Slik bruker du opp restene fra julematen
Hele 40 % oppgir at de kaster mer mat i julen sammenlignet med resten av året (1). Her er tipsene på hvordan du bruker opp restene i julen.
Fråtser i alt
Julen er tiden der vi fråtser i alt; mat, gaver, desserter og kaker. En spørreundersøkelse om nordmenns spisevaner i julen, utført av Respons Analyse viser at 3 av 4 kjøper mer mat enn nødvendig til juledagene (1). Det er det klassiske måltidet med ribbe, surkål og poteter som det kastes mest av.
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt tror mange ikke vet hvor lett det er å gi restene nytt liv med nye smaker.
– Det er mye godt man kan lage av ribberester og poteter som ble til overs på julaften. Potetlefser er lett å lage av ferdig kokte poteter og kan brukes til flere retter; smør med pesto eller kremost og fyll dem med ribbe eller andre grønnsaker du har i kjøleskapet så har du plutselig en deilig forrett til festen neste dag. Potetlefser smaker også utrolig godt med bare smør, sukker og kanel på, som en liten dessert.
Har du mye ribbe igjen anbefaler Sagen å prøve glasert ribbe med asiatiske smaker.
– Mange blir kanskje lei av julesmakene underveis i romjulen og denne retten er en sprek og et eksotisk tilskudd som lett kan bli en favoritt. Det er også en relativ billig rett med norske rimelige råvarer som kål og gulrot.
Vær kreativ
De fleste har kanskje mye pepperkaker til overs etter jul. Hva med å bruke pepperkakerestene i en ny dessert til for eksempel nyttårsaften. Knuser du pepperkakene er det nydelig å bruke i både tilslørte bondepiker og ostekake. Begge er laget i glass så her er det enkelt å lage akkurat det du trenger uten å være redd for matsvinn. Har du frukt som har ligget litt for lenge i kjøleskapet og trenger å brukes opp er en forfriskende fruktsalat en deilig avveksling til julekaker.
Sagen oppfordrer til å være kreativ med restene både fra julemiddagen men også dessertene. Kakerester kan også bli til nye kaker og desserter.
– Vi spiser mye kjøtt i julen, og mange har sikkert mye til overs etter middagene. Prøv og bland restene med salater og grønnsaker så blir det til en litt lettere rett blant den tunge julematen, avslutter Sagen.
-
Spørreundersøkelse om nordmenns spisevaner i julen, på oppdrag fra Hellofresh, utført av Respons Analyse
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Disse kokkene kjemper om å bli Årets grønne kokk 202523.1.2025 13:02:37 CET | Pressemelding
Bli med og opplev noen av Norges beste kokker briljere med grønne råvarer i verdensklasse!
Disse endringene i mat- og treningsvanene vil vi gjøre i 202521.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse viser at nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt og trene mer (1). Forskjellen mellom kvinner og menn er imidlertid stor, og vi har ulike strategier og mål for endringene vi ønsker å gjøre. Unge menn skiller seg særlig ut med mer fokus på diett og med mål om å bli bedre trent.
Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen19.12.2024 09:03:39 CET | Pressemelding
Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.
Klementiner eller mandariner? Slik vet du forskjell16.12.2024 08:05:15 CET | Pressemelding
Klementiner og mandariner forveksles ofte, men det finnes klare forskjeller. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt gir innsikt i hva som gjør disse små sitrusfruktene unike, og hvorfor klementiner har blitt en julefavoritt.
Ikke slipp taket: Ungdom trenger hjelp13.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe, som utføres årlig av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at barn under 13 år spiser mer frukt og grønnsaker enn før. Men når barna blir ungdommer spiser de mindre.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom