En kasakhstansk parlamentariker snakket om sitt lands tiltak innen atomsikkerhet

Del

Medlem av Kasakhstans parlament Edil Zhangbyrshin talte på et kasakhstansk-norsk seminar om atomsikkerhet som var arrangert av Norges direktorat for strålevern og atomsikkerhet i Drammen 4.-7. desember 2023.

Member of the Parliament of Kazakhstan Edil Zhangbyrshin speaking at the Kazakh-Norwegian seminar. Drammen, 4 December 2023.
Member of the Parliament of Kazakhstan Edil Zhangbyrshin speaking at the Kazakh-Norwegian seminar. Drammen, 4 December 2023.

Zhangbyrshin er leder for miljø- og naturressurskomiteen på Parlamentets underhus Mazhilis og kom til Norge med en delegasjon med representanter for landets energidepartement, utenriksdepartement, helsedepartement, miljødepartement, det nasjonale atomselskapet Kazatomprom og Nukleærteknologisk sikkerhetssenter (NTSC).

Formålet med seminaret var gjennomgang av fremdriften i lovvedtakelse som er utviklet gjennom bilateralt samarbeid mellom Komiteen for nukleær- og energitilsyn og kontroll i Kasakhstans energidepartement og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.  Møtet er en oppfølging av seminaret "Interessentengasjement og -dialog ved lovvedtakelse i Kasakhstan" som ble holdt 28.–29. august 2023 i byen Almaty, Kasakhstan.

"Republikken Kasakhstan er medlem av Ikkespredningsavtalen og har gitt avkall på verdens fjerde største atomvåpenarsenal. Landet jobber aktivt mot nedrustning og styrking av regimet for ikke-spredning av masseødeleggelsesvåpen," sa Zhanbyrshin. I 1997 undertegnet Kasakhstan Felleskonvensjonen om sikkerhet ved håndtering av brukt kjernebrensel og sikkerhet ved håndtering av radioaktivt avfall. Gjennom årene etter uavhengigheten har Kasakhstan vedtatt en rekke lover for å regulere håndteringen av radioaktivt avfall, blant annet lov om strålesikkerhet for befolkningen, lov om bruk av kjernekraft og en miljølov.

Zhangbyrshin ledet gruppen som utarbeidet lov om atomsikkerhetssonen Semipalatinsk som ble vedtatt i år. Loven tar sikte på å rehabilitere atomprøveanleggets område for å skape muligheter for et gradvis økonomisk gjenbruk. Det tidligere atomprøveanlegget omfatter 18 500 kvadratkilometer. 456 atomprøvesprengninger er blitt gjennomført der (86 atomvåpenprøver i luften, 30 på bakken og 340 under bakken).

"Erfaringen fra arbeidet med nedbygging av infrastrukturen gjorde det mulig for Kasakhstans nasjonale atomsenter å begynne med prosjekter for å fjerne prøvesprengningenes konsekvenser – utbedring av bestemte deler av atomprøveanlegget. Forskningsbasen, de høyt kvalifiserte spesialistene og de betydelige samlede forskningserfaringene bidrar til en bred utvikling av internasjonalt samarbeid," sa den folkevagte.

Han opplyste at det arbeides med et utkast til lov om håndtering av radioaktivt avfall.

I Oslo besøkte Zhangbyrshin også Stortinget og møtte stortingsrepresentant og medlem av Energi- og miljøkomiteen Bård Ludvig Thorheim.

De to parlamentarikerne diskuterte utsiktene for samarbeid innen energi, miljø, håndtering av klimaendringer og andre områder.

Bilder

(L-R) Member of Storting Bård Ludvig Thorheim, Member of the Parliament of Kazakhstan Edil Zhangbyrshin, and Ambassador of  Kazakhstan in Norway Adil Tursunov
(L-R) Member of Storting Bård Ludvig Thorheim, Member of the Parliament of Kazakhstan Edil Zhangbyrshin, and Ambassador of Kazakhstan in Norway Adil Tursunov
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Smirres hjemsted Burabay åpner vintersesongen29.12.2023 11:35:47 CET | Pressemelding

Burabay nasjonalpark startet vintersesongen med en festlig konsert på opplevelsesparken Kasakhstans Lappland 17. Desember 2023. Burabay er kjent for sin fantastiske natur som er preget av tette skoger og uberørte innsjøer, noe som tiltrekker tusenvis av turister hvert år. Vintersesongen forsterker regionens sjarm og forvandler den til et eventyrland. Det er ikke overraskende at det er her 1994 Lillehammer OL-mester Vladimir "Smirre" Smirnov er født og oppvokst.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye