Spekter

– Justert pensjonsalder er en naturlig og nødvendig tilpasning

Del

– Det er positivt at regjeringen foreslår å styrke arbeidslinja gjennom å levealdersjustere pensjonsalderen. Nå trenger arbeidslivet all den kompetansen og erfaringen vi kan få, sier Spekters administrerende direktør Anne Kari Bratten. Spekter mener også at AFP-ordningen må erstattes med en mer treffsikker ordning i folketrygden.

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør, Arbeidsgiverforeningen Spekter
Anne-Kari Bratten, administrerende direktør, Arbeidsgiverforeningen Spekter Foto: Thomas T. Kleiven/Spekter

Regjeringen la i dag frem sitt forslag til forbedret pensjonssystem, der et av grepene er å justere pensjonsalderen gradvis i tråd med forventet levealder. Det er et forslag som får støtte fra Spekter.

– Vi lever lenger enn før, og derfor er det naturlig at vi også står i jobb lenger enn før. Norge trenger mer arbeidskraft dersom vi skal utvikle velferdsstaten og fortsette verdiskapingen i offentlige og private virksomheter. Derfor er det positivt at regjeringen nå klart og tydelig støtter Pensjonsutvalgets forslag om å justere pensjonsalderen og aldersgrensen for andre sosiale ordninger, sier Bratten.

Vi trenger folk og kompetanse

Dersom dagens arbeidstakere står to år lengre i jobb vil det frigjøre 40 000 årsverk i det norske arbeidslivet, viser beregninger Spekter har gjort.

– Helsesektoren skriker allerede etter arbeidskraft. Samtidig trenger vi både folk og kompetanse for å gjennomføre det grønne skiftet, utvikle ny teknologi, undervise i skolen og utvikle næringslivet. Eldre arbeidstakere har en erfaring og en kompetanse som vil være viktig for mange arbeidsgivere også etter dagens pensjonsalder. Regjeringens forslag i dag er en nødvendig styrking av arbeidslinja, sier Bratten.

Bør utrede alternativer til AFP

Regjeringen tar derimot ikke til orde for en endring i dagens AFP-ordning, som er en særskilt tilleggspensjonsordning. Ordningen er forhandlet fram av partene i arbeidslivet og er bare tilgjengelig for de som er ansatt i en virksomhet med tariffavtale. Spekter mener ordningen bør avvikles og erstattes av mer treffsikre ordninger.

– Mange av de som i dag ikke har rett til AFP er ansattgrupper med de dårligste lønns- og arbeidsvilkårene og med den laveste pensjonsopptjeningen. Både sosialt og økonomisk vil det være bedre å utrede alternativer til dagens AFP-ordning og ivareta sliterne i arbeidslivet gjennom ordninger i folketrygden, sier Bratten.

Spekter mener en sliterordning i folketrygden må forutsette at den særskilte AFP-ordningen og sliterordningen i privat sektor avvikles. – Skal det innføres en slik ordning i folketrygden, krever dette imidlertid først en grundig utredning, mener Bratten.

Spekter ønsker også å avvikle dagens særlover knyttet til pensjon, blant annet operapensjonsloven, apotekpensjonsloven og sykepleierpensjonsloven.

Nødvendig med bredt politisk flertall

Bratten oppfordrer nå Stortinget til å utforme et bredt politisk forlik om endringene i pensjonssystemet.

– De siste årene har vi sett flere eksempler på reformer basert på et smalt flertall som reverseres når flertallet skifter. Det har vi ikke råd til i dette spørsmålet. For både arbeidstakere og arbeidsgivere er det avgjørende med god forutsigbarhet i pensjonssystemet. Derfor må endringene som vedtas nå ha et langsiktig perspektiv og en bred politisk forankring, sier hun.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Spekter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Spekter

Rammen på 4,4 prosent fra frontfagsoppgjøret er troverdig, og må følges opp i andre tariffområder31.3.2025 20:26:32 CEST | Pressemelding

– Spekter er glad for at det er oppnådd enighet i frontfagsoppgjøret, slik at Norge slipper en storstreik. Den økonomiske rammen på 4,4 prosent som NHO og LO har kommunisert, synes forsvarlig for norsk økonomi og må nå følges opp i de etterfølgende oppgjørene. I frontfagsoppgjøret er det lagt til grunn at en større andel av lønnsoppgjøret nå skal forhandles lokalt enn i foregående oppgjør. Det er en riktig profil, siden det er ulik lønnsevne i norske bedrifter, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye