Vurderer å merke innvandret ulv
En ulv Statens naturoppsyn har sporet i Engerdal og Rendalen er identifisert som genetisk viktig av Rovdata. Miljødirektoratet vurderer nå tiltak.
– Ulvestammen vår er sterkt innavlet og det vil være svært verdifullt å få tilført gener fra denne innvandreren. Vi vurderer nå hvilke tiltak vi skal sette inn for å legge til rette for at ulven overlever og kan etablere seg og få avkom. Norske og svenske myndigheter har en avtale om at slike genetisk viktige individer såfremt mulig skal bevares, sier Knut Morten Vangen, seksjonsleder i Miljødirektoratet.
En ulv som Miljødirektoratets feltapparat Statens naturoppsyn har sporet i Engerdal og Rendalen kommuner de siste dagene har blitt identifisert som et genetisk verdifullt individ etter DNA-analyse fra Rovdata.
Les nyhetsmelding fra Rovdata her.
Miljødirektoratet ba om hasteanalyse av prøven ettersom svenske myndigheter har varslet at en ulv som har vandret fra Russland/Finland var identifisert nær grensen.
Ulven er på vandring
Statsforvalteren i Innlandet stanset på bakgrunn av varselet lisensfelling midlertidig i Engerdal og deler av Rendalen og Trysil kommuner sist torsdag. Statsforvalteren i Trøndelag fulgte opp med å stanse lisensfelling øst for Fylkesvei 30 i Røros kommune nå på mandag.
– Miljødirektoratet vurderer nå hvilke tiltak som kan være aktuelle. For å skjerme den fra lisensfelling og få kontroll på hvor den oppholder seg kan det være aktuelt å merke ulven. Den virker å være på vandring, og det er vanskelig å si hvordan ulvens videre bevegelser vil bli, sier Vangen.
I november 2019 merket og flyttet Miljødirektoratet en genetisk verdifull hannulv i en liknende situasjon. Etter å først ha vandret nesten tilbake til der den ble flyttet fra etablerte den seg etter flere måneders vandring til slutt i Deisjøreviret som var delvis innenfor og delvis utenfor ulvesonen.
Den ble i januar 2021 flyttet på nytt, da sammen med sin make etter beslutning fra Klima- og miljødepartementet, og paret etablerte seg etter hvert i Settenreviret innenfor ulvesonen hvor den fikk valper.
Utfordrende å merke
– Det er ikke gitt at vi vil lykkes med et merkeforsøk dersom det blir aktuelt. Dette er kompliserte feltoperasjoner som er avhengig av vær og føre og hvilket område ulven er i. Vi må ta hensyn til ulvens helse og velferd og HMS for våre folk, sier Vangen.
Miljødirektoratet varslet kommuner og andre interessenter i området om situasjonen tidligere denne uken. Hvis det blir aktuelt å merke ulven vil Statens naturoppsyn få oppdraget.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
1,9 milliarder småkryp kom hit med planter i fjor18.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Nesten tusen ulike arter er oppdaget som blindpassasjerer på planteimport til hagesentre de siste 10 årene. Flere av artene kan gjøre skade i Norge.
1,9 milliardar småkryp kom hit med plantar i fjor18.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Nesten tusen ulike artar er oppdaga som blindpassasjerar på planteimport til hagesenter dei siste 10 åra. Fleire av artane kan gjere skade i Noreg.
Vosso-laksen svekket av oppdrettsgener15.11.2024 08:06:04 CET | Pressemelding
Laks med innblandede gener fra oppdrettsfisk er mindre levedyktig enn villaks i Vossoelva, men fortrenger likevel villaksen, viser ny studie.
Vosso-laksen svekka av oppdrettsgen15.11.2024 08:05:31 CET | Pressemelding
Laks med innblanda gen frå oppdrettsfisk er mindre levedyktig enn villaks i Vossoelva, men fortrengjer likevel villaksen, viser ny studie.
No skal vi kjeldesortere meir på jobben13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Frå 1. januar 2025 skal vi kjeldesortere fleire typar avfall, også på jobben.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom