Slik bruker du opp restene fra julematen
Hele 40 % oppgir at de kaster mer mat i julen sammenlignet med resten av året (1). Her er tipsene på hvordan du bruker opp restene i julen.

Fråtser i alt
Julen er tiden der vi fråtser i alt; mat, gaver, desserter og kaker. En spørreundersøkelse om nordmenns spisevaner i julen, utført av Respons Analyse viser at 3 av 4 kjøper mer mat enn nødvendig til juledagene (1). Det er det klassiske måltidet med ribbe, surkål og poteter som det kastes mest av.
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt tror mange ikke vet hvor lett det er å gi restene nytt liv med nye smaker.
– Det er mye godt man kan lage av ribberester og poteter som ble til overs på julaften. Potetlefser er lett å lage av ferdig kokte poteter og kan brukes til flere retter; smør med pesto eller kremost og fyll dem med ribbe eller andre grønnsaker du har i kjøleskapet så har du plutselig en deilig forrett til festen neste dag. Potetlefser smaker også utrolig godt med bare smør, sukker og kanel på, som en liten dessert.
Har du mye ribbe igjen anbefaler Sagen å prøve glasert ribbe med asiatiske smaker.
– Mange blir kanskje lei av julesmakene underveis i romjulen og denne retten er en sprek og et eksotisk tilskudd som lett kan bli en favoritt. Det er også en relativ billig rett med norske rimelige råvarer som kål og gulrot.
Vær kreativ
De fleste har kanskje mye pepperkaker til overs etter jul. Hva med å bruke pepperkakerestene i en ny dessert til for eksempel nyttårsaften. Knuser du pepperkakene er det nydelig å bruke i både tilslørte bondepiker og ostekake. Begge er laget i glass så her er det enkelt å lage akkurat det du trenger uten å være redd for matsvinn. Har du frukt som har ligget litt for lenge i kjøleskapet og trenger å brukes opp er en forfriskende fruktsalat en deilig avveksling til julekaker.
Sagen oppfordrer til å være kreativ med restene både fra julemiddagen men også dessertene. Kakerester kan også bli til nye kaker og desserter.
– Vi spiser mye kjøtt i julen, og mange har sikkert mye til overs etter middagene. Prøv og bland restene med salater og grønnsaker så blir det til en litt lettere rett blant den tunge julematen, avslutter Sagen.
-
Spørreundersøkelse om nordmenns spisevaner i julen, på oppdrag fra Hellofresh, utført av Respons Analyse
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder




Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom