Av-og-til

FYLKESOVERSIKT: Hver fjerde har vurdert hvit måned

Del

Mange fordeler med å droppe alkoholen i januar, ifølge alkoholforsker Torgeir Gilje Lid og Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til. 

INGEN KRISE: – Hvis man sprekker under hvit januar er ikke det noen krise! Hvert eneste glass du kutter gjør godt for helsen, understreker Kaski i Av-og-til.
INGEN KRISE: – Hvis man sprekker under hvit januar er ikke det noen krise! Hvert eneste glass du kutter gjør godt for helsen, understreker Kaski i Av-og-til. Av-og-til

– Vi er glade for å se at så mange har vurdert å ta en måned pause fra alkoholen. En hvit måned har mange positive effekter. Ikke minst etter en desember hvor det kan bli litt mye av mye. Det gir positive helseeffekter og en god mulighet til refleksjon over egne alkoholvaner, sier generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski.

Undersøkelsen gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen viser at 27 prosent av nordmenn har vurdert en hvit måned.

Alkoholgrepet får støtte av lege og forsker Torgeir Gilje Lid ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest. Han peker på en rekke fordeler med å prøve ut en alkoholfri måned.

– Det er en god måte å bli bevisst hvordan alkoholen påvirker kroppen og psyken. I tillegg kan en pause fra alkohol ha en rekke positive konsekvenser, som bedre søvnkvalitet, vektnedgang og bedre form. Tar man med seg bedre vaner etter en slik måned kan det også bidra til bedre helse og redusert risiko for mange sykdommer, sier Lid.

– Ikke krise å sprekke 

Det er ikke like lett for alle å kutte ut alkohol en hel måned. Mange vil også oppleve utfordringer underveis i en slik måned. Men skulle du slite med å holde helt ut, er ikke løpet kjørt av den grunn. 

– En god nyhet når det gjelder alkohol og helse er at hvert eneste glass du kutter, gjør godt for helsen. Hvis man sprekker under hvit januar er ikke det noen krise! Og skulle det virke uoverkommelig å kutte ut alkoholen helt i januar, kan en reduksjon være til stor nytte, understreker Kaski. 

Fem råd for å lykkes med hvit januar 

  1. Forbered deg! Jo bedre forberedt du er, og jo nøyere du har tenkt igjennom ulike situasjoner på forhånd, jo enklere er det. Forbered deg på hva du skal gjøre og si i situasjoner hvor det serveres alkohol.
  2. Allier deg med noen. Fortell familie og venner om din hvite måned, og allier deg gjerne med noen som også vil ta utfordringen.
  3. Planlegg aktiviteter. Det finnes mange morsomme aktiviteter uten alkohol. Hva med en god skitur? Lage en ny matrett eller spill brettspill?
  4. Kom deg opp på hesten igjen. Om det skulle glippe litt og du tar et glass, er det ingen grunn til å tenke at hele prosjektet er bortkastet. Hvert glass du kutter gjør godt for kroppen!  
  5. Få oversikt. Får en oversikt over alkoholforbruket ditt, for eksempel på www.drikkestatus.no, for litt ekstra motivasjon.

Har du noen gang i løpet av de siste 2 årene vurdert å ta en hvit måned? 

Norge  27 %
Oslo 32 %
Vestfold og Telemark 32 %
Innlandet 29 %
Rogaland 29 %
Troms og Finnmark 29 %
Trøndelag  27 %
Agder 26 %
Viken 24 %
Nordland  24 %
Vestland  22 %
Møre og Romsdal 22 %

Om undersøkelsen 

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Av-og-til i perioden januar-mars 2023. 2668 personer er intervjuet på landsbasis i et representativt utvalg.

Om helse og alkohol
Sammenhengen mellom alkohol og risikoen for sykdom har blitt stadig tydeligere, og ifølge WHO øker alkohol risikoen for mer enn 200 sykdommer. Blant dem alvorlige sykdommer som kreft, demens og angst og depresjon. I Norge kan rundt 700 krefttilfeller årlig tilskrives alkoholbruk. Ifølge forskning finnes det ingen trygg nedre grense, men hvert glass alkohol du kutter reduserer risikoen for sykdom.

Kontaktinformasjon Ragnhild Kaski

411 01 621

ragnhild@avogtil.no

Kontaktinformasjon Torgeir Gilje Lid 

900 60 656

Kontakter

Bilder

POSITIVE KONSEKVENSER: – En hvit måned er en god måte å bli bevisst hvordan alkoholen påvirker kroppen og psyken. I tillegg kan en pause fra alkohol ha en rekke positive konsekvenser, som bedre søvnkvalitet, vektnedgang og bedre form, sier lege og forsker Torgeir Gilje Lid ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest
POSITIVE KONSEKVENSER: – En hvit måned er en god måte å bli bevisst hvordan alkoholen påvirker kroppen og psyken. I tillegg kan en pause fra alkohol ha en rekke positive konsekvenser, som bedre søvnkvalitet, vektnedgang og bedre form, sier lege og forsker Torgeir Gilje Lid ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest
Last ned bilde

Om oss

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye