Nok egg til jul
Nyhetssaker kan gi inntrykk av at det er mangel på egg. Riktignok er det noen varianter av egg som kan være utsolgt, og det er mindre egg på lager enn vanlig, men det er iverksatt tiltak for å sikre at det er nok egg til jul.

Egg er en viktig ingrediens til julebakst og julemat, og etterspørselen er derfor ekstra høy før jul.
– Det er flere grunner til at det nå er litt mindre egg på lager enn tidligere. Først og fremst er det etterspørselen som har økt. Ifølge Norturas siste prognose fra november ligger det an til at engrossalget av egg vil øke med to prosent i 2023. Dette kan skyldes flere forhold. Egg velges oftere som et billigere alternativ til kjøtt. Samtidig som etterspørselen har økt i Norge, har internasjonale priser på egg vært høye. Dette har gjort at det importeres mindre egg til industriformål, slik at det brukes mer norske egg i næringsmiddelindustrien, forklarer Mathias Andersen Engevik ved Seksjon for statistikk og analyse hos Landbruksdirektoratet.
For å sikre alle nok egg til jul, er det iverksatt flere tiltak.
Nok egg til alle
Både Landbruksdirektoratet og Nortura har tatt grep for å skaffe mer egg.
Dette er de viktigste tiltakene:
- Produsentene lar «pensjonerte» høner verpe lenger, slik at produksjonen øker.
- Nortura har økt betalingen til eggprodusentene.
- Landbruksdirektoratet har midlertidig fjernet toll for import av egg. Dette skal få matindustrien til å bruke importerte egg, slik at det blir mer norske egg i butikkhyllene til oss andre.
– Disse tiltakene vil i sum sikre nok egg før jul, så det er ingen grunn til å fylle kjøleskapet med mer egg enn man trenger, forsikrer Andersen Engevik.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakten er betjent hverdager mellom kl. 08.00-15:45
Tel:400 21 171presse@ldir.noBilder

Om oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Derfor er vern av reindriftens arealer viktig25.6.2025 09:30:32 CEST | Pressemelding
Som en arealkrevende næring utfordres reindriften stadig av nye arealinngrep og endret arealbruk.
Risikoen for barkbilleangrep er lav – men tørke kan snu situasjonen18.6.2025 11:47:34 CEST | Pressemelding
Samlede fangstnivåer for stor granbarkbille i Norge hittil i år er svært lave mange steder. I første fangstperiode var det mange kommuner som registrerte høye fangstnivå, men dette skyldes trolig at mange biller fløy tidlig på grunn av det varme været på Sør- og Østlandet i vår.
Aldri før har så lite dyrka jord blitt omdisponert16.6.2025 09:52:56 CEST | Pressemelding
Omdisponeringen av dyrka jord fortsetter å falle, og i 2024 ble det satt ny bunnrekord i positiv forstand - den er nå på laveste nivå siden målingene startet i 1967. Bare 2 499 dekar dyrka jord ble i fjor omdisponert til andre formål enn landbruk.
Kan reinkjøtt få samme status som champagne?30.5.2025 09:00:28 CEST | Pressemelding
Reinkjøtt som beskyttet merkevare og sunn mat var blant temaene på Reinkjøttkonferansen 2025 som ble avholdt i Tromsø.
RÅK-tall viser redusert salg av pizza første kvartal 202520.5.2025 09:27:00 CEST | Pressemelding
Ny kvartalsrapport om konkurransesituasjonen for bearbeidede landbruksvarer viser at salget av pizza har gått ned første kvartal sammenlignet med fjoråret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom