Kasakhstan markerer sin 32. uavhengighetsdag

Del

Kasakhstan markerer uavhengighetsdagen 16. desember. Den kasakhiske sosialistiske sovjetrepublikkens suverenitetserklæring ble vedtatt 25. oktober 1990 og er landets første skritt mot selvstendighet. Denne erklæringen ble det juridiske grunnlaget for utarbeidelse og vedtakelse av Den konstitusjonelle loven om Kasakhstans uavhengighet i 1991.

Astana.
Astana. Bildekilde: Kasakstans utenriksdepartement

16. desember 1991 vedtok Kasakhstans høyesteråd uavhengighets- og suverenitetsloven, noe som ga juridisk anerkjennelse som en selvstendig demokratisk stat. Loven ga Kasakhstan myndighet til å bestemme over egen innenriks- og utenrikspolitikk. Dette var et vendepunkt i landets moderne historie.

Uavhengighetserklæringen var begynnelsen på en ny æra for Kasakhstan og muliggjorde opprettelse av en selvstendig stat, fremming av økonomisk og kulturell vekst og etablering av en uavhengig utenrikspolitikk. Etter uavhengigheten opprettet Kasakhstan en egen nasjonalforsamling, formet sitt eget justissystem og opprettet egne militære styrker.

Denne dagen minner folk også om de tragiske hendelsene i byen Almaty i desember 1986. Da protesterte kasakhisk ungdom mot den sovjetiske politikken og viste folkets ønske om uavhengighet. Markeringen er en påminnelse om landets høye mål – å bli en sterk, velstående og suveren stat. Dagen har en spesiell betydning som en hyllest til de som har forsvart landets suverenitet og folkets frihet.

2. januar 1992 anerkjente Norge Kasakhstans uavhengighet. 5. juni 1992 etablerte de to landene diplomatiske forbindelser.

Nøkkelord

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Smirres hjemsted Burabay åpner vintersesongen29.12.2023 11:35:47 CET | Pressemelding

Burabay nasjonalpark startet vintersesongen med en festlig konsert på opplevelsesparken Kasakhstans Lappland 17. Desember 2023. Burabay er kjent for sin fantastiske natur som er preget av tette skoger og uberørte innsjøer, noe som tiltrekker tusenvis av turister hvert år. Vintersesongen forsterker regionens sjarm og forvandler den til et eventyrland. Det er ikke overraskende at det er her 1994 Lillehammer OL-mester Vladimir "Smirre" Smirnov er født og oppvokst.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye