Statens vegvesen

Anlegg Øst skal bygge miljøgate i Gran med rekordlave utslipp

Del

Anlegg Øst Entreprenør AS var knepent bedre enn Isachsen Anlegg AS og skal bygge miljøgata i Gran sentrum på Hadeland i 2024.

Folk i Gran sentrum
Byggeleder Haavard Vaaje (i midten til venstre) og assisterende byggeleder Richard Ramsland i Statens vegvesen har valgt entreprenøren som skal bygge miljøgate i Gran. Om et års tid kan ordfører i Gran Gunn Elisabeth Alm Thoresen, t.v. og stortingsrepresentant Rigmor Aaserud etter planen ta i bruk den nye miljøgata, som blir bygd med lave utslipp av klimagasser. Per Kollstad/Statens vegvesen

Det 1000 meter lange vegprosjektet med en kontraktsverdi på 47 millioner kroner, er lite i vegvesensammenheng. Målet om at om lag 90 prosent av maskintimene skal være utslippsfrie, gjør at arbeidet med miljøgata vil bli fulgt med argusøyne av alle som er opptatt av å kutte utslipp av klimagasser. Det er ikke bygd en veg i Norge med så lave utslipp av klimagasser.

To gode tilbud

De to entreprenørene leverte to jevngode løsninger for gjennomføringen av anleggsarbeidet. Samtidig var Anlegg Øst knepent lavere på økonomi.

- Vi har jobbet meget bra med to gode entreprenører i syv måneder. Anlegg Øst vant på målstreken, sier byggeleder Håvard Vaaje i Statens vegvesen, Miljøgate Gran.

Har bygd i Gran før

Både Isachsen og Anlegg Øst har utført oppdrag for Vegvesenet på strekningen rv. 4 Roa-Lygna. Anlegg Øst var entreprenør på den 3,8 kilometer lange strekningen i bunn av bakken opp mot Lygna fra sør i Gran kommune. Mens Isachsen bygde motorvegen mellom Roa og Gran sammen med Hæhre. Vegen åpnet 10. november i år.

I desember 2022 åpnet samferdselsministeren snora seks måneder tidligere enn planlagt etter en meget effektiv gjennomføring av vegprosjektet hvor Anlegg Øst var entreprenør.

1000 meter gate

Nå skal Anlegg øst bygge blant annet 650 meter ny fylkesveg og 350 meter kommunal veg. Det skal også bygges 1350 meter med fortau og sykkelveg. Et område på 5.500 kvadratmeter skal dypstabiliseres.

Pilotprosjekt

Arbeidet er et av pilotprosjektene til Samferdselsdepartementet for utslippsfrie anleggsplasser.

I kontrakten er det krav om all graving og transport skal skje med utslippsfrie maskiner og kjøretøy. For andre maskiner og kjøretøy er det krav om at halvparten skal skje utslippsfritt.

Tenner julegran

Vegvesenet har inngått avtale med Hafslund om et forskningsprosjekt på lading av anleggsmaskiner og kjøretøy, inkludert levering av infrastruktur til lading av maskinparken.

Samferdselsminister Jon Ivar Nygård kommer til Gran 19. desember, sammen med flere Vegvesen- og Hafslund-topper, for å markere at opplegget for lading er på plass. Slik kan Anlegg Øst starte det utslippsfrie vegarbeidet i januar.

Kontakter

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye