Naturvernforbundet

Gruvedrift på havbunnen: - En forvaltningsskandale

Del

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget åpner for det som kan bli Norges største naturinngrep noensinne – i vår siste virkelige villmark.

Mareano/Havforskningsinstituttet Ikke til bruk

I dag avga Energi- og miljøkomiteen på Stortinget sin innstilling til Stortingsmeldingen Mineralverksemd på norsk kontinentalsokkel - opning av areal og strategi for forvaltning av ressursane. Komiteen går inn for åpning av enorme områder for kommersiell gruvedrift på havbunnen, noe som vekker sterke reaksjoner fra flere hold – inkludert fra miljøbevegelsen.

Området ligger dypt, midt i Nord-Atlanteren mellom Norge, Island, Grønland og Svalbard. Dette kan bli det største naturinngrepet i Norge noensinne, i vår siste virkelige villmark, et område på størrelse med 3/4 av Norges landareal.

- Dette er et stort steg i feil retning på vei mot et grønt skifte, og en forvaltningsskandale. Vi må verne om de sårbare økosystemene på havbunnen, ikke rasere dem i spekulativ mineraljakt, sier leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen.

Voteringen i Stortinget er satt til 9. januar. Tidligere i desember varslet regjeringspartiene at de hadde det nødvendige flertallet for enighet om åpning med Høyre og Fremskrittspartiet. Åpningsprosessen har vekt stor interesse og motstand fra miljøbevegelse, forskningsmiljøer og politikere i både inn- og utland på grunn av omfattende kunnskapsmangler på området.

Det grønne skiftet er avhengig av handling nå, ikke at vi kaster penger etter en potensiell naturkatastrofe av en næring som ligger mange år frem i tid. Dette er en svært skuffende innstilling fra Energi- og miljøkomiteen, og vi kommer til å fortsette å kjempe for moratorium på havbunnen, fortsetter Gulowsen.

Motstanden mot den norske åpningsprosessen vokser også internasjonalt. I begynnelsen av november skrev 119 EU-parlamentarikere brev til Stortinget hvor de uttrykte bekymring for de store manglene ved grunnlaget for åpning, og kom med oppfordring til moratorium for mineralutvinning på havbunnen.

I november sendte flere opposisjonspartier på Stortinget forslag om å sende Stortingsmeldingen tilbake til kunnskapsgrunnlaget er bedre. I høringsrunden kom også Miljødirektoratet med en av historiens sterkeste uttalelser om at konsekvensutredningen er så dårlig at det ikke er juridisk grunnlag for å åpne.

- Nå håper vi partiene bruker jula på å besinne seg. Det er ingen skam å snu i denne saken, påpeker Gulowsen.

Kontakter

Lenker

Om oss

Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.

Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel. 

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Voldsom nedbygging av sårbar finnmarksnatur24.6.2024 10:32:07 CEST | Pressemelding

Forslaget til mulig kraftutbygging i Finnmark vil få omfattende negative konsekvenser for natur og samisk kultur, selv om noen av de verste prosjektene er ute. Flere kontroversielle prosjekter er fortsatt med, som planene om Skarvberget og Oksefjorden vindkraftverk. Det er en svært gledelig nyhet at de ekstremt kontroversielle og naturødeleggende planene for Davvi og Kokelv vindkraftverk er ute av prosessen, til tross for at Davvi egentlig var det som hadde kommet lengst. Dette viser at NVE har lyttet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye