er avkjølt.

Rydd i kjøleskapet

Lett bedervelige næringsmidler som kjøtt, fisk, myke oster, oppskåret melon og produkter av slike må alltid oppbevares i kjøleskap, se merkingen på produktet. I Kjøleskapet bør temperaturen være fire grader eller lavere. Rydd og gjør rent i kjøleskapet før du gjør julehandelen. Dersom det blir trangt om plassen, er det et godt tips å rydde ut hermetikk, mineralvann og andre matvarer som tåler romtemperatur. Syrnede melkeprodukter som yoghurt, ferske norske egg og salte spekeprodukter tåler også romtemperatur bedre enn lettbedervelig mat.

I et overfylt kjøleskap blir det raskt for lite luftsirkulasjon, noe som kan føre til matvarene ikke blir nedkjølt om de står for tett.. Unngå derfor overfylte kjøleskap.

For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i kjøleskapet. Kjøtt og fisk bør lagres i den kaldeste delen, sjekk bruksanvisningen for ditt kjøleskap.

Sørg for at all maten er pakket inn. Dersom det drypper fra kjøtt på mat som spises uten varmebehandling kan du bli syk. Utildekket mat kan også ta smak eller tørke ut.

Hold råvarer og ferdiglaget mat adskilt

Når du skal gjøre i stand julefrokosten eller julemiddagen, er det viktig å holde råvarene adskilt fra ferdiglaget mat. Det er spesielt viktig å unngå at rått kjøtt også fra fjørfe, eller fisk kommer i kontakt med mat som skal serveres kald.

Husk å bytte arbeidsredskap mellom de forskjellige råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat – eller vask kjøkkenredskapene godt mellom hver oppgave.

Tenk også på at utsiden av frukt og grønt inkludert importerte krydderurter kan ha smitte på seg og at disse bør vaskes før bruk.

Sist, men ikke minst: Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, spiser mat, mellom handtering av ulike råvarer og selvfølgelig etter toalettbesøk. Dersom du er syk bør du ikke lage mat til andre.

Kontakter

Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord

Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)

Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.no

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Bilder

Seniorrådgiver Catherine Svindland i Mattilsynet (Foto: Mattilsynet).
Seniorrådgiver Catherine Svindland i Mattilsynet (Foto: Mattilsynet).
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye