Dropp akevitten, spis grønnsaker!
Det er ubehagelig å føle seg stappmett og "stinn” i julen. Mange tror akevitt hjelper på å fordøye den fete maten. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) forklarer hvorfor dette ikke stemmer, og har klare råd for hvordan du kan unngå magevondt i julen.
![Julen kommer med mye god mat og kos, og det er lett å føle seg stinn etter et måltid.](/data/images/public/89251/18033847/45ceac8c-9e71-4430-ad55-4f8c589bb150-w_720.jpg)
En myte at akevitt hjelper på fordøyelsen
Mange sier de må ta seg et glass akevitt til julematen for «å sette i gang fordøyelsen». Ernæringsrådgiveren forteller at det er en myte at akevitt og annet brennevin kan hjelpe å fordøye fet mat. Forskning viser at alkohol heller ser ut til å gjøre at maten forblir lengre i magen (1,2). Verken akevitt eller annen drikke med høy alkoholprosent har vist seg å ha noen positiv effekt på tømming av magesekken, følelse av oppblåsthet eller metthetsfølelse.
– Større mengde poteter og grønnsaker enn julepølser og fet mat, gjerne i kombinasjon av en gåtur og rikelig med vann er nok heller et bedre råd enn akevitt. I alle fall når det gjelder fordøyelsen, sier hun.
Sagen forklarer at det er det høye fiberinnholdet i potetene, grønnsakene og frukten som bidrar til en bedre fordøyelse.
– Julematen inneholder mye fett og mange spiser ofte mer kjøtt enn de pleier. Fet mat bremser fordøyelsen og store mengder kjøtt kan være tungt fordøyelig for mange, noe som kan gi tregere fordøyelse og i verste fall en vond forstoppelse.
Mer energi til resten av kvelden
Ernæringsrådgiveren forklarer at fiber fra grønnsaker og poteter gir en god metthetsfølelse samtidig som det inneholder lite kalorier sammenlignet med julemat og julekaker.
– Du trenger ikke å tenke på kalorier i julen, spis og nyt den gode tradisjonsmaten sammen med dine nære og kjære. Men det er ikke noe poeng i å spise så mye at det blir ubehagelig, som mange gjør. Et godt tips er også å bruke god tid på å tygge og nyte maten. Med en litt mer passe porsjon og med mye frukt og grønt på tallerkenen føler du deg kanskje mer pigg til å ta fatt på resten av kvelden, avslutter hun.
Ernæringsrådgiverens råd for å unngå magevondt
-
Å drikke tilstrekkelig med vann i kombinasjon med fiberrik mat som frukt, grønnsaker og fullkorn, kan redusere risikoen for forstoppelse.
-
En spasertur kan gjøre underverker! Fysisk aktivitet bidrar også til en god fordøyelse.
-
Dersom du ikke er vant til å spise mye kål eller har IBS-symptomer kan surkål og rødkål gi luftplager, dette er ufarlig men ubehagelig. Velg heller mer av de andre grønnsakene og mer poteter om du tror du kan få luftsmerter av kålen og bruk heller tiden mellom jul og nyttår til å venne tarmene til mer av den næringsrike kålen.
-
For de som opplever luftsmerter, kan det være lurt å unngå hyppig småspising. Å tillate at tarmene får perioder med hvile mellom måltider kan redusere ubehag knyttet til luftsmerter.
-
Klementiner innimellom alt det søte er et sunt valg og gir godt med fiber.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før ferien3.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mange gleder seg til avslappende dager. Kanskje skal du ut å reise? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) gir deg nyttige tips for å minimere matsvinn før du drar på ferie, og for å gjøre det litt mer trivelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Alle elsker norske jordbær26.6.2024 10:20:48 CEST | Pressemelding
Nå bugner det av norske jordbær i butikkene og en ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at 95 % av befolkningen ser frem til å spise norske jordbær, og hele 88 % synes de norske jordbærene er best på smak (1).
Derfor er årets nykål ekstra søt8.6.2024 13:00:07 CEST | Pressemelding
Årets nykål meldes å være av den beste kvaliteten på mange år takket være den gode og varme våren. Vi kan nå glede oss over at den er i butikk og vil vare langt utover sommeren. Legg den i handlekurven og lag de deiligste retter i sommervarmen.
Nå kommer de norske grønnsakene på løpende bånd30.5.2024 09:58:17 CEST | Pressemelding
Med den varme våren kommer nå de norske sesongvarene som vi har ventet på- en etter en. Det er lurt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover, for nå kommer alle de fantastiske norske grønnsakene og bærene.
Derfor lukter det det snålt når du har spist asparges19.5.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vet du hvorfor det lukter litt rart når du tisser etter du har spist asparges eller hvor aspargesen skal knekkes? Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret fra frukt og grønt (OFG) har svarene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom