Menneskerettighetsbyen Bergen ivaretar ikke helserettighetene til papirløse
Tirsdag 19.desember skal bystyret i Bergen vedta budsjett for 2024. Alt tyder på at bystyret velger å fjerne hele bevilgningen til Helsesenteret for papirløse i Bergen, et slik vedtak vil direkte ramme den mest sårbare gruppen i samfunnet og i de verste tilfeller være forskjellen på død og liv.
- Virker som flertallet av bystyret har lest Robin Hood baklengs, Ibraheem Mansour leder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom Bergen.
Hvert år er det omtrent 300 pasienter på helsesenteret i Bergen, et livsviktig helsetilbud for velferdssamfunnets svakeste. På tross av den mangeårige kritikken Norge har mottatt fra FN har menneskerettighetsbyen Bergen valgt å innstille på null økonomisk støtte i 2024 for å sikre bedre helse hos de svakeste i sitt lokalsamfunn.
Pasientene på dette helsesenteret er både lengeværende flyktninger med avslag på oppholdstillatelse, personer som venter på søknad om familiegjenforening og EØS-borgere uten europeisk helsetrygdekort.
"Det er svært skuffende og vondt at Bergen kommune velger å gi verdens kjipeste julegave til velferdssamfunnets allerede svakeste. Ikke skal papirløse få arbeide, ha bankkonto, få utdanning eller mulighet til å ta førerkort - de skal ifølge Bergen kommune ei heller få muligheten til å være frisk, emn ekte julehilsen fra våre folkevalgte.", sier Ibraheem.
Den essensielle jobben helsesenteret i Bergen gjør i dag er egentlig en oppgave tilhørende norske myndigheter, men det er dessverre ikke grunnlag for å tro at behovet dekkes av våre myndigheter etter Bergen kommune tirsdag vedtar å frata det eneste helsetilbudet i regionen.
"Den dagen Bergen kommune oppfyller sine lovpålagte tjenester og oppfyller sine internasjonale forpliktelser til papirløse, kan vi avvikle Helsesenteret. Et kommunalt kutt på 1 mill. kroner er kritisk for den videre driften av senteret", sier Katrine Meisfjord, tiltaksleder helsesenter for papirløse i Bergen.
Papirløse er allerede svært presset i Norge. Grunnleggende behov som sted å bo, klær og medisiner blir ikke ivaretatt. De har ikke rett til arbeid, skole, utdanning eller til å motta ordinær helsehjelp. Politikerne har over mange år strammet inn på grunnleggende basisytelser med alvorlige konsekvenser for denne gruppen. Mange lever i skjul, på andres nåde, og blir utnyttet. Papirløse migranter har bare rett til akutt helsehjelp, og flere ganger har medisinsk behandling kommet i gang for sent.
Gjennom den internasjonale konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter som Norge har tilsluttet seg til på 70-tallet slås det fast at alle mennesker, uansett status har en menneskerett vedrørende sykdom og behandling. Denne forskriften krenker Norge på flere områder alene, og tydeliggjør dette i sin egen forskrift fra 2011 som fastslår at retten til helsehjelp gjelder "fullt ut bare for personer som har lovlig opphold i riket".
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Mjønes VoldenRådgiver
Tel:+47 47293865jonvol855@npaid.orgLenker
Om oss
Solidaritetsungdom er Norsk Folkehjelps samfunnspolitiske ungdomsbevegelse. Vi mener at verden ikke er fattig, den er urettferdig – og sammen kan vi gjøre noe med det. Derfor er det en hovedoppgave for oss å arbeide for en mer rettferdig fordeling av makt og ressurser. Vi jobber for å fremme internasjonal solidaritet, for å bekjempe rasisme og fordommer, for en human flyktning- og integreringspolitikk og for en verden fri for atomvåpen.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom: Hårreisende at FrP ber regjeringen stenge døra for kvoteflyktningene31.10.2023 16:47:16 CET | Pressemelding
Norge må ta ansvar og stille opp for både ukrainere og flyktninger fra resten av verden, mener Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.
3 av 10 kommuner sier at rasisme ikke er et problem i deres lokalsamfunn21.3.2022 06:00:00 CET | Pressemelding
Flere kommuner ser behovet for en aktiv tilnærming i kampen mot rasisme, samtidig som en høy andel mener at rasisme ikke eksisterer hos dem. Det er skremmende lesing, mener Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom // FNs Internasjonale dag mot rasisme, 21.mars
Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom lanserer fem konkrete tiltak for å forebygge rasisme og diskriminering.21.3.2021 09:17:58 CET | Pressemelding
Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom reagerer på manglende politisk vilje for å forebygge rasisme, hatprat og diskriminering på flere arenaer. Det er bred politisk enighet om at rasisme bør bekjempes, men relevante tiltak uteblir.
Norske kommuner ignorerer rasisme og diskriminering5.9.2019 12:55:34 CEST | Pressemelding
– Norske kommuner må ta rasisme og diskriminering i lokalsamfunnet på alvor og lage egne handlingsplaner for å skape kommuner som er trygge og inkluderende for alle, sier Thea Tveter Lysvik fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom og Mats Monsen fra Fagforbundet Ung.
Behov for en handlingsplan mot rasisme i alle norske kommuner24.8.2019 19:36:21 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp mener norske myndigheter har gjort for lite for å bekjempe ekstremisme og voksende rasisme i Norge. Nå tar organisasjonen til orde for at alle norske kommuner må vedta en handlingsplan mot rasisme.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom