Av-og-til

Politiet trapper opp ruskontroller

Del

Så langt i år har mer enn 10 000 nordmenn blitt tatt for ruskjøring. Nå varsler politiet «Aksjon rus». 

– Ruspåvirkede førere gjør veien utrygg. Er du i tvil, ikke kjør bil, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til.


Organisasjonen jobber med å forebygge ruspåvirket kjøring i trafikken. Så langt i år har 10643 førere blitt anmeldt av politiet for ruspåvirket kjøring. Det er en økning på 19 prosent fra samme periode i 2021 (8916 anmeldelser), og en nedgang på 3 prosent fra 2022 (10963 anmeldelser). 


Mandag 11. desember starter aksjonsuken hvor politiet har ekstra oppmerksomhet på ruskjøring i trafikken. 


– Politiet forebygger og avdekker ruspåvirket kjøring hver dag. En ruspåvirket sjåfør har ingenting i trafikken å gjøre og vi oppfordrer alle trafikanter til å bidra til trafikksikkerhet ved å kjøre rusfri, sier UP-sjef Knut Smedsrud, og legger til:


– En ruspåvirket sjåfør utsetter ikke bare seg selv, men også andre trafikanter for fare. I 22 prosent av dødsulykkene er ruspåvirkning en medvirkende årsak til ulykken.


Dagen derpå

Desember er høytid for juleselskaper, fest og moro. Vinmonopol-salget skyter i været, og antallet juleselskaper er mange. Det øker risikoen for dagen derpå-promille. 


– Risikoen for å bli innblandet i en ulykke øker med 68 ganger med promille – og i hver fjerde dødsulykke på norske veier er rus involvert. Promillen er like farlig på vei fra vors, nachspiel eller på vei til butikken dagen derpå, sier Kaski.

Antall anmeldt for ruspåvirket kjøring januar-november 2021-2023: 
Jan-nov 2021: 8 916
Jan-nov 2022: 10 963
Jan-nov 2023: 10 643

null
BESTE JULEGAVEN: Den beste julegaven du kan gi til dem som er glad i deg, og dem som ferdes i trafikken, er at du kjører rusfri, ser Kaski.

Kontakter

Om oss

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye