Finner miljøskadelige kjemikalier fra bildekk i Oslos vannmiljøer
En ny rapport viser at en rekke miljøskadelige kjemikalier finnes igjen i naturen langs høyt trafikkerte veier og kunstgressbaner i Oslo. Forskere peker på bildekk som kilden.
I en ny undersøkelse gjennomført av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og NILU på oppdrag fra Miljødirektoratet avdekkes høye nivåer av mulig miljøskadelige stoffer en rekke steder i Oslo.
De høyeste nivåene ble funnet nær høyt trafikkerte veier som Ring 3 og E18 og ved kunstgressbanene Valle Hovin og Apalløkka. Kunstgressbaner er en viktig kilde til bildekkstoffer, siden gummigranulatet er laget av gamle bildekk.
Forskerne finner igjen disse bildekkstoffene ikke bare rett ved kildene, men også i nærliggende vannmiljøer.
– Vi fant disse stoffene blant annet i Alnaelva og Smestaddammen, noe som viser at de sprer seg videre i naturen, sier NIVA-forsker Cathrine Brecke Gundersen.
Stoffene tilsettes bildekkgummien blant annet for å øke slitestyrken og gi bedre veigrep. De er integrert i store mengder i gummien i dekkene. Det betyr at små bildekkpartikler inneholder store mengder av disse kjemikaliene.
Rødt flagg på nytt stoff
Rapporten retter dessuten fokus mot et bekymringsfullt bildekkstoff kalt 6PPD-kinon. Stoffet har fått mye oppmerksomhet for å ha forårsaket fiskedød i USA.
– I Oslo fant vi høye konsentrasjoner av 6PPD-kinon i prøver av sediment og vann fra blant annet høyt trafikkerte veier og kunstgressbaner, forteller Gundersen.
Undersøkelser viser at det er stor forskjell på hvor ømfintlige dyr er for 6PPD-kinon. NIVA-forskeren understreker derfor at det er behov for flere effektstudier som viser hvor giftig både 6PPD-kinon og annen bildekkforurensning er for norske arter.
– I et urbant miljø som Oslo er det umulig å komme bort fra veitrafikk og bildekkforurensing, men vi har muligheten til å redusere bruken og spredningen av bildekkpartikler i miljøet, avslutter Gundersen.
NB! Den nye rapporten, som er et produkt av Miljødirektoratets screeningprogram, inkluderte også en nærmere undersøkelse av andre stoffer, som desinfeksjonsmidler, legemidler og plastrelaterte stoffer. I tillegg ble noen nye PFAS, bisfenoler og siloksaner inkludert.
Kontakter
Cathrine Brecke GundersenForsker, ph.d.Norsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:416 80 804cathrine.brecke.gundersen@niva.noGunnar OmstedSeniorrådgiver, Kommunikasjon
Tel:+47 93 65 43 86gunnar.omsted@niva.noBilder
Om oss
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være14.10.2024 09:14:45 CEST | Pressemelding
En fersk studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs3.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) leder NiD4OCEAN, et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
Ukjente parasitter har etablert seg i Oslofjorden5.9.2024 07:11:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har i sommer avdekket en ny og helt ukjent gruppe parasitter i Oslofjorden. Oomycet-parasitter er en stor gruppe som inkluderer blant annet potettørråte, og kan utgjøre en trussel for både tang og ålegras.
Lurv truer livet i havet – ny rapport identifiserer trusselen13.6.2024 10:13:19 CEST | Pressemelding
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er. Derfor lanserer vi rapporten «Hva er lurv?» på oppdrag fra Miljødirektoratet, sier Eli Rinde, seniorforsker i NIVA.
Utvikler nye verktøy for havforvaltning17.4.2024 11:30:59 CEST | Pressemelding
Havet er utsatt for press fra mange hold, noe som gjør det krevende å sikre god økologisk tilstand. Nå utvikler en NIVA-ledet ekspertgruppe nye verktøy til oppgaven.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom