Nok egg til jul
Nyhetssaker kan gi inntrykk av at det er mangel på egg. Riktignok er det noen varianter av egg som kan være utsolgt, og det er mindre egg på lager enn vanlig, men det er iverksatt tiltak for å sikre at det er nok egg til jul.

Egg er en viktig ingrediens til julebakst og julemat, og etterspørselen er derfor ekstra høy før jul.
– Det er flere grunner til at det nå er litt mindre egg på lager enn tidligere. Først og fremst er det etterspørselen som har økt. Ifølge Norturas siste prognose fra november ligger det an til at engrossalget av egg vil øke med to prosent i 2023. Dette kan skyldes flere forhold. Egg velges oftere som et billigere alternativ til kjøtt. Samtidig som etterspørselen har økt i Norge, har internasjonale priser på egg vært høye. Dette har gjort at det importeres mindre egg til industriformål, slik at det brukes mer norske egg i næringsmiddelindustrien, forklarer Mathias Andersen Engevik ved Seksjon for statistikk og analyse hos Landbruksdirektoratet.
For å sikre alle nok egg til jul, er det iverksatt flere tiltak.
Nok egg til alle
Både Landbruksdirektoratet og Nortura har tatt grep for å skaffe mer egg.
Dette er de viktigste tiltakene:
- Produsentene lar «pensjonerte» høner verpe lenger, slik at produksjonen øker.
- Nortura har økt betalingen til eggprodusentene.
- Landbruksdirektoratet har midlertidig fjernet toll for import av egg. Dette skal få matindustrien til å bruke importerte egg, slik at det blir mer norske egg i butikkhyllene til oss andre.
– Disse tiltakene vil i sum sikre nok egg før jul, så det er ingen grunn til å fylle kjøleskapet med mer egg enn man trenger, forsikrer Andersen Engevik.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakten er betjent hverdager mellom kl. 08.00-15:45
Tel:400 21 171presse@ldir.noBilder

Om oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
20 mill. kroner til nye utredninger og forprosjekter innen jordbruk og matindustri18.12.2025 13:18:24 CET | Pressemelding
Styrene for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) har innvilget i alt 20 mill. kroner til 27 nye utredninger og forprosjekter med oppstart i 2026.
79 mill. kroner til nye innovasjonsprosjekter18.12.2025 08:29:49 CET | Pressemelding
Ni nye innovasjonsprosjekter har blitt innvilget av styrene for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA). 28 søkere konkurrerte om midlene.
Redusert matsvinn i jordbruket i 202416.12.2025 13:21:47 CET | Pressemelding
Norsk jordbrukssektor hadde en nedgang i matsvinn på 18 prosent fra 2023 til 2024. Det viser årets kartlegging av matsvinn gjennomført av Landbruksdirektoratet. Totalt matsvinn ble 43 132 tonn i fjor. Det utgjør 1,8 prosent produksjonen i sektoren.
God aktivitet i reinkjøttmarkedet16.12.2025 10:04:30 CET | Pressemelding
Markedet for reinkjøtt viser god utvikling gjennom 2025, med økt etterspørsel, høy aktivitet i kampanjeperiodene og en nedgang i lagertallene. Samtidig styrker Markedsutvalget arbeidet sitt gjennom ny forbrukerinnsikt, for å møte et marked i endring og sikre at reinkjøttet står sterkere hos forbrukerne.
Droner og KI for effektiv telling av reinsdyr4.12.2025 14:41:53 CET | Pressemelding
Reindriftsnæringen tester nå ny teknologi for å gjøre telling av rein raskere, enklere og mer nøyaktig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom